Аналіз: гамбіт Китаю щодо мирних переговорів щодо України показує зміну підходу - Reuters

На думку аналітиків, рішення Китаю приєднатися до міжнародних переговорів у Саудівській Аравії цими вихідними, спрямованих на припинення війни Росії в Україні, свідчить про можливі зміни в підході Пекіна, але не про поворот у його підтримці Москви.

У той час як Пекін відмовився приєднатися до попередніх переговорів Данії, аналітики сказали, що йому набагато зручніше приєднатися до зусиль у Саудівській Аравії, навіть якщо Росія не присутня, а Україна просуває власний план.

Китай відмовився засуджувати Москву за вторгнення, розпочате нею в лютому 2022 року, але запропонував власний мирний план. Пекін, схоже, стикається з деякими важкими реаліями, оскільки конфлікт затягується.

«Пекін більше налаштований на мирні зусилля, але він також знає, що мирна ініціатива, очолювана Пекіном, навряд чи буде сприйнята Заходом на даний момент», — сказав Юнь Сунь, директор китайської програми мозкового центру Stimson Center в США. Вашингтон.

«Пекін не захоче бути відсутнім в інших надійних мирних ініціативах, які ведуть незахідні країни».

Міністерство закордонних справ Китаю повідомило в п’ятницю, що посланник Лі Хуей приєднався до високопоставлених посадових осіб із близько 40 країн у Джидді для переговорів, на яких українські та західні представники сподіваються виробити ключові принципи для остаточного врегулювання для припинення війни.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав участь Лі "значним проривом", повідомляють українські ЗМІ.

Китай залицявся до нафтового гіганта Саудівської Аравії, яка є частиною неприєднаного Глобального Півдня, угруповання, яке Китай прагне очолити.

Росія врешті-решт «зазнає поразки», сказав шанхайський вчений з міжнародних відносин Шен Дінлі, тому Китай повинен прагнути до міжнародної співпраці, не прискорюючи колапсу в Росії.

"Ми можемо висунути різні думки, а також можемо висунути деякі пропозиції для спільного сприяння швидкому та правильному політичному врегулюванню проблем, які ми бачимо", - сказав Шень.

Хоча цей крок коштував Китаю його іміджу, сінгапурський аналітик Лі Мінцзян сказав, що Пекін намагатиметься покращити свої позиції.

Він хоче краще зрозуміти позиції інших і, ймовірно, також намагається вивчити простір власної адаптивності Китаю, власної маневреності Китаю», сказав Лі, доцент кафедри міжнародних відносин у Школі міжнародних досліджень С. Раджаратнама.

Ця еволюція відбувалася, оскільки деякі аналітики помітили зростання гніву Китаю через затяжну природу війни та нещодавнє бомбардування Росією українських зернових портів, що порушило раніше захищені поставки з глобального зернового центру.

Ген Шуан, заступник постійного представника Китаю в ООН, 26 липня заявив Раді Безпеки, що його делегація глибоко стурбована тим, що війні, здається, немає кінця.

«Зараз ситуація для Пекіна стає дедалі складнішою для маневрування, оскільки ескалація війни безпосередньо впливає на економічні та політичні інтереси Китаю», — сказав Моріц Рудольф, науковець із Китайського центру Пола Цая Йельської школи права.

Джерело Reuters

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається