Банальні поради, щоб стати не банальним письменником.

Я пишу з 7 років свого життя. Комікси, вірші, оповідання стали частиною мого життя і змусили адаптувати себе і свої навички до створення художньої літератури. Ось кілька речей, які можливо врятують ваше письменницьке життя від чергового застою і недописаних шедеврів.

Ідеї для розвитку і креативу

Гадаю багато, хто чув фразу “треба показувати, а не розказувати”. Це дійсно так, але як цьому навчитись? У мене є одна вправа, яку я хочу залишити тут для вас.

Комікси

Це справді працює. Візьміть діалог з коміксу і почніть перетворювати його на текст. Внідряйте в репліки персонажів описи їхніх виразів обличчя, жестів, положення тіла; додумуйте звукові ефекти.

Це буде корисно й тим, хто не вміє робити описи навколишнього середовища. Підготуйте собі референси (зображення) з потрібною атмосферою та архітектурою і спирайтесь на них під час написання.

Казка

Це досить відомий серед сценаристів прийом. Береш казку, відкидаєш деталі, доки не залишиться основний скелет історії. Далі лишилось тільки додати своїх деталей і готово - новий сюжет.

Я ж пропоную дещо ускладнити вправу. Офіційно дозволяю вам тягнути в свій сюжет усе, що вам сподобалось в чужих книжках і кінострічках. Я не закликаю до плагіату, але якщо вам сподобалась лінія “від невдахи до лідера” або просто якась специфічна деталь. Користуйтесь, правда, це нікому не зашкодить. Не бійтесь створити щось банальне.

Загальні поради

Тут вже сильно на категорії не поділиш, проте це варто згадати.

  1. Працюйте коли захочете

    Я знаю, всі закликають до регулярної праці, але такий спосіб далеко не для всіх. Комусь підійде тільки хаотична робота.

  2. Не починайте письмо з початку книги

    Часто автори стикаються з дилемою, як же почати історію. Я дуже люблю починати з середини, або навіть з кінця. Тобто спочатку я пишу те, що мені здається найцікавішим в книзі, таким чином вже утворюються основні глави. Прописування початку і кінцівки я залишаю на самий останок. Те саме стосується назви книги і глав, створення змісту і т.д. (Варто уточнити, це не порада про те, щоб книга починалась з епіку (що теж непогано). Ця порада закликає займатись початком і кінцівкою книги вже коли буде зроблена основна робота).

  3. Обсяг

    Немає важливішої інформації для вас, як для письменника, ніж знати свій комфортний обсяг історії.

    Я часто обмежуюсь оповіданнями (≈до 100 сторінок), бо відчуваю, коли мою історію не варто розтягувати на повість (≈ 100 - 250 сторінок), чи тим паче на роман (≈500 сторінок - кілька томів). Це важлива навичка, яка дозволить помістити історію в потрібний їй обсяг. Він має бути таким, щоб максимально ефективно розкрити головні ідеї, посили та дилеми.

  4. Темп

    Мабуть не менш важливий ніж обсяг. Чого ви хочете: спокійної лампової подорожі сторінками чи динамічного насиченого екшну, який не відпустить до останньої сторінки?

  5. Конфлікт в тексті

    Пам'ятайте: історії не стільки потрібен злодій, скільки конфлікт. Це може бути і внутрішній конфлікт, де заправкою для розвитку історії буде важливий складний вибір. Це може бути конфлікт між персонажами де немає добра і зла, а кожен правий по своєму.

  6. Рушійна сила вашої історії

    Як гадаєте що має рухати та розкривати ваш сюжет? Відповідь - усе! Усе має працювати заради цієї святої мети. Кожен рух і слово має розкривати особистість героя. Кожен опис має заглиблювати читача в атмосферу. Кожна подія має штовхати сюжет далі. Якщо ви помітили, що якась додана у тест деталь не має ніяких функцій - краще її позбутись.

  7. Експериментуйте

    Відчувайте, чого потребує ваш сюжет: особливого підходу до глав, інтерактивну, ілюстрацій.

    Вимкніть страх і увімкніть креатив. Без цього в літературі ніколи не з'явиться нічого нового.

    Хочете краще розкрити окремих персонажів - дозвольте читачу залізти по окремості в кожну голову. Хочете, щоб деякі деталі можна було вловити лише очима - додайте малюнки. Хочете додати загадки - напишіть частково зашифрований текст і нехай читач вирішує загадки разом з персонажами.

    Також не бійтесь признати, що ваша історія потребує бути коміксом чи анімацією. Таке теж буває, відкладіть її, або забудьте нових навичок.

  8. Читайте діалоги вголос

    Це важлива деталь, адже так ви почуєте наскільки природно вони звучать, наскільки персонажа можна відрізнити за реплікою (діалекти, слова паразити, акцент, грамотність).

  9. Ведіть письменницький блокнот

    Записуйте туди основну світобудову, додавайте ілюстрації, ведіть таблиці з характеристиками персонажів. Записуйте цікаві ідеї, які приходять до вас ночами (повірте, що б ви не думали вної про незабутність таких геніальних думок - ви їх точно забудете).

  10. Спробуйте комбінувати написання

    Якщо щось не пишеться спробуйте почати писати вручну, пересісти з телефону до ноуту, або навпаки. До речі багато письменників досі пишуть ручкою на папері, а потім вже передруковують в електронний формат і їм це допомага Я от мрію заволодіти справжньою печатною машинкою, бо вірю, що сидячи за нею неможливо не проникнутись письменницьким натхненням.

Я дала вам не багато, але саме це мені допомагає. Також не забувайте, що в мистецтві немає правил. Не хочете використовувати трьохактову систему - будь ласка. Не забувайте відкладати тексти, вичитувати і давати бета-рідерам) Усі цілую і бажаю натхнення!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Біла птаха
Біла птаха@ptaha

Ділюсь знаннями і надбаннями

4.9KПрочитань
7Автори
40Читачі
Підтримати
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

  • Звідки взявся Білл?

    Сайт дав доволі багато цікавої інформації по всесвіту, в особливості про Білла Шифра. Давайте розберемось хто він, і як став тим, ким є зараз. Наголошу, що далі будуть теорії фанатів, засновані на деяких фактах про нього.

    Теми цього довгочиту:

    Теорії
  • Продовження головоломок з сайту про Гравіті Фолз

    Друкарня на минулому довгочиті сказала, що я забагато редагую і ще й некоректно зберегла деякі данні, що завадило мені створити нормальну базу матеріалів з того сайту, тож ловіть продовження.

    Теми цього довгочиту:

    Доповнення

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Я дуже люблю починати з середини, або навіть з кінця.

Цікава ідея і я думаю, що доволі продуктивна. Це ж читачу обов’язково читати з початку, а писати можна й з кінця. Тим більш ми пишемо не на пергаменті, а в електронному вигляді, себто маємо абсолютну свободу для роботи з текстом!

напишіть частково зашифрований текст і нехай читач вирішує загадки разом з персонажами.

Пропоную писати глаголицею! (Як художній прийом.)

повірте, що б ви не думали вної про незабутність таких геніальних думок - ви їх точно забудете

+100500

Втім якщо забули то забули: якщо думка була дійсно така ґеніальна, то вона сама потім з’явиться в процесі. Себто не слід зациклюватися на тому, щоби її згадати.

До речі багато письменників досі пишуть ручкою на папері[…….]

Не уявляю, як це. Втім тому мабуть я й не письменник)))))

Гадаю, ще може допомогти комп’ютер без доступу до інтернету, максимум — з доступом до хмарного диску. Краще за все десь у лісі чи на безлюдному пляжі (можна облаштувати якусь сонячну електростанцію і супутниковий зв’язок).

Усі цілую і бажаю натхнення!

❤️

Давно думав щось написати, але не знав як. Після Вашої статті реально хочеться написати роман, і розумієш, що це не є чимось неможливим.

Вам також сподобається