Безкоштовні мобільні ігри: плюси та мінуси

Зміст
Автор: Onur Binay. Опубліковано на Unsplash

Вітаю! Мене звати Іван, більш відомий в твітері як Пан Мацур. Я ігровий дизайнер та продюсер в Matsur Studio. Нещодавно наша студія випустила свою першу мобільну гру Mandria: Card Adventure.

Хоч наша гра є платною, їй так чи інакше довелося конкурувати з безліччю безкоштовних проєктів, яких на ринку більшість. В цьому довгочиті хочу розібрати переваги й недоліки free-to-play ігор (далі - f2p) та перспективи їхнього подальшого розвитку.

Трішки передісторії

F2p ігри почали набирати популярність в 2010-х після виходу декількох успішних проєктів, таких, як Dota 2 чи League Of Legends. По-перше, умовна безкоштовність дала можливість залучити в десятки разів ширшу авдиторію, що забезпечило швидкий ріст популярності даних ігор. По-друге, ці ігри давали можливість перемагати кожному гравцю незалежно від кількості витрачених у грі коштів. Тобто була відсутня механіка pay-to-win (заплати, щоб перемогти). Це змотивувало багатьох розробників запозичити дану бізнес модель та інтегрувати її в свої проєкти.

Так згодом почали з‘являтися перші мобільні казуальні f2p ігри накшталт Plants vs. Zombies, Angry Birds та Jetpack Joyride. Трішки пізніше цей тренд продовжили Subway Surfers та Candy Crush, а також додались мідкорні проєкти по типу Clash of Clans.

Все вказувало на те, що f2p модель - це нова сторінка розвитку сучасного геймдеву, тому ігнорувати це явище ставало все важче і важче. Проте, не дивлячись на явні переваги, в цій моделі були і свої недоліки. Нижче я опишу основні плюси та мінуси, які, на мою думку, існують у f2p іграх.

Почнемо з плюсів.


Плюс 1: Розширення авдиторії

Через свою доступність f2p ігри створили нову категорію казуальних гравців, які раніше в переважності не грали в ігри. Це дозволило неабияк розширити ринок та збільшити попит на продукти геймдев індустрії в цілому.

Плюс 2: Збільшення кількості нових ігор

Щоб задовольнити зростаючий попит, збільшувалась і кількість нових проєктів, що випускались щороку. На ігровому ринку почали з’являтись нові жанри, а старі постійно покращувались та видозмінювались. Завдяки широкій варіативності кожен гравець міг знайти щось для себе.

Плюс 3: Доступність

Умовна безкоштовність означає, що необов’язково платити, щоб насолоджуватись грою. Це давало можливість будь-кому відкрити для себе світ комп’ютерних ігор, не витративши ані гривні. Наразі серед авдиторії f2p ігор лише 1-5% гравців платять, всі інші грають безкоштовно. Існує теорія, що якщо не платити в безкоштовних іграх - не вийде отримувати задоволення від гри, але це не зовсім так. Більшість розробників розуміє, що якщо приділяти увагу лише гравцям, що платять, можна дуже швидко втратити решту 95% авдиторії. Тому в якісні f2p ігри цікаво грати всім, а не тільки платникам.

Плюс 4: Гра-сервіс

F2p ігри орієнтуються на довгострокове утримання гравців, тому мають постійно генерувати новий та цікавий контент. Це дає гравцям можливість насолоджуватись грою набагато довше, аніж в платних сюжетних іграх. До прикладу, Subway Surfers та Clash of Clans все ще популярні, незважаючи, що їм вже більше 10 років.

Плюс 5: Релаксуючі

Переважна к-ть f2p ігор є казуальними та не вимагають сильної концентрації уваги та високих навичок. Навпаки, гравець розслабляється та знімає стрес, граючи в такі ігри. Далеко не всім подобається хардкор, тому казуальний f2p - непогана альтернатива для людей, які хочуть розслабитись та відпочити, або просто вбити час стоячи в черзі чи їдучи в громадському транспорті.

Плюс 6: Соціальний фактор

Якщо раніше соціальні механіки були лише в іграх певного жанру (РПГ або шутери), то з розвитком f2p все більше ігор стали містити елементи по типу друзів та кланів, що об‘єднують гравців в спілки. Людям важливо належати до певної соціальної групи, і f2p ігри дають таку можливість.


А тепер щодо мінусів.

Мінус 1: Невисока цінність

Негативна сторона більшості f2p ігор - відсутність глибини та сюжету. Такі проєкти мало чого дають гравцю, ніяк його не розвивають. Але, з іншого боку, f2p не позіціонує себе, як глибокі ігри, тому цей мінус є відносним.

Мінус 2: Маніпулятивність

Це найбільший недолік, як на мене. Механіки гачі, бетінгу та гемблінгу, сексуальна об‘єктивізація, страх втрати певної вигоди - все це є інструментами маніпуляції, ціль якої завжди одна - змусити гравця заплатити. І, нажаль, в більшості випадків це працює. Чи працювати над грою, що займається даними маніпуляціями - питання моралі кожного розробника.

Мінус 3: Недоброчесність

Декілька років тому дуже поширилися місліди - рекламні креативи, які демонстрували неіснуючий у грі геймплей. Гравець завантажував гру, очікуючи побачити одне, а бачив зовсім інше. Зараз це намагаються трішки регулювати, але питання недоброчесності у f2p все ще досить актуальне.

Мінус 4: Мікротранзацкії

Більшість f2p проєктів отримують дохід через мікротранзакції. Це маленькі внутрішньоігрові покупки, що дають гравцю тимчасові бонуси, а в деяких випадках розблоковують додатковий контент. З одного боку це не змушує сплачувати велику суму одразу, але з іншого майже прибирає ліміт витрат. Таким чином гравці несвідомо можуть витратити величезні суми. Наприклад, для повної прокачки персонажа в мобільній Diablo Immortal треба витратити більше $100 000.

Мінус 5: Реклама

Переважно це буде мінусом для людей, які не знайомі зі способами монетизації у f2p іграх. Як я вже казав, 95% гравців не роблять жодної покупки. Таким чином реклама дозволяє розробникам окупити зусилля, витрачені на розробку гри. Але зловживання нею може негативно вплинути на ігровий досвід, і все закінчиться відвалом значної частини авдиторії.


Висновки

Впевнений, що описав далеко не всі плюси та мінуси. Так чи інакше, кожен сприймає цей жанр по-своєму. Якщо говорити щодо тенденцій на ринку, ми бачимо, що f2p все ще тільки набирає оберти. Важко передбачити як сильно він розвинеться за наступні 10 років.

Чи може платна гра змагатись із f2p проєктом? На мою думку, не може. Чи мусить вона це робити? Я вважаю, що ні. Платні ігри все ще існують і заробляють, проте їхня авдиторія точно не росте такими темпами, як авдиторія у f2p.

Геймдев індустрія змінюється та еволюціонує щороку, як і ІТ сфера в цілому. Тому вигравати будуть ті розробники, які крокуватимуть в ногу з часом та пристосуються під мінливі умови ринку.

Мій твітер: @pan_ivangd

Matsur Studio в твітер: @MatsurStudio

Наш сайт: https://linktr.ee/matsur

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Пан Мацур
Пан Мацур@pan_matsur

270Прочитань
0Автори
10Читачі
На Друкарні з 25 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Давно перейшов з f2p мобільних ігор (за рідкими виключеннями) на платні. По тим же причинам що ви описали в мінусах.

Вам також сподобається