Чому ми відчуваємо менший голод коли на вулиці спекотно? та чому морзиво не допоможе охолодитись

На вулиці перші дні версеня і пік спеки позаду але давайте повернемося до наших відчутів при +35. У спекотні, дні літа ви можете помітити, що ваш апетит не такий сильний, як у прохолодну погоду. Але який зв'язок між температурою та апетитом?

Не все так однозначно

Вплив температури на апетит давно вивчається науковцями. Те, що ми знаємо, це те, що люди в холоднішому середовищі споживають більше калорій. Хоча я прогнозую, що кожен з нас це відчував особисто.

Існує просте біологічне пояснення цього. Калорії - це одиниця енергії; їх спалювання може виділяти тепло, допомагаючи людям підтримувати тепло тіла в холодному кліматі. Але коли зима поступається місцем теплішій погоді, люди помічають, що вони значно менше голодні — тенденція, яку спостерігають у своїй клінічній практиці дієтологи, так і в ширшій науковій літературі. Однак механізми цього явища залишаються незрозумілими. Багато факторів впливають на споживання калорій, тут ми кажемо привіт нашому стресу. Багато змінних — включаючи гормони, білки та екологічні фактори — впливають на те, як і чому ми відчуваємо голод і, в кінцевому підсумку, чому це відчуття зменшується в спекотні дні.

Щось конкретне

Наше тіло завжди намагається підтримувати стабільні внутрішні умови. Це називається гомеостаз. Саме тому ми потіємо під палючим сонцем або п'ємо воду після інтенсивних тренувань. Голод також є гомеостатичним; ми відчуваємо голод, коли нашому тілу не вистачає калорій, і відчуваємо ситість після прийому їжі, підтримуючи наш внутрішній фізіологічний стан у балансі.

Багато гомеостатичних процесів підтримуються за допомогою гормонів, які виступають у ролі хімічних посередників у тілі. У контексті апетиту та ситості два гормони відіграють важливу роль: грелін, який виробляється шлунком, коли він порожній, та лептин, який секретується жировими клітинами і сигналізує мозку про те, що тіло насичене.

All you need to know about Gut-Hormones - Mexico Bariatric Center�
Механізм дії

Для впливу на наші почуття та поведінку ці гормони передають сигнали гіпоталамусу, частині мозку, яка регулює такі аспекти, як температура тіла, голод та спрага. У нижній частині гіпоталамуса знаходиться маса спеціалізованих нейронів, які "оркеструють відчуття голоду та ситості", Там грелін стимулює нейрони, пов'язані з голодом, звані AgRP-нейронами, що змушує вас відчувати голод. Навпаки, лептин інгібує ці нейрони та стимулює POMC-нейрони, які змушують вас відчувати ситість. Це якщо коротко не влаючись у глибину понять.

Однак, як температура впливає на цю складну систему, досі залишається відкритим питанням для дослідження. У мозку є датчики температури — білки, які змінюють форму, коли температура тіла досягає певного рівня тепла. Дослідження, опубліковане в журналі eLife у 2020 році, показало, що у мишей певні мозкові клітини передають інформацію до AgRP-нейронів, коли температури холодні, що збільшує відчуття голоду. З іншого боку, коли на вулиці спекотно, POMC-нейрони мають білок, який відчуває тепло і активується, коли температура тіла підвищується, що потім активує нейрони, пов'язані з відчуттям ситості, згідно з дослідженням 2018 року в журналі PLOS Biology.

А чи справді морозиво допомагає нам охолодитися?

Як обрати безпечне морозиво? - Порадниця

Тут все простіше. На перший погляд, здається, що холодне морозиво має охолоджувати нас у спекотні дні. Однак, це не зовсім так. Хоча морозиво має низьку температуру, воно може збільшувати температуру тіла через високий вміст калорій. Коли ми споживаємо калорійні продукти, наш організм витрачає енергію на їх перетравлення, що призводить до вироблення тепла - цей процес називається термогенезом харчування. Спочатку, ферменти розщеплюють ці компоненти на глюкозу та жирні кислоти, які потім використовуються клітинами для вироблення енергії. Цей процес включає гліколіз та цикл Кребса, що відбуваються в мітохондріях, де окрім АТФ виробляється і тепло. Таким чином, коли ми їмо морозиво, яке містить багато цукру та жирів, наш організм виробляє додаткове тепло під час перетравлення цих калорійних компонентів.

Дякую за вас час!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Максим Валін
Максим Валін@Dumkalab

Трохи науковець та викладач

1.6KПрочитань
12Автори
18Читачі
Підтримати
На Друкарні з 3 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається