Чотири сценарії закінчення війни в Україні - Chatham House

Оцінка політичних та економічних викликів, що попереду.

Існує чотири можливі результати повномасштабної війни Росії проти України: «довга війна», «заморожений конфлікт», «перемога України» та «поразка України». Незалежно від того, який сценарій реалізується, далекосяжні та травматичні соціологічні, економічні та політичні наслідки війни будуть невідворотними.

Головним стратегічним викликом, з яким зіткнеться Україна після скасування воєнного стану, стане питання, чи зможе країна зберегти достатню єдність і рішучість для зміцнення своїх інституцій та економіки, щоб відновитися і захистити себе від майбутніх атак. Завершення воєнного стану принесе подальшу невизначеність у вигляді парламентських та президентських виборів, які передбачені конституцією країни. Нові політичні гравці, включаючи військових ветеранів та представників цивільного волонтерського руху, які прагнуть викорінити систему кумівства в Україні, змагатимуться за владу з усталеними інтересами, які налаштовані захищати свої позиції.

Нескінчена війна?

Важко уявити мир під час війни, особливо зараз, коли Росія готується до тривалої війни та продовжує атакувати українські міста дронами та ракетами, вбиваючи і калічачи цивільних осіб та завдаючи непоправної шкоди економіці країни.

Зрозуміло, що багато українців побоюються не лише тривалої війни, а й потенційно «безкінечної» війни. Як зазначив російський історик Сергій Медведєв, Росія нарешті знайшла свою остаточну національну ідею після тридцятирічного пошуку – з моменту розпаду СРСР, і цією ідеєю є війна.

Для сучасних російських властей війна є інструментом збереження суспільної єдності та забезпечення легітимності їхнього правління, навіть якщо це вимагає збільшення репресій. Однак, хоча режим Путіна крихкий, як більшість особистих автократій, які позбавлені надійних механізмів спадкування, країна далека від ситуації, порівнянної з 1917 роком, коли війна послабила контроль царя Миколи II над владою і зробила революцію неминучою. На поверхні Росія, здається, як і раніше, готова та мотивована продовжувати війну кілька років, якщо це буде необхідно.

Ризик тривалої війни для України полягає в тому, що країна матиме труднощі з консолідацією миру, коли він нарешті настане, через довгострокову шкоду її людському та соціальному капіталу внаслідок смертей, міграції та травм, не кажучи вже про руйнування і переміщення ключових економічних активів.

Стратегічним викликом для України після скасування воєнного стану стане питання, чи зможе країна зберегти достатню єдність і рішучість для зміцнення своїх інституцій і створення необхідного рівня економічного зростання, щоб відновитися та захиститися від майбутніх атак. Україні потрібно відновити функціонуючу парламентсько-президентську систему відповідно до своєї конституції, зокрема, активувати систему стримувань і противаг між і всередині гілок влади, забезпечити свободу ЗМІ та повний доступ до публічної інформації, а також децентралізувати владу.

Щоб відновити економіку та створити базову силу для протистояння подальшій агресії Росії, Україні потрібно зруйнувати глибоко вкорінену систему кумівства (система), яка була сильним стримуючим фактором у консолідації незалежності країни з середини 1990-х років.

Припущення

Оскільки війна є екзистенційною як для України, так і для режиму Путіна, існують вагомі підстави вважати, що вона може тривати ще довго, незважаючи на втомленість з обох сторін і обмежені можливості західних країн продовжувати оснащувати та фінансувати військові зусилля України на необхідному рівні.

Попри те, що Володимир Путін контролює важелі влади, важко уявити переоцінку стратегічних цілей Москви щодо України. Він зобов'язав Росію розширити свої територіальні захоплення в Донбасі, «демілітаризувати» Україну, змінити керівництво країни (денацифікація) і змусити її прийняти нейтралітет. Метою є повна ліквідація українського суверенітету.

Україна не є Фінляндією у 1939 році. Навпаки, вона сприймається широкими верствами російського суспільства як невід'ємна частина ідентичності країни як європейської держави і, отже, синонімом Росії. Для російських еліт, а також для громадськості, прийняття меншого, ніж капітуляція України, не буде вважатися перемогою і може поставити під сумнів величезну ціну, яку заплатила країна в плані людських і економічних втрат, а також шкоди її репутації.

Навіть якщо буде досягнуто якусь форму перемир'я, це не означає, що війна зупиниться, як свідчать невдалі Мінські угоди (2014 і 2015), які активно лобіювалися Францією та Німеччиною як шлях до миру. Погане дипломатичне оформлення призвело до того, що обидві сторони конфлікту могли по-різному інтерпретувати положення угод. Це призвело до зменшення бойових дій, а не до завершення війни, яку Росія розпочала у відповідь на «Революцію гідності» в лютому 2014 року.

Однак мирна угода, що призведе до різкого зменшення рівня бойових дій, створить можливість для України скасувати воєнний стан і провести давно очікувані парламентські та президентські вибори.

Сценарії розвитку війни

Після двох з половиною років повномасштабної війни Росії проти України існує чотири основні можливі сценарії:

1. «Довга війна» – виснажливий конфлікт, що дає кожній стороні можливість виснажити іншу. Україна продовжуватиме боротьбу та намагатиметься відновлюватися одночасно, зазнаючи при цьому все більших людських втрат на полі бою та через міграцію.

2. «Заморожений конфлікт» – перемир'я, яке стабілізує фронтову лінію і дозволить обом сторонам перегрупуватися та відновити свої втрачені сили в підготовці до подальших боїв. Не буде домовленості щодо майбутнього військового статусу України чи розміру її збройних сил. Україна формально залишиться відданою меті повного відновлення своїх кордонів 1991 року.

3. �Перемога для України» – зміна західної політики, що призведе до надання союзниками зброї та військової підтримки, яка дозволить Україні відкинути російську армію, щонайменше, до демаркаційної лінії 23 лютого 2022 року. Відступ Росії, особливо якщо її контроль над Кримом буде поставлено під загрозу, може мати драматичні політичні наслідки в самій Росії, що може призвести до періоду нестабільності, за яким підуть радикальні реформи та остаточна нормалізація зв'язків із Заходом. Продовжений період самоаналізу в Росії надасть Україні можливість здійснити глибокі реформи та прискорити європеїзацію державних інститутів, що відкриє реалістичні перспективи вступу до ЄС та покращення загальної безпекової ситуації, можливо, з можливістю швидкої інтеграції в НАТО.

4. «Поразка для України» – прийняття Україною російських умов капітуляції (зміна влади, демілітаризація, нейтралітет) та де-факто розподіл території, включаючи визнання територіальних втрат на користь Росії, можливе лише у випадку значного зменшення західної підтримки України та військового краху. Теоретично це може призвести до приходу до влади «прагматичного» уряду в Києві, готового прийняти значні територіальні поступки, щоб врятувати Україну від подальшого кровопролиття та руйнування. Проте це створить високий ризик децентралізованих повстань на територіях, анексованих Росією, та тривалої нестабільності в решті країни.

Фактори, що визначають сценарії

Степінь, до якої кожен сценарій може реалізуватися, залежатиме від трьох факторів:

1. Спроможність та готовність західних союзників України підтримувати фінансову та військову допомогу країні, а також надавати довгострокові гарантії безпеки.

2. Здатність України підтримувати популярну підтримку тривалої війни, мобілізуючи та розгортаючи війська у достатній кількості.

3. У випадку Росії – продовження відсутності опозиції до війни з боку еліт та суспільства в цілому.

Незважаючи на очевидні асиметрії в розмірах армії, економічній потужності та мобілізаційному потенціалі, які поставили Україну в позицію слабшого в цій війні, країна все ще має одну важливу перевагу перед своїм супротивником. Українці мотивовані тим, за що вони борються. Вони мобілізувалися як суспільство, щоб захистити свою незалежність. Натомість російські солдати борються більше за гроші, а менше за свою країну. Хоча Кремль вважає війну екзистенційною для Росії, немає доказів, що ця думка широко підтримується в російському суспільстві, навіть якщо більшість вважає, що «спеціальна військова операція» виправдана.

Хоча Росія має значно більші ресурси для ведення довготривалої війни, обережний підхід Москви до мобілізації, зокрема, набір солдатів для війни переважно з провінцій, а не з великих міст, та явна неохота мобілізуватися далі, свідчить про усвідомлення Кремлем того, що існують обмеження на готовність росіян воювати.

Вторгнення українських сил у Курську область у серпні 2024 року не викликало хвилі патріотизму, не було маси добровольців, які б бажали вигнати загарбника. Також варто зазначити, що серед прихильників війни є різні табори, включаючи так званих «турбо-патріотів». Деякі з останніх постійно критикували стратегію та тактику російського керівництва у веденні війни.

Здатність суспільства заповнювати прогалини, залишені державними структурами, також може бути критично важливим фактором у проведенні реформ, необхідних для підвищення якості загальної стійкості України та забезпечення її довгострокової стійкості.

На відміну від Росії, стійкість України базується на здатності суспільства до самоорганізації, що походить від сильних горизонтальних зв'язків у його соціальній структурі. Ця якість є значним мультиплікатором сил і має потенціал залишатися такою, хоча Україна стикається з очевидними викликами щодо мобілізації та підготовки достатньої кількості солдатів для ефективної боротьби армії. Здатність суспільства заповнювати прогалини, залишені державними структурами, також може бути критично важливим фактором у проведенні реформ, необхідних для підвищення якості загальної стійкості України та забезпечення її довгострокової стійкості.

Українські партизанські операції, що відбуваються на територіях, окупованих Росією з початку повномасштабного вторгнення, нагадують про збройний опір радянській владі в західних частинах країни, інтегрованих до СРСР наприкінці Другої світової війни, вони тривали до середини 1950-х років. Навіть якщо Україна буде формально переможена, це все ще може бути дуже довгою війною.

Детермінанти миру

Для України існує п’ять ключових змінних, які визначать характер будь-якої мирної угоди:

1. Скільки території вона контролюватиме.

2. Ступінь економічних збитків.

3. Рівень втрат населення.

4. Рівень безпеки, яку вона зможе підтримувати.

5. Рівень інвестицій, які необхідно буде зробити у свою оборону, щоб стримати подальшу агресію.

Зараз ще зарано говорити, чи погодяться західні країни врешті-решт підписати угоду про забезпечення безпеки України. Поки що ні НАТО, ні ЄС не мають визначення перемоги чи довгострокового плану щодо забезпечення безпеки України.

Усі п’ять змінних стосуються можливих результатів війни.

“Довга війна”

Сценарій “довгої війни” вимагатиме від України продовження боротьби з обмеженими ресурсами, намагаючись відновити зруйновану інфраструктуру та підтримувати економіку і соціальну систему. У цих умовах зняття воєнного стану буде неможливим, якщо тільки бойові дії не зменшаться протягом тривалого часу, можливо, під впливом внутрішніх подій у Росії або якщо Москва перекине сили на інший театр бойових дій, як це сталося в Сирії у 2015 році. Сценарій “довгої війни” прирече Україну на подальше знищення її економічного, людського та соціального капіталу, ще більше обмежить можливості для економічного зростання та сповільнить реформи, необхідні для вступу до ЄС.

Комбінація втоми суспільства, його зростаючої бідності та напруженості між цивільними та військовими органами щодо вибору ресурсів – на фоні погіршення відносин із західними партнерами через їх обмежену підтримку – може створити небезпечний політичний коктейль. Деякі українські коментатори побоюються, що така ситуація може призвести до анархії та громадянської війни, як це було раніше в історії України. Проте цей темний сценарій малоймовірний, оскільки велика більшість українців вважає Росію відповідальною за війну, і до сьогодні ця єдність у суспільстві не піддалася російським спробам дестабілізувати її зсередини.

Західні союзники України матимуть успіх у збереженні консенсусу щодо продовження військової та економічної допомоги Україні, але загальні рівні підтримки поступово знижуватимуться через інші витрати. Пропорційно підтримка з боку США зменшиться, тоді як європейська підтримка зросте.

“Заморожений конфлікт”

Стикнувшись із вибором між перемир’ям, яке може дати кілька років перепочинку, та продовженням війни на виснаження, багато українців, зрозуміло, могли б обрати перше, якщо б вважали, що західна підтримка слабшає і немає можливості для негайного прогресу на полі бою.

Адже Мінські угоди, навіть якщо не зупинили бойові дії в Донбасі, дали Україні час для впровадження ключових реформ, які зміцнили державні інституції, включаючи збройні сили та служби безпеки, і допомогли створити резерви на регіональному та місцевому рівнях. Вважається, що без реформи децентралізації, яка почалася в 2015 році та надала значні повноваження на місцях, Україна не змогла б витримати повномасштабне російське вторгнення.

Якщо Путін справді мав намір відновити переговори, викликом для Володимира Зеленського стало б продати мир в країні. Йому потрібно було б пояснити, чому ціна паузи в бойових діях перевищує витрати на продовження боротьби за умов зменшення запасів зброї та зростаючої невизначеності щодо справжніх намірів західних союзників. Ціна, яку, ймовірно, довелося б заплатити, полягала б у прийнятті фронту на той момент і необхідності в короткостроковій та середньостроковій перспективі відмовитися від будь-яких перспектив повернення територій, які були втрачені після початку повномасштабного вторгнення.

Такий крок викликав би звинувачення у поразці в армії, службах безпеки та значних секторах суспільства. Це було б вигідно Москві, оскільки це серйозно підриває легітимність Зеленського та розколює суспільство. Це вивело б на поверхню розчарування рішеннями, що призвели до важких військових втрат, зокрема, захисту Бахмута та Авдіївки.

Розбіжності з цього питання поширилися б на союзників України. Скарги в Києві на те, що деякі західні країни змусили Україну сісти за стіл переговорів, підвищили б напруженість у межах НАТО та викликали б занепокоєння щодо спроможності альянсу надати достовірну оборону балтійським державам та іншим частинам Центральної Європи.

Прийняття угоди про перемир’я матиме значні наслідки для президентських та парламентських виборів, які відбудуться після зняття воєнного стану, якщо перемир’я витримає.

Якщо б Зеленський намагався переобратися, йому довелося б зіткнутися з серйозним розслідуванням того, чому країна була погано підготовлена до вторгнення, чому, наприклад, Маріуполь не був евакуйований і чому російські сили змогли захопити великі території Херсонської області на початку повномасштабної війни. Неважко передбачити, що громадський гнів призведе до кримінальних розслідувань щодо цивільних і військових лідерів, відповідальних за оборону країни, включаючи, потенційно, навіть самого Зеленського.

Сприйняття поразки деморалізувало б армію, демотивувало суспільство та спровокувало б звинувачення у зраді України з боку Заходу, що російська пропаганда посилила б. Безумовно, Зеленський та його генерали могли б аргументувати з обґрунтуванням, що західні союзники не надали зброї, яку Україна потребувала, коли це було необхідно, і що російська армія змогла створити оборонні укріплення, які навіть добре підготовлені та оснащені західні армії змогли б з труднощами подолати. Такі справедливі пояснення, ймовірно, не мали б великого значення в атмосфері жорстокої взаємної звинувачення, яка привела б нових політичних гравців на арену.

Сценарій “замороженого конфлікту” безумовно підніме серйозні питання в українському суспільстві щодо зобов’язань західних союзників продовжувати підтримувати Україну, а також щодо щирості запрошення ЄС до України приєднатися до організації. Сприйняття поразки також викликало б широке відчуття розчарування щодо перспектив країни та спровокувало б подальшу еміграцію. Не лише особисті рейтинги Зеленського зазнали б значного зниження, як зазначалося вище, його партія “Слуга народу” перестала б існувати як політична сила.

Важко уявити, що Путін не скористався б паузою в бойових діях, щоб спробувати відновити російську армію, яка зазнала значних втрат в Україні, намагаючись також добитися полегшення санкцій. Питання санкцій, репарацій та військових злочинів можуть стати спірними в Україні, якщо західні союзники спробують пом’якшити їх, щоб поліпшити відносини з Москвою.

Витрати на оборону повинні залишатися високими, щоб підготувати країну до ймовірного відновлення бойових дій, що може призвести до суперечок із західними партнерами, які побоюються, що Україна може ненавмисно спровокувати подальший конфлікт з Росією.

Західні партнери розділяться на те, як управляти відносинами з Росією. Дехто буде виступати за продовження політики стримування, тоді як інші захочуть деескалації напруженості та спробують відновити відносини.

“Перемога для України”

Хоча Зеленський і його команда стануть героями за кордоном, “перемога” не гарантує його переобрання, якщо суспільство відчує, що консолідація миру вимагатиме іншого типу лідера. Зазначається, що Зеленський хвилюється, що може повторити долю Вінстона Черчіля як надихаючого wartime лідера, який врятував країну, але програв вибори, що відбулися після цього.

Знищення російської армії дасть українцям величезний заряд впевненості та сприятиме поверненню біженців, а також значно підвищить ймовірність того, що Україна отримає достовірні гарантії безпеки від своїх західних партнерів. Відновлення роботи чорноморських портів відновить експортний потенціал країни та допоможе заохотити інвестиції у відновлення.

“Перемога” на полі бою, безумовно, не гарантує прогресу у розпаді системи. Навпаки, це може призвести до консолідації встановленої моделі управління, але з новою групою економічних гравців, які диктуватимуть правила. Однак процес вступу до ЄС стане надзвичайно ефективним інструментом протидії таким зусиллям і розірвання зв’язку великого бізнесу з політикою та урядовою системою.

Управління територіями, які були окуповані протягом тривалого часу, стане особливо складним завданням, що стосується переконання біженців повернутися та усунення колабораціоністів з місцевих адміністрацій.

“Перемога” відновить довіру західних країн у їхню здатність протистояти загрозам авторитарних держав до своїх цінностей і інституцій, навіть якщо ціною цього стало життя українців.

“Поразка для України”

“Поразка” матиме руйнівні наслідки для життєздатності України як незалежної держави та може призвести до розколу країни, зумовленого частково рухом економічно активних людей з окупованих територій на безпечніші заходи країни або за кордон. Якщо Україна не зможе швидко повернути ці території, переміщення цього сегмента суспільства ризикує стати постійним.

Колапс збройних сил сприятиме загальному послабленню центральної влади та підвищить ризик глибоко feared наслідку анархії. “Поразка” спонукатиме розвиток маломасштабних повстань проти російського правління та насильства проти українських лідерів, готових співпрацювати з Москвою, подібно до того, що вже спостерігається на територіях, окупованих Росією з 2014 року. Водночас існує ризик, що велика кількість українців поповнить ряди російської армії, або через те, що їх змусить до цього окупаційна влада, або через те, що вони вирішать служити добровільно через свою тяжку економічну ситуацію. Депопуляція, розпад системи державних послуг у деяких містах і параліч економіки створять надзвичайно напружену ситуацію, що може призвести до втручання сусідніх країн для захисту своїх кордонів і запобігання переносу насильства.

Моральна влада США та її союзників буде підмочена, оскільки країни в інших частинах світу зможуть розглянути значення запевнень країн-членів G7 підтримувати країну в біді “на протязі скільки знадобиться”. НАТО також серйозно перевірить свою згуртованість, оскільки країни Центральної Європи зіткнуться з помітним погіршенням своєї безпекової ситуації та невизначеністю щодо зобов’язання США щодо взаємної оборони.

Інші фактори

Існує три основні фактори, які формуватимуть результати кожного з описаних вище сценаріїв.

Соціологічна ситуація

Україна глибоко травмована війною. Офіційні дані про військові втрати та серйозні травми залишаються засекреченими, але за оцінками американської розвідки у серпні 2023 року, українські військові втрати становили 70,000 загиблих і 100,000–120,000 поранених. Ці втрати додаються до перевірених даних про 10,000 цивільних, які загинули, та ще майже 20,000 поранених. Реальні цифри, ймовірно, значно вищі. Лише в Маріуполі вважається, що понад 20,000 цивільних загинули під час російської облоги. Крім того, близько 19,000 дітей, як вважають, були депортовані до Росії і піддані насильницькій деукраїнізації.

На момент другого ювілею повномасштабної війни понад 14 мільйонів українців були змушені покинути свої домівки, приблизно половина з них перебуває за кордоном, в основному жінки та діти, а також така ж кількість внутрішньо переміщених осіб. Соціологічні дані показують, що 80% населення відчувають вплив війни на психічне здоров'я, включаючи проблеми зі сном, тривогу та депресію. Розірвані сім'ї, втрата роботи, інфляція, фінансові труднощі та інші форми стресу завдають серйозних наслідків для суспільства. Згідно з одним з провідних українських соціологів, рівень розлучень є високим і, ймовірно, зросте, в той час як багато українців турбуються про стабільність держави та здатність продовжувати виплачувати зарплати, пенсії та надавати соціальні послуги. Всесвітня організація охорони здоров'я та Міністерство охорони здоров'я України оцінили, що від 10 до 15 мільйонів українців потребуватимуть спеціалізованої психологічної допомоги.

Проблеми психічного здоров'я в Україні довгий час були під табу, і культура консультування психологів для отримання підтримки відсутня. Міністерство у справах ветеранів України не має досвіду надання допомоги приблизно 1.2 мільйонам солдатів, які перебували в бойових діях з 2014 року. Зараз вживаються значні зусилля, щоб змінити цю ситуацію через зростаючу свідомість проблеми посттравматичного стресового розладу. Дані Міністерства охорони здоров'я України показують, що зростає кількість людей, які звертаються за лікуванням психічних проблем. У 2023 році первинні медичні працівники лікували 135,000 пацієнтів із психічними розладами. За перші сім місяців 2024 року 277,000 людей звернулися до лікарів з приводу психічного здоров'я, серед них понад 42,000 дітей до 17 років.

Забезпечення допомоги військовим ветеранам, які зазнали серйозних фізичних травм, також є серйозною проблемою через обмежені ресурси та заклади. Ті колишні солдати, які намагаються отримати допомогу від держави і стикаються з труднощами, вже є розгніваною та фрустрованою групою, яку важко повернути до цивільного життя. Якщо їх не забезпечити належною допомогою, ця група може стати загрозою соціальній стабільності, діючи поза законом для захисту своїх інтересів. Прикладом можливих небезпек є вплив на кримінальний світ ветеранів війни в Афганістані.

Соціальна поляризація відбулася і неминуче поглибиться, поки триває війна. Ті, хто покинув країну, мали різний досвід порівняно з тими, хто залишився. Ті, хто живе на заході країни, пережили війну інакше, ніж ті, хто на півдні та сході. Як зазвичай у війні, ті, хто воював на фронті, мають особистий досвід, який вони не можуть легко поділити з тими, хто цього не пережив. Різні особисті сприйняття війни та її наслідків природно викликатимуть проблеми спілкування і формування образи. Чоловіки призовного віку, які покинули країну, щоб уникнути військової служби, можуть зіткнутися з труднощами при реінтеграції, якщо повернуться, через обурення щодо них.

Травма, яка ще не зовсім зрозуміла, але вимагає уваги, — це питання приблизно 19,000 депортованих дітей. Цей приклад зусиль Росії по знищенню української ідентичності може стати осередком мобілізації українців для продовження боротьби та примушування Росії платити за завдані шкоди українській нації. Випуск ордера на арешт Путіна Міжнародним кримінальним судом за воєнний злочин незаконної депортації дітей до Росії надає українцям вагомий привід підтримувати цю тему і наполягати на необхідності притягнення російського президента до відповідальності. Один опитування, проведене в 2024 році, показало, що респонденти надають перевагу переслідуванню російських воєнних злочинів понад репарації в потенційних переговорах.

Серед тих українців, які залишилися і тих, хто виїхав, є серйозні побоювання щодо освіти дітей. Сумарний ефект на школи від розривів, викликаних пандемією COVID-19 та війною, викликав у багатьох батьків занепокоєння щодо того, чи будуть їхні діти адекватно підготовлені до робочого життя. Цей фактор може в свою чергу стримати возз'єднання сімей, у випадках, коли матері виїхали за кордон з дітьми. У 2022 році дві мільйони дітей стали серед біженців, які залишили Україну, багато з яких, ймовірно, залишаться за кордоном, що сприятиме відтоку мізків з країни. Однак ситуація, з якою стикаються біженці за кордоном, іноді є вкрай несприятливою. Один аналіз показує, що протягом 2022–23 навчального року майже половина українських біженців шкільного віку за кордоном не мали доступу до освітньої системи країн, що їх приймають, з різних адміністративних причин. Довгострокові наслідки порушених освітніх процесів для економіки, ймовірно, будуть значними.

Хоча українці об’єдналися для боротьби з війною, активізовані 25% суспільства, які є активними і самоорганізованими у кризових ситуаціях в умовах відсутності сильної держави, збереження цієї єдності до та під час сценарію «замороженого конфлікту» стане суттєвим викликом. Зміцнення та оновлення надзвичайної стійкості, продемонстрованої з лютого 2022 року, є необхідною умовою виживання країни. Це залежить від впровадження широкого спектра реформ для вирішення проблеми поганого управління в країні та досягнення сталого зростання шляхом покращення бізнес-середовища та залучення інвестицій.

Збереження соціальної стабільності разом з вірою в майбутнє будуть головними пріоритетами в найближчі роки, щоб Україна зупинила або навіть змогла повернути відтік мізків та відновила якомога більше робочої сили. Неминуче, коли справжній масштаб людських втрат стане відомим, у частинах суспільства буде реакція на Захід за

те, що було втрачене. Сильна тенденція до політичних насильницьких дій може виникнути з цієї неузгодженості, що призведе до ще більшої поляризації.

Економічна ситуація

На сьогоднішній день майже всі сектори економіки, включаючи промисловість, сільське господарство, послуги, енергетику, транспорт, транспорт та логістику, зазнали значних руйнувань. Цей вплив продовжуватиме розширюватися, оскільки недостатньо нових інвестицій для заміни втраченого капіталу, технологій та виробничих можливостей. Частина населення, яка колись могла отримати добре оплачувану роботу, вимушена займатися непривабливою чи неформальною економікою.

Вартість споживчих товарів зросла до рекордних рівнів через обмеження на постачання продуктів харчування та енергії, спровоковані війною. Внутрішні інфляційні ризики відчутно зросли через збільшення витрат на комунальні послуги, енергетичні витрати та витрати на обслуговування боргу. За деякими оцінками, щомісячні витрати на енергію в Україні зросли до 40% середньомісячних витрат домогосподарств, включаючи у 2023 році 2–3 рази вищі ціни на електрику.

Хоча система соціального забезпечення до 2024 року була адаптована до постійних викликів, продовження війни може поставити під загрозу механізми захисту населення. Декілька мільйонів людей вже залежать від державної допомоги. У серпні 2023 року соціальне забезпечення покривало понад 6 мільйонів людей. Однак на початку 2024 року зростання витрат може призвести до урізання виплат, незважаючи на потребу у розширенні.

Ця економічна ситуація безпосередньо вплине на політичну стабільність, враховуючи ризики зростання злочинності, включаючи грабежі, грабежі, крадіжки автомобілів та інші види насильства, що може спонукати до швидкої відповідної реакції з боку держави. Продовження війни позначиться на погіршенні загального добробуту населення, що, в свою чергу, може призвести до зростання соціальної напруженості. Соціальне невдоволення через зростання цін, нестачу робочих місць і обмеження на подорожі для військовозобов’язаних може стати причиною для страйків та акцій протесту.

Ситуація з безпекою

Військові потреби та споживання ресурсів перевищують можливості економіки. Дослідження показали, що частка ВВП, що витрачається на армію, зросла до 27% у 2023 році, що є дуже високим показником. Однак споживання енергії залишилось на рівні 10–15% ВВП. Критично важливою проблемою є зростання цін на військові запаси та постачання, особливо в умовах економічного тиску та нестачі ресурсів. У 2023 році передбачається, що 75% населення матиме недостатню економічну стійкість, що призведе до серйозних проблем у постачанні військових та мирних ресурсів. На тлі зростаючих цін на все, що пов’язане з військовими потребами, державний сектор, ймовірно, стикається з відчутною загрозою від корупційних схем і підробок у всіх сферах, особливо у постачанні продуктів харчування, товарів тривалого вжитку та в питанні контролю зменшення покладів. Згідно з дослідженням, протягом 2023 року спостерігалося зростання випадків некомпетентності, нерегульованого доступу та зловживань, що залишає правовий сектор незахищеним.

Зловживання офіційними документами, хабарництво, корупція, контроль над корупцією і все, що пов’язано з ними, є складними проблемами для відновлення соціальної стабільності. Паралельно, якщо безпекова ситуація в Україні погіршиться через ситуацію в Україні, 50% суспільства може зіткнутися з відчутними змінами в своїй ситуації.

Формування небезпеки безпеки може відбуватися через розподіл зброї серед зростаючого числа ветеранів, використання застарілого озброєння, зберігання нелегальних або застарілих боєприпасів або наявність сховищ з вибуховими речовинами, які можуть потрапити у руки кримінальних елементів. У поточних умовах, коли спостерігається зростання насильства, ймовірність зростання бандитизму та злочинності, в тому числі серед молоді, є високою. У суспільстві спостерігається більша толерантність до насильства, що може поглибити проблему в найближчі роки. Зростання терористичної загрози з боку окремих гравців та зростаючі соціальні та економічні відмінності можуть призвести до зростання насильства.

Однак імовірність внутрішніх заворушень в Україні зростає, особливо у містах з високою щільністю населення та погіршенням якості життя. Протестні акції в кількості 1,500 у 2022 році з питань соціального забезпечення, корупції, безробіття та зростання цін на тлі війни показали, що населення намагається звернути увагу на свої проблеми. Тобто, ймовірність зростання протестного руху, в першу чергу, залежатиме від тривалості війни, розвитку економічної ситуації, безпекової ситуації та державної політики. Важливою тенденцією для подальшого розвитку буде вплив інформаційних технологій, у тому числі соцмереж, на мобілізацію суспільства для протестних дій, як показала ситуація в 2022 році.

Висновок

У всіх трьох факторах є прямий зв'язок із ситуацією в Україні, що може загострити стосунки в умовах «замороженого конфлікту». Оскільки емоції, зокрема гнів, пов'язані з невиправданими військовими втратами, можуть посилити ризики соціальної напруженості, безпекових загроз та економічної нестабільності, відновлення має бути зосереджене на активізації різноманітних соціальних, економічних і безпекових ініціатив, щоб забезпечити стійкість до майбутніх потрясінь.

Загальний висновок

Після закінчення війни Україні необхідно забезпечити збереження миру. Загроза полягає в тому, що поєднання втоми від війни та процесу політичного оновлення в складних економічних умовах призведе до уповільнення реформ і поступового зменшення уваги та підтримки з боку ключових західних союзників, які прагнуть швидкої інтеграції України з Європою та адаптації до стандартів ЄС. Відхилення від цього амбітного шляху модернізації матиме серйозні наслідки для відносин України з її західними партнерами та їх підтримки. Це, в свою чергу, ризикує створити серйозну довгострокову проблему безпеки в центрі Європи.

Незалежно від результату війни, союзники України повинні бути готові до того, що велика частина українського суспільства травмована вторгненням Росії. Сім'ї, які втратили синів і дочок, молоді люди, які втратили кінцівки, або діти, які втратили батьків, принесли в політику гнів, образу і прагнення до радикальних змін, щоб поліпшити своє життя. Чим довше триває війна, тим глибшою стає травма та її наслідки.

Британська історія містить важливі уроки. Зокрема, перемога Лейбористської партії в 1945 році, що призвела до створення системи соціального забезпечення та націоналізації однієї п'ятої економіки, є нагадуванням про те, як війна може викликати швидкі та масштабні соціальні та політичні зміни. Друга світова війна завдала величезного удару по економіці, залишивши її майже банкрутом і сильно залежною від фінансової підтримки США. Також була критична нестача житла та ключового персоналу, а також численні соціальні проблеми, пов'язані з війною, такі як високий рівень розлучень і злочинності, включаючи домашнє насильство та вживання наркотиків. Частина цих викликів неминуче постане перед Україною.

В українському суспільстві існує широкий страх за стабільність інститутів країни після завершення війни. Хоча Україна має вражаючу історію ненасильницького політичного протесту, рівень суспільного гніву та болю буде особливо високим. Подібно, образа за невдачу західних країн у більш ефективній підтримці України під час її години потреби, ймовірно, швидко виявиться і може спонукати до опозиції щодо реформ, необхідних для вступу до ЄС, які вже розпочато.

ЄС має проявити терпіння, щедрість і жорсткість, але, перш за все, чутливість до потреб України. Щоб підтримувати елітну та популярну підтримку реформ, країні потрібно вірити, що членство є досяжним і що подальші жертви будуть швидко винагороджені. Неважко уявити, як групи, інтереси яких загрожуються реформами, можуть підняти питання, чому Україна вела війну за незалежність лише для того, щоб, на їхню думку, опинитися під зовнішнім управлінням з Брюсселя.

Якщо неоізоляціоністські тенденції в США прискоряться і підриватимуть авторитет НАТО, українці можуть втратити віру в цінність приєднання своєї країни до західної спільноти націй і можуть відчути непропорційно велику залежність від тих європейських країн, які виявили найбільшу прихильність до їх захисту і не поспішають відновлювати відносини з Москвою.

Ключовим фактором стабільності стане громадянське суспільство та його здатність продовжувати заповнювати прогалини в державному управлінні, будь то в наданні послуг або в розробці реформ. Жодна інша пострадянська країна не має такої соціальної організації, як Україна. Однак важливо визнати, що саме громадянське суспільство також було підірване і постраждало від війни. Воно відобразить розділення, яке видно в інших українцях, між тими, хто залишився в країні, і тими, хто виїхав. Також існуватимуть напружені відносини між тими, хто пережив різні рівні інтенсивності бойових дій під час війни.

Відновлення економіки та залучення інвестицій зсередини та ззовні також будуть важливими для забезпечення соціальної стабільності. Витрати на соціальне забезпечення будуть високими через витрати на догляд за жертвами війни, які більше не можуть працювати. Розвиток оборонної промисловості під час війни та доведена здатність українських інженерів швидко інновувати свідчать про те, що оборонний сектор може стати важливою галуззю зростання для економіки.

Обмеження потужностей, які вже чітко видно в уряді та бізнесі, ймовірно, стануть найбільшою проблемою, з якою зіткнеться відновлення України. Створення середовища, в якому біженці почуватимуться в безпеці для повернення, а інвестори матимуть довіру вкласти свої гроші, є передумовою для вирішення цієї проблеми.

Щоб подолати колективну травму та знайти шляхи її подолання, українці повинні відчути, що їхні жертви не були марними. З цієї причини покращення управління країни на всіх рівнях, включаючи реформу судової системи, щоб населення могло відстоювати свої права і більше не перебувало на милості довільної поведінки українських державних агентств, стане ключовим пріоритетом.

Розуміння психологічного впливу війни на населення України та пропозиція шляхів для пом'якшення цієї травми мають стати пріоритетним завданням для міжнародних партнерів України. Жахи, які пережили громадяни Маріуполя, Бучі, Ірпеня, Харкова, Херсона та інших міст, які зазнали високих рівнів російського насильства, є лише невеликою частиною страждань українців. Офіс прокурора оцінює, що близько 90% українських військовополонених зазнали тортур, зґвалтувань, погроз сексуального насильства та інших форм жорстокості.

Суспільний гнів щодо росіян, які підтримували війну, та колективне прагнення до справедливості будуть домінуючою рисою української політики в наступні роки. Цей гнів ускладнить будь-які зусилля знайти мирне врегулювання війни без поразки Росії та притягнення її політичного та військового керівництва до відповідальності за їх злочини.

Щоб використати можливості майбутнього, українці повинні відчути, що відновлення можливе, що втома мине і що травма поступово зникне.

Джерело

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Світова політика

72.7KПрочитань
4Автори
270Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається