Депресія. Простими словами про складне.

‼️ЧИТАТИ УВАЖНО ‼️

1. В мене РЕЦИДИВ ДЕПРЕСІЇ (зараз я 2 раз в житті в глибокій депресії). ЦЕ Я НЕ ПРИДУМАЛА. ЦЕ ВИСНОВОК ЛІКАРІВ!

2. Я ділюсь з вами особистим досвідом.

НІКОГО НЕ ЗАКЛИКАЮ ДІЯТИ ЯК Я. Єдине до чого я можу вас закликати це бути уважними до себе та звертатись за допомогою до лікарів!

3. Я можу ділитись з вами тим що мені радить психіатр та психотерапевт. Я HE ЗАКЛИКАЮ ВАС РОБИТИ ТЕ САМЕ ЩО І Я.

4. Наразі я дуже вразлива, розгублена, тривожна (це вплив антидепресантів) та не соціально  активна (а це вже давно 😄)

5. Не плутайте лінь, апатію, поганий настрій з депресією! Це зовсім різні стани.

6. НЕ ВИДУМУЙТЕ СОБІ ДЕПРЕСІЮ. Не приписуйте собі того чого нема у вас. Це визначає ЛІКАР і тільки він ставить діагноз.

7. Я звернулась до приватного психіатра в Оксфорд Медікал.

Як ти можеш описати свою депресію?

Не всі можуть її описати, але я зараз можу.

Вперше це було відчуття «лабіринту». Тобто ти в чорному лабіринті й ти не можеш вибратись. Там нема світла, ти не знаєш куди йти. 

Зараз я відчуваю так: я впала в глибоку яму там нема нічого, зверху мене завалило каменями й в кожного різна назва, «камінь апатія», «камінь ненависть до себе», «камінь не бажання щось робити» тощо. I ось ти кричиш весь час «help!!!!!», але тебе не чують.

В чому проявляється депресія? Можеш розповісти?

Вона проявляється в затягнутій апатії. Коли ти не бачиш сенсу життя. І ти думаєш «нащо я тут зараз живу, для чого? Може зараз треба померти? Ми ж всі помремо, може краще раніше?» 

Для тебе прийняти душ це вже досягнення. Ти не бачиш сенсу митись, вставати з ліжка, їсти, лити, займатись сексом (в тебе взагалі нема бажання їй займатись). Ти можеш у випадковий момент заплакати дуже сильно, і навіть не будеш розуміти в чому справа.

Ти будеш думати «ну в мене ж все добре, чому тоді мені так погано?» і відчуватимеш себе на дні. Ти будеш себе постійно зневажати. Принижувати. Ображати. Ненавидіти всю себе. За все. Це тотальне відторгнення свого тіла, думок, дій. І постійно думки про смерть.

‼️ МІЙ ВЛАСНИЙ ДОСВІД ‼️ В кожної людини депресія проходить по різному! Багато хто не може збагнути що вони відчувають і я в тому числі.

Чи страшно тобі? Страшно тобі знов повертатись в цей стан?

TAK AK TAK!!! Я готова кричати від свого страху!!!!!! Давайте так, є статистика:

1. Є люди котрі 1 раз захворіли, вилікувались, все.

2. Є люди котрі захворіли, вилікувались, рецидив, ЛІКУВАННЯ - все.

3. Є люди - хвороба, ліки, ремісія, рецидив, ліки, ремісія, рецидив, ліки… і так по колу.

Коли я лікувалась впертий раз, мені було дуже страшно що цей стан повернеться. Зараз мій страх підтвердився. I скажу так лікування другий раз це ПІЗДЕЦЬ ЯК ВАЖКО ТА СТРАШНО. Це набагато страшніше ніж 1 раз захворіти чи 3 раз.

I зараз розкажу чому 👇

Вперше ти ще не розумієш що з тобою відбувається, ти йдеш до лікаря, він пояснює, дає надію. Ти цією надією живеш, вигрібаєш, лікується, довгоочікувана ремісія, щастя. I хочеш все забути як страшний сон!

Коли втретє рецидив - ти вже знаєш алгоритм дій. Ти вже знаєш що це з тобою на довго чи на все життя. І ти вже знаєш що ти 100% подолаєш це (зовсім інше питання чи буде на це ресурс).

Коли другий раз рецидив. Це просто пекло, тому що ти не розумієш чи буде 3? Чи попустить тебе. Як довго це буде? Я що все життя буду приймати ліки? (я цього до всирачки боюсь). Ти хочеш, щоб це зараз вже скінчилось і більше не було. Тобі теж дають надію, але ти вже тяжче віриш в лікування і в те що вона не повернеться.

Чи були спроби самогубства?

Ні. Ніколи не було. Були думки гучні про це. Це як шум, тільки він в мозку і ти хочеш, щоб цей жах скінчився. Чому я не робила цього? Тому що в мене великий страх смерті. Зі смертю знайома я з підліткового віку. В мене багато хто помер. Смерті боюсь і це єдиний страх котрий я не хочу бороти. Він мене рятує коли я в тяжкому стані.

Чи буває веселий стан в депресії?

Веселого не буває. Буває ейфорія.

Пояснюю: людина в депресії може сміятись з жартів, жартувати, дивитись комедії. Чи щаслива вона в той момент? Ні. Тобто «посмішка  не = гарний настрій»

Ейфорія це коли відбувається гормональний вибух і ти відчуваєш себе нано людиною. Ти можеш зробити все, що хотів робити продовж місяця. Ти відчуваєш все. Кожен дотик, кожен подих свій чи оточуючих Ти все чуєш ОДНОЧАСНО. І твоя увага розподіляється на ВСЕ ОДНОЧАСНО.

В мене ейфорія була тільки 3 рази за весь час. В мене нема біполярного розладу! Я обстеження проходила.

Як я можу тобі допомогти? І чи ти хочеш ти цього?

ЦЕ ДУЖЕ ВАЖЛИВЕ ПИТАННЯ! ПРОШУ ЗАПАМʼЯТАЙТЕ ЙОГО ВСІ!

Людина в депресії не знає чого вона хоче. Інколи поплакати, інколи посміятись, інколи помовчати, інколи щоб її вислухали. Але якщо людина здорова пропонує посміятись людині котра в депресії, то це буде вибух.

Зараз мені потрібно побути в тиші та знайти опору в середині себе. Зараз я не з ким не спілкуюсь крім свого хлопця, і раз у 2 тижні з мамою. Намагаюсь мінімізувати спілкування, тому що це зараз дуже важко для мене.

Чому від психолога пішла до психотерапевта?

3 16 років хворію.

У 22 звернулась до психолога.

У 26 рецидив.

На жаль мені треба глибше розбирати та медикаментозне лікування.

‼️ психолог мені дуже допомогла. Вони вивели мене з депресії ‼️

Але якщо в мене зараз рецидив, то це треба йти до психотерапевта для поглибленого лікування. Займаюсь з психотерапевтом раз в тиждень. 3 психіатром раз в місяць.

Не страшно було йти до психіатра? Як проходить зустріч в нього?

Капець як страшно!! !! Але страх за своє життя більше ніж страх лікування та соціальних ярликів!

Ти приходиш та описуєш що з тобою відбувається. Приносиш свої дослідження та аналізи (якщо вони с, якщо нема, то тобі їх назначать). 3 першої зустрічі вже зрозуміло що в тебе, і починається медикаментозне лікування (якщо воно потрібно)!

Для депресії є 2 підстави. Перша це гормональний збій та збій роботи щитовитної залози. В мене з цим все окей. Другий це «похмурі думки». I тут треба лікувати «думки».

В мене другий тип.

I прошу вас: будьте пильні до себе та оточуючих! Якщо ви знаєте що в близької вам людини депресія, то підтримайте цю людину та відправте їй цю статтю. По перше та людина зрозуміє що вона не одна така, побачить що їй це все відгукується, і побачить що лікування не страшне.

Будьте здоровенькі і якщо вам сподобалась стаття чи є запитання, то буду рада вашим вподобайкам чи запитанням!

Обіймаю, просто Рі.

#depression #ownopinion #treatment #psychotherapy #support #депресія #підтримка #власна_думка #власний_досвід

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Просто Рі
Просто Рі@prosto_ri

283Прочитань
3Автори
9Читачі
На Друкарні з 9 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

💔🤗

Вам також сподобається