Епік скейл, що-чому-навіщо? Про мініатюри в малому масштабі.

Недавно я перекладав невеличку статтю про Адептус Титанікус(https://drukarnia.com.ua/articles/oglyad-adeptus-titanikus-at-yeres-khorusa-v-malomu-masshtabi-XyvfP) і сьогоднішня стаття буде дещо дотичною.

Перш за все хочу сказати, я обожнюю малий масштаб варгеймів, будь то історичка, фентезі чи сай-фай. В цій статті я спробую пояснити, чому це круто, заодно написавши невеличкий огляд на Епік у світі Warhammer.

Частково це буде переклад, частково мої враження від системи, так що все максимально суб'єктивно, всі зображення як завжди взяті з інтернетів. Погнали.

Тож що таке Епік? Це настільний варгейм у світі Вахи 40.000. Але в той час, коли стандартний формат гри в звичайний Сорокет буде гратись невеликою кількістю солдатів і ще меншою кількістю техніки, то стандартний формат на Епік буде включати в себе десятки одиниць техніки та близько сотні піхотинців.
Так як розміри битви набагато більші, то і масштаб мініатюр менший. В мініатюрах, до яких ми всі звикли, ріст людини буде відображений висотою 28мм, в Епіку ж висота звичайного гвардійця буде 6мм(або 8мм, якщо це масштаб Адептус Титанікус). Але ж можна грати Апоки в 28 мм, скажете ви? Так дійно, але чи завжди є такий величезний стіл?
Епік же цілком зручно грається на стандартному Ваха столі.

Я не буду сильно заглиблюватись в геймплейну складову, але зазначу, що основною відмінністю Епіку від інших "великих" ігор ГВ є те, що в Епіку ти рухаєш не всю свою армію одразу, а потім стріляєш і т.д. , а робиш це "по формаціях", а потім твій противник теж рухає свою формацію. Переміщення і дії робляться за допомогою так званої системи "наказів". Вкупі це дає відчуття більшого заглиблення в гру і враження, що битва відбувається в реальному часі.
І звичайно, це дає більший простір для тактичних маневрів, ніж Сорокет.

Малий масштаб також дозволяє використовувати більшу кількість великої техніки. Титани і супер-важкі танки можуть використовуватись у відносно невеликих битвах, а артилерія та інша зброя високої дальності висвітлюється більш реалістично. Авіація також присутня в Епіку і в бою її може бути багато.

Пошкодження і смерть формацій в Епіку залежить не від кількості здоров'я, а від того, наскільки той чи інший юніт витривалий і через який час його мораль зламається і він стане небоєздатним. Це відтворює проста система бласт-маркерів, що показують рівень моралі та подавленості формації під ворожим вогнем, і додає ще один шар реалізму в порівнянні з іншими варгеймами.


Тепер щодо мініатюр, чи можна їх взагалі десь дістати в нас час. Коротка відповідь, ТАК!
З розвитком 3д друку, забуті варгейми в малому масштабі отримали нове життя. Моделей на Епік в інтернеті можна знайти вагон і ще трошки. Їх реально дофіга і більшість з них безкоштовна, або вже злита. Звичайно, можна купити метал від сторонніх виробників, для любителів тру міньок є і така опція. Можна знайти і оригінал від ГВ на Ібеї, але чи варте воно тих грошей...
Та й варіативність сучасних 3д моделей дійсно вражає. Можна знайти, все що душа забажає. А якщо трохи вміти в моделювання, то можна зробити і своє. Фарбувати малий масштаб легше, не треба вдаватись в деталі. Виглядає просто, але зі смаком. Надрукувати армію на умовні 1500 поїнтів коштуватиме дешево.

Загалом, чому мені подобається Епік? Як не іронічно, в першу чергу за свою епічність. Великі битви, купа техніки, титани. Як на обкладинках книг. Пафос і велич. Хіба не за цим ми всі йдемо у Warhammer? Також приємно те, що всі системи Епіку, які зараз є підтримуються фанатами і тому все це працює не на жадібності корпорацій(не будемо тикати пальцем), а на інтузіазмі і фані. Від фанатів, для фанатів. Звичайно, оригінальні правила зробили ГВ, але без підтримки фанів гра б уже була забута і ми не мали такої кількості мініатюр і можливостей зіграти.
В Епіку можна грати в 40к і в 30к, тож кожен знайде для себе щось цікаве.
Ну і хіба не класно мати на поличці рядів мікро спейс маринів?(Або орків):)

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Taras
Taras@voncarstein123

Викладаю тут свої переклади

2.8KПрочитань
13Автори
29Читачі
На Друкарні з 20 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається