Еволюційний шлях становлення Національного шрифту - думка каліграфа Олексія Чекаля

З усіх учасників дискусійної панелі «Національний державний шрифт – яким йому бути?», Олексій Чекаль єдиний зауважив, що процес творення національного шрифту повинен відбуватися природнім (еволюційним) шляхом, без "примусу".

Ця теза активно опонувалась іншими учасниками.

Тези виступу Олексія Чекаля (каліграф, шрифтовий дизайнер, автор графічного стилю Православної Церкви України):

- для каліграфа особисто важливі терміни «відповідність і емпатія». Для прикладу, Олексій нагадав появу у 2005 році на фестивалі «Свято кирилиці» літери «У» з проєкту «Рутенія» Василя Чебаника – тоді це здивувало учасників, а сьогодні ця літера є в багатьох сучасних шрифтах.

- Дизайнер акцентував увагу на термінології і відмінності термінів «графема» (це ідея знака, базова форма літери, «скелет» букви\знака) і «шрифт» та розповів безпосередньо саме про дизайн шрифтів і свій досвід в цьому.

Цитата: "...Працюючи з різними писемностями, з різними історичними епохами, дизайнер повинен зробити шрифт відповідно епосі. Неможливо зробити однакове дизайнерське рішення.
Ти через емпатію повинен зрозуміти той час, той підхід. І саме з цього виростають шрифтові підходи до дизайну літер. Наприклад, коли я оформлював сталінські репресії, я взяв стилістику графіті Софії Київської, нібито людина намагалася перед розстрілом нацарапати останню молитву. Але це перекинулося на сучасність, коли ми в Ізюмі і в Балаклії бачимо, як люди так само, як і в Старовину, в Софії, скребли ці молитви перед розстрілом чи тортурами..."

- Розповідаючи про свій досвід виготовлення шрифту для ПЦУ, де було закладено в дизайн літеру «Ч» на графемі Рутенії, Олексій згадав, що епіскопи попросили зробити інший варіант, більш звичний для читання. І дизайнер повинен враховувати відчуття не тільки замовника, але й читача.

- Як каліграф, котрому дуже важлива формотворчість (коли літера будується через каліграфію, через структуру, через конструкцію), Олексій Чекаль пропонує збільшити кількість каліграфічних шкіл і виховання в сфері шрифтового дизайну.

".... І це буде підвищувати смак, і саме боротьба з несмаком, мені здається, теж дуже важлива. Не тільки з імперським впливом, але й з несмаком.
Це теж фронт, де нам потрібно боротися..."

- Також, як безпосередній учасник робочої групи, коментуючи пропозицію Мінкульту про створення «Банка шрифтів», Олексій Чекаль розповів про існуючи банки шрифтів та про проблематику заміни «іжиці». Він вважає, наприклад, що немає жодного шрифту українських дизайнерів в стилістиці «допетровської кирилиці» (прим.: з цим не всі погодились серед присутніх).

Тому, «Банк шрифтів» заплановано для виконання дизайнерських робіт для різних стилістичних і історичних етапів. Там плануються історичні шрифти та їх репліки, і сучасні шрифти.

-------------------

Тези виступів спікерів «Національний державний шрифт – яким йому бути?» Дискусійна панель

.....

ІнфоВАРТА

#Опановуй_і_Плекай Рутенія. Графіка української мови

---

НІЩО НЕ ЗУПИНИТЬ АБЕТКИ, ЧАС ЯКОЇ НАСТАВ.

---

підписуйтесь на новини проєкту національної абетки «Рутенія. Графіка української мови» https://t.me/abetkarutenia

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
інфоВАРТА
інфоВАРТА@infoVARTA

Громад. Ініціатива #інфоВАРТА

438Прочитань
4Автори
4Читачі
На Друкарні з 8 жовтня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається