Гійом Тірель

Зображення з могильної плити Гійома Тіреля. Ліворуч - його перша дружина, Жанна Бонар, яка померла в 1363 р, праворуч - Ізабо де Шандельє, яка померла вже після чоловіка


Гійом Тірель (Guillaume Tirel) (бл. 1310-1395), відомий як Тайєван (Taillevent - буквально, "ріжучий вітер". Швидше за все прізвисько характеризує його спритність).
Автор збірки рецептів le Viander.

Написаний прибл. 1380 р., цей рукопис вже понад півтисячі років залишається чи не найпопулярнішою середньовічною кулінарною книгою, а ім'я Тайевана стало символом давнини та безперервності французької кухні. Копії Viander були в бібліотеках безлічі європейських аристократів, включаючи польських королів, в новий час вона неодноразово тиражувалася друкарнями, і навіть кухарі наших днів, ставилися до її рецептів не як об'єкт реконструкції, але як джерела натхнення.
Саме слово «Viander» означає не просто кухаря, але людину складнішої спеціальності, яка закуповує продукти для страв, керує їхньою витратою, а також безпосередньо готує їжу, або контролює цей процес. Ймовірно, саме цим займався Тайєван у роки своєї тривалої служби у різних французьких аристократів, включаючи двох королів: Шарля V Мудрого та його сина, Шарля VI Божевільного.
Почавши роботу в ранній юності кухарем при дворі Жанни д'Евре він довгий час був першим кухарем, а в 1392 призначений керуючим всією королівською кухнею.
За цей час встигли закінчитися Великий голод, пройти епідемія Чорної Смерті та розпочатися Столітня війна, але для французької кухні це був період розквіту середньовічної кулінарної традиції.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Історично-кулінарний кут
Історично-кулінарний кут@Peter_Bosch

1.6KПрочитань
9Автори
40Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Reinheitsgebot – закон про чистоту пива.

    У 1505 році закінчився черговий етап феодальних міжусобиць, що призвів до возз'єднання баварських земель. Баварським герцогом було розпочато реформу щодо уніфікації законодавства, яку завершували його сини на троні. Reinheitsgebot став частиною нового баварського права.

    Теми цього довгочиту:

    Історія
  • Про варіння пива та пиво у літній час

    До наукової епохи пивоваріння (до XIX століття), у Баварії пиво варили тільки навесні і восени, щоб уникнути поширення бактерій, хоча науково існування мікроорганізмів не було на той момент відкрито, але зварене влітку пиво швидко псувалося і втрачало свій смак.

    Теми цього довгочиту:

    Німеччина
  • Пивні чудеса

    Пивних чудес є чимало, і напрочуд багато з них пов’язано з ірландськими святими.Що, в принципі, логічно: Ірландія — це пивна, а не винна країна, і там, де святий Домінік примножує вино, святий Колумбан розливає пиво.

    Теми цього довгочиту:

    Історія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається