Глибина розуміння слів

У цій главі я напишу роздуми про розуміння слів. Це досить цікава для мене тема, особливо, якщо зважати на те, що я навчався деякий час на філологічному.

Почну з того, що слова - це віддзеркалення явищ з реального світу. Існують слова, які позначають явища, які можна сприйняти органами почуттів, а також абстрактні, які не мають прямого матеріального відповідника.

З самого дитинства ми чуємо мову, але спочатку ніяк не можемо зрозуміти, що значать звуки. Навіть розвиток слуху (як і зору та інших почуттів) займає певний час, коли формується організм та мозок.

А далі ми починаємо бачити закономірності та зв'язки за рахунок когнітивних функцій. І раптом трапляється так, що мозок зв'язує певний об'єкт реальності з його звуковим позначенням. Це формує нейронні зв'язки між сенсорним досвідом, зокрема між зоровою та слуховою інформацією. Ми бачимо машинку - батьки називають її - мозок це зв'язує. А потім ми і самі навчаємося говорити.

І от якщо взяти машинку - перше розуміння цього слова - це просто зв'язок того, що бачить дитина, та слова, яким називається об'єкт. Дитина ще не знає кольорів, назви матеріалів, не знає що таке колесо, та не знає ще багато іншого. І звісно ж, не знає, що таке справжня машина, та як вона працює.

З часом, словниковий запас росте. І коли з'являються певні більш складні поняття, особливо абстрактні, то їх засвоєння вже залежить від глибини розуміння кожного конкретного слова, яким володіє людина. Якщо одна людина більш глибоко розуміє 2-3 певних слова, які використовуються для пояснення поняття, а інша людина більш глибоко розуміє інших 2-3 певних слова, то і розуміти це поняття вони будуть по-різному, беручи до уваги специфіку розуміння попередніх слів.

Також відчуваю потребу вказати, що дуже багато слів переплетені між собою, і є, так би мовити, взаємозалежними. Якщо зробити словник, в якому на кожне слово з визначення додати посилання на визначення кожного цього слова - це буде найточніша ілюстрація того, що я маю на увазі.

Також слід пам'ятати, що кожне слово має певний емоційний заряд, і це вже є суто індивідуальна річ. Одні слова мають негативний відтінок, інші - позитивний. У визначенні певних слів можуть застосовуватися слова як з позитивною, так і з негативною енергетикою. І все це створює надскладну систему.

А що тоді казати, про такі поняття, як Щастя, Справедливість, Свобода, Успіх? Ці слова є в кожній культурі, і вони в цих культурах розуміються по-різному. Але, окрім того, вони ще й на індивідуальному рівні розуміються по різному. Знову ж таки, якраз через глибину розуміння окремих слів та їхній взаємозв'язок.

Сподіваюся, я зміг розкрити тему глибини розуміння слів таким чином, щоб ви побачили її з мого кута зору.

І мені було б дуже цікаво подивится на цю тему вашими очима, тому чекаю на ваші коментарі!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Мейлі Рейн
Мейлі Рейн@MayliRain

блогер, письменник, поет

263Прочитань
12Автори
7Читачі
На Друкарні з 14 жовтня

Більше від автора

  • Особистість та суспільство

    В цій статті я поміркую про баланс між людиною та суспільством. Від ставлення кожної людини до цього питання залежить те, яким буде наше життя.

    Теми цього довгочиту:

    Людина Та Суспільство
  • Роздуми про мотивацію

    Мотивація - це не просто прилив енергії або тимчасове натхнення. Це стрижневі цінності людини, які задають вектор руху.

    Теми цього довгочиту:

    Мотивація

Вам також сподобається

Коментарі (5)

Дякую за цікаву тему! Думаю на глибину розуміння впливає контекст, у якому слова застосовуються, щось схоже до взаємозалежності слів про яку Ви говорите. Наприклад, у китайській мові значення слів залежить від тону з яким вони вимовляються, а мовчання в залежності від контексту може мати глибше значення за будь-які слова. З урахуванням наближення технології нейролінку, цікаво чи вдасться нам обійти мову і спілуватись напряму образами і ідеями, без словесних конструкцій-посередників, які часто викривляють сенс сказаного. Ще раз дякую!

Вам також сподобається