Історія української метал сцени

Українська метал сцена розвивається кожного дня. Оскільки музична культура в XX ст. була під пильним наглядом партійних й силових структур, метал в Україні почав розвиватися лише наприкінці 80-х. Ми розглянемо хеві-метал від 80-х років до сьогодення.(Хочу подякувати за ідею огляду української метал сцени пану Антону)

1980-ті

Великий попит на важку музику породив цілу армаду новоспечених хард-рокерів і металістів. Але грати справжній і якісний метал майже ніхто не вмів, тому країну полонили металісти-аматори, які не брали фішки західної рок-сцени. Найбільш культовими метал виконавцями були "Едем", "Перрон", "Ток", "Сад", "Дикий мед", "Кому вниз", "Слід", "Білий загін", "Аптека", "Галактика".

Кому Вниз - Ворони

1990-ті

Після металу 80-х стався різкий спад до важкої музики, тому метал-гурти мали видумувати нові фішки, щоб намагатися рухатися до актуальних західних трендів. У 90-ті в Україні почали з'являтися грайндкор, дез-метал, павер-метал, почали набувати популярності готичний метал, дум-метал, треш-метал. Ось вам невеличкий перелік відомих українських метал виконавців 90-х:

Назва гурту

Жанр

Infected

Грайндкор

Mental Demise

Грайнд-дез

Epicrise

Грайндкор

Holy Blood

Християнський метал

Inferno

Готичний метал

Nokturnal Mortun

Блек-метал

Hate Forest

Блек-метал

Lucifugum

Блек-метал

Apostate

Дез-дум-метал

Metal Force

Треш-метал

Conquest

Павер-метал

2000-ні

На початку 2000-них започаткувався вітчизняний фолк-метал, котрий також називали як “козацький метал”. Представниками фолк-металу є “Natural spirit”, “Тінь сонця”, “Чур”, “Веремій”, “Kraamola”. У 2006-му році на метал-фесті “Wacken Open Air” було запрошено виступити український дез-метал гурт “Fleshgore”, це був перший виступ на найбільшому метал-фесті українського метал-гурту. Екстремальний треш-метал презентує гурт “HELL:ON”. У дусі альтернативного металу діяв гурт “Marvel”. З’являються популярні виконавці ню-металу - “АННА” і “ТОЛ”. До речі, ви можете у моєму профілі переглянути допис, де я розказав детальніше про гурт “АННА”

АННА - Мовчи

2010-ті

Як ми знаємо у 2010-ті в Україні відбулися соціально-політичні потрясіння, але в культурній сфері остаточно закріпилися європейські цінності, а також виконавці почали частіше співати українською. Українські музиканти металу почали все частіше і частіше виступати на закордонних конкурсах, а також вони себе там проявили гідно. Наприклад у 2016-му гурт “SINOPTIK”, що грає в стилях стоунер-метал та психоделічний рок, перемогли у музичному чемпіонаті “Global Battle Of The Bands”. А у 2018-му фольк-метал-гурт “MOTANKA” зайняв друге місце на німецькому конкурсі “W:O:A Metal Battle”. Також у 2010-ті з’явилося дуже багато метал гуртів, яких знають не тільки в Україні, наприклад гурти “Jinijer”, “Stoned Jesus”, “1914” та інші.

SINOPTIK - White cats

2020-ті

Під час повномасштабної війни українська культура все процвітає і процвітає. Все більше і більше наші метал-гурти переходять на українську, а також все стає більше нових українських метал-виконавців. Вони починають робити якісніший український метал, бо він починає користуватись все більшою популярністю. Ось вам невеличкий список виконавців нашого часу: “Crosschains”, “Vovk”, “Detsch”, “Sexnesc”, “Blind8”, “Отець”, “Burned Time Machine”, “Flitz Roy”, “Raskroj”, “Nokturnal Mortum”, “Баbай”, “Pilum”.

Баbай - Нове Буття

Кінець

Ми розглянули український метал від 80-тих то сьогодення, і я скажу, що українська метал-музика з кожним роком стає тільки краще. Тому український метал жив, живе і буде жити.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Іван Цяк
Іван Цяк@IvanTsiak

4.1KПрочитань
14Автори
21Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (4)

Нажаль тут не було таких гуртів як «dub buk» - «burshtun» «Sejtar» і їм подібних, а так досить цікава стаття 10/10

Вам також сподобається