Харків: Сьоме око Боже

Оригінально публікація на WordPress від 16.06.2022; Нарис 2017-го року.

Держпром.

Час від часу знаходжу свої старі недописані тексти. До вашої уваги один із таких.


Письменник не пише реальність. Реальність на папері існує в вигляді цифр та таблиць. Реальність пишуть бухгалтери, науковці тощо, але не письменники. Вони фіксують свою швидку текучу уяву. Уява ця може бути більш реалістичною, може бути менш реалістичною, але в будь-якому випадку це уява, що керована нашими емоціями та бажаннями. 

Бажання ж автора цих рядків доволі просте, проте велике, нахабне і на перший погляд нездійсненне. Я хочу Харків український за мовою і столичний за статусом. Тож зухвало пишу я не реальність, а свою забаганку. Тож…

День на межі літа та осені. Високе сонце. У такому світлі бетон, коли той без синього відтінку, зовсім не сірий – він майже половий.

Дехто каже, що Харків – це місто без історії. Каже так, не усвідомлюючи, що сірий бетон і радянська епоха то вже давно та сама історія, котрої начебто бракує. Минуло вже чверть століття. Нової епохи. Будинки будують зі скла і заліза, облицьовують пластмасою. Останнє особливий несмак! Але кого хвилює смак, коли існує мода? А обіч стрімкого часу стоїть він… Минуло вже майже століття, як звівся в небо Держпром. Дехто скаже, що той штучний римський камінь – цемент, – такий сірий і грузний у негоду, тяжіє над молодою душею. Не вірте! Не важчий він од імли та осіннього неба. Принаймні для очей та духу. А осіннє небо не гнітить – сум той від простори й порожнечі. От і зараз порожньо навколо.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
М. М. Безрук
М. М. Безрук@UeArtemis

Аматор мовознавства

4.8KПрочитань
8Автори
32Читачі
На Друкарні з 18 квітня

Більше від автора

  • Ранній Сапковський

    Чи знали ви, що Сапковський писав оповідання і до "Відьмка"?

    Теми цього довгочиту:

    Література
  • Росіяни вдарили по дитячому майданчику у Харкові

    Cьогодні, 8 травня 2024, росіяни вдарили по спортивному майданчику біля школи, куди ходила дочка мого товариша. Троє дітей поранено, двоє у тяжкому стані. Серед них і друг доньки мого товариша. Прохання за змоги допомогти гривнею сім'ї постраждалого: картка 5168752082558423.

    Теми цього довгочиту:

    Волонтерство
  • Катма масла

    “Дохуя масла” — один із хрестоматійних творів Леся Подерв’янського, у якому Митець живо й барвисто змалював реалії, чи прямо кажучи, визначальні риси злиденного животіння у пізньому Союзі: тотальний дефіцит і безгідне добитництво.

    Теми цього довгочиту:

    Митець

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається