Китай використовує «стратегію анаконди» для тиску на Тайвань

Автор: Командувач ВМС Тайваню адмірал Тан Хуа для The Economist

Неприязнь Китаю до президента Тайваню Лай Чінте не є таємницею. Китайська влада називає його впертим, конфронтаційним «сепаратистом», який може спровокувати війну в Тайванській протоці. Але з моменту обрання Лая в травні саме Народно-визвольна армія Китаю (НВАК) збільшує шанси на конфлікт, розгортаючи навколо Тайваню більше повітряних і морських суден.

«НВАК використовує «стратегію анаконди», щоб стиснути острів», - каже адмірал Тан Хуа, командувач ВМС Тайваню.

В інтерв'ю виданню The Economist адмірал Тан (на фото) попереджає, що китайські війська «повільно, але впевнено» збільшують свою присутність навколо його країни.

«Вони готові до блокади Тайваню в будь-який момент», - каже він. Його занепокоєння підтверджуються даними.

Кількість повітряних вторгнень НВАК через серединну лінію, фактичний кордон посередині Тайванської протоки, зросла більш ніж у п'ять разів - з 36 у січні до 193 у серпні. Кількість кораблів НВАК, що діють навколо Тайваню, також неухильно зростає, подвоївшись зі 142 у січні до 282 у серпні. Ці кораблі також наближаються до Тайваню - безпосередньо вздовж прилеглої зони, або за 24 морські милі від його узбережжя. За словами командувача ВМС Тайваню, вони патрулюють по кілька днів поспіль, тоді як раніше це було кілька годин.

Це відносно нова стратегія. До серпня 2022 року НВАК діяла переважно на півдні і заході Тайваню, навколо протоки Баші між островом і Філіппінами. Суворе східне узбережжя Тайваню, де під горами розташовані авіаційні ангари, вважалося безпечнішим і важкодоступним з Китаю. Але це змінилося після візиту на острів того року Ненсі Пелосі, на той час високопоставленого американського чиновника. Ця поїздка розлютила Китай, і незабаром після неї НВАК провела імітацію блокади на сході Тайваню. Це стало сигналом, що регіон більше не є безпечним. Зараз НВАК нормалізувала там патрулювання і регулярно оточує острів з моря і повітря. Вона також збільшила кількість військово-морських транзитів через протоку Йонагуні між Тайванем і Японією.

Мало хто на Тайвані знає про те, наскільки близькі і регулярні патрулі НВАК. З 2020 року міністерство оборони Тайваню публікує щоденні зведення про повітряну активність над островом, включно з картами розташування китайських військових літаків. У 2022 році воно додало інформацію про кількість військово-морських кораблів НВАК, що діють навколо Тайваню. Але не уточнюється, яких саме кораблів, куди вони прямують і як довго. Уряд може бути стурбований тим, що надмірне розкриття інформації може зашкодити суспільній моралі або економіці Тайваню, вважає адмірал Танг.

Посилене патрулювання НВАК напружує тайванські військово-морські сили. Китай має вдвічі більше фрегатів і вдесятеро більше есмінців. Тайваню часто доводиться розгортати 25-50% своїх бойових кораблів лише для того, щоб відповідати китайським патрулям, стверджують Ченг-кун Ма і Трістан Тан, пара тайванських дослідників у галузі оборони.

«Вони тиснуть тиснуть і тиснуть, намагаючись виснажити нас», - каже адмірал Тан.

Урядовий аудит виявив, що більше половини основних військових кораблів Тайваню не проходять регулярне технічне обслуговування.

У міру того, як ВМС НВАК наближаються до острова, Тайвань намагається уникнути конфронтації. «НВАК намагається змусити Тайвань робити помилки», - каже адмірал Тан, і шукає “виправдання” для початку блокади.

Саме тому цього року військове керівництво Тайваню видало нові правила ведення бойових дій, які визначають етичне і законне застосування сили з метою самооборони:

«Ми стримуємо наших хлопців, щоб не провокувати і не загострювати ситуацію».

Навіть коли збройні сили Тайваню практикують стриманість, його лідери працюють з союзниками над тим, як зберегти морські шляхи сполучення відкритими в разі блокади. Тайвань також шукає міжнародної допомоги, щоб протистояти китайському тиску. У вересні військово-морські сили Японії вперше провели транзитні навчання через Тайванську протоку, так само як і військові кораблі Австралії, Нової Зеландії та Німеччини. Американський флот проходить протокою кілька разів на рік. Ці навчання посилають сигнал Китаю, що протока є міжнародною територією. Китайська влада протестує. Але вона не показує жодних ознак послаблення лещат анаконди.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Allesagna
Allesagna@Allesagna

1.4KПрочитань
1Автори
21Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається