Культ Спокути

Культ Спокути (Cult of the Redemption) — фанатична релігійна секта, яка поклоняється Богу-Імператору людства. Він виник на планеті Некромунда, але подібні культи можна знайти по всьому Імперіуму.

Також Культ Спокути є однією із небагатьох ознак того, що Warhammer 40000 все ще визнає значення слово «надмірне», оскільки Культ Спокути вважається екстремістською гілкою Імперського культу.

'Ви думали що Чорні Храмовники дуже радикальні? ПОДУМАЙТЕ ЩЕ РАЗ'
'Ви думали що Чорні Храмовники дуже радикальні? ПОДУМАЙТЕ ЩЕ РАЗ'

Витоки та діяльність

Культ був заснований у М39. Чоловік на ім’я Енкордаріус Брейн уважно оглянув місто-вулик і заявив, що знатні будинки, і робітники, які їм служили, заблукали. Він почав проповідувати це всім, хто хотів слухати, доки не зазнав загадкового нещастя, впавши у чан на мануфактурі. За звичайних обставин історія, ймовірно, на цьому закінчилася б, однак з тих чи інших причин Брейн пережив цей нещасний випадок та багато інших у серії чудес, які допомогли поширити нову віру в усіх куточках міста-вулика та за його межами, серед пригноблених з інших світів.

Послідовники, що жили у безпросвітних глибинах так далеко від екстравагантного багатства верхніх шпилів, можливо, вперше за тисячоліття прийшли до раціонального рішення: вони зрозуміли, що їх життя було пеклом. І, як наслідок, вони вирішили, що людство зійшло з праведного шляху й може знайти спокуту в очах Бога-Імператора, лише вбивши всіх його ворогів. Іншими словами - псайкерів, мутантів і єретиків (тобто будь-кого, хто вирішить діяти проти Культу або його членів).

'Тук-тук'
'Тук-тук'

На жаль для Імперіуму, Культ Спокути не зупиняється на мутантах, відьмах і єретиках. 

Щоразу, коли послідовникам ('редемптористам') вдається захопити владу, вони негайно починають масовий геноцид вогнем та пиломечем, винищуючи санкціоновану популяцію мутантів (що викликає гнів Адміністратуму, оскільки це означає, що фабрики втрачають дешеву робочу силу), священиків Еклезіархії (за те, що вони не були частиною Культу Спокути), майже усіх офіційних осіб (включно з губернатором планети) за те, що вони «дозволяють процвітати мутантам і єретикам», і навіть можуть винищити Хор Астропатів планети. Будь-що з цього є єрессю в очах Імперіуму. Зокрема, вбивство астропатів є навіть прямим викликом самому Імператору, який особисто санкціонує та створює їх. 

автор: John Blanche
автор: John Blanche

Але так як культистами легко маніпулювати заради власних цілей, можновладці часто використовують культ на благо Імперіуму...і не тільки. Інквізиція, наприклад, може скерувати фанатиків Культу щоб знищити ворогів. Надаючи їм зброю та релігійне заохочення, Еклезіархія інколи використовує редемптористів для ведення гібридних війн проти своїх ворогів.

На своїй планеті-батьківщині Культ Спокути знайшов свій дім серед представників дому Кавдор, де він став офіційною релігією.

Розповсюдження

Хоча спочатку діяльність Культу обмежувалася тільки Некромундою, сам культ ніколи не був єдиним набором доктрин. Оскільки він виник серед малоосвічених нижчих верств населення і поширювався переважно з вуст у вуста, кожна людина могла мати власну інтерпретацію вірувань або, принаймні, дотримуватись трактувань найближчого проповідника. Це призвело до розколу на незліченну кількість течій. Ці течії часто ворогують між собою та оголошують одне одного єретиками, але всі готові об’єднатися, щоб знищити більш очевидну ціль, таку як єретик, мутант чи невіруючий. Невдовзі Культ Спокути поширився Імперіумом завдяки симпатизуючим членам Еклезіархії та навіть повернувся до Некромунди в іншій формі - як Культ Червоної Спокути, яка є більш жорстокою інтерпретацією етосу Спокути.

Комісар Кайафас Каїн, ГЕРОЙ ІМПЕРІУМУ, зазначив у романі «Рука зрадника», що на Адумбрії був проповідник-редемпторист, і вважав, що його старий однокласник із Школи Прогеніум Томас Бейє був або членом Культу, або, принаймні, його симпатиком.
Редемпторист з Некромунди
Редемпторист з Некромунди

Вірування

Культ Спокути вірить, що Бог-Імператор людства є очевидним доказом священного призначення людства правити галактикою, але оскільки вони складаються переважно з бідних громадян із обмеженою освітою, вони дуже рідко враховують те, що в галактиці ще є ксеноси. У їхній свідомості єдине, що утримує людство від процвітання — це його власна гріховність. Тож вони беруть на себе важку роботу «усунути» гріхи, які стримують людство.

Культ вірить, що три гріхи перевершують усі інші:

  • Мутація — це гріх що проявляється в людському тілі.

  • Чаклунство — це здатність використовувати неприродні сили.

  • Єресь — це відмова від істини Спокути, яка охоплює практично всіх, хто не є частиною Культу.

Багато послідовників Спокути вважають, що надмірна індивідуальність є гріхом, і тому носять маски, щоб приховати свою особистість. Тому вони виглядають схоже де б вони не з’являлися, з особливою тенденцією носити червоний колір і маски, що приховують повне обличчя, і надають перевагу вогнеметам та пиломечам.

'Мені нравиться, як єретики бігають, як вони суєтяться'
'Мені нравиться, як єретики бігають, як вони суєтяться'

Якщо вони не належать до одного з екстремальних різновидів Культу Спокути, які зобов’язані весь час носити маски, вони можуть виглядати як типові громадяни Імперіуму. Хоча, можливо, з підвищеним почуттям дратівливості та расизму, більше ніж у середньостатистичного громадянина в 41-му тисячолітті.

Цікавий факт: в коміксі 'Redeemer' є сцена де редемптористи співають свою версію гімну Конфедерації.

Людмилині Накази

Одна пані у Секторі Каліксіс знайшла час щоб сісти й упорядкувати поведінку Червоних Редемптористів, фактично перетворивши Культ із трохи божевільної соціальної групи релігійних фанатиків на організовану секту, яка й досі складається з релігійних фанатиків.

Тому вона оформила список наказів якого повинні дотримуватися всі праведники:

  • Червоний — колір Спокути; це колір вогню та крові.

  • Не вживай наркотики, алкоголь та інші речовини, що приносять задоволення. Вони є речовиною, даною гріхом.

  • Не дай чаклунам жити; кинь їх у вогонь.

  • Не дай мутантам жити; роздери їх плоть.

  • Не терпи єретиків, бо вони чули правду Імператора і не прислухалися до неї. Приведи їх до покаяння, а потім до смерті.

  • Якщо служіння Імператору вимагає від тебе виглядати як інші, роби це.

  • Маска і червоні шати Спокути повинні бути одягнені, коли прийде час прирікти грішника його долю.

  • Коли ти береш зброю Імператора, не показуй своє обличчя. Ти — інструмент Імператора, а не робиш свою справу.

  • Біль — це дар: умертвлення плоті — це обов'язок, який слід виконувати щодня.

Поки що маловідомий культ зі Львову
Поки що маловідомий культ зі Львову

Відомі послідовники

  • Дім Кавдор — цілий дім, який підтримує редемпториське тлумачення Віри,. Вони носять саморобні маски, коли виходять за межі свого дому, хоча вони не зобов’язані завжди носити червоний колір. Як не дивно, але екстремісти іноді виступають проти дому Кавдор, оскільки знать зазвичай є осередком грішників, яких культ прагне очистити. Втім, Дім Кавдор є одним із найбільших спонсорів для культу.

  • Кловіс Спокутувач (Klovis the Redeemer) - відомий редемпторист. Також відомий як Архіманіяк, він є горезвісним бунтарем, що нескінченно веде хрестові походи проти грішників. Кловіс також є набагато похмурішою версією Бетмена, оскільки він є представником знаті дому Кавдор і має різноманітні гаджети під рукою: він носить комбінований Евісцератор-вогнемет під назвою 'Меч Переслідування' (Sword of Persecution), полум’яну булаву під назвою Мортифікатор, а також плазмовий пістолет. На голові у нього факел-вогнемет. Йому належить велика книга тортур під назвою 'Liber Excruciatus'. І він навіть має власний пімп-мобіль, озброєний автоматичними гарматами, який називається Пульпітек.

Кловіс Спокутувач з послідовниками
Кловіс Спокутувач з послідовниками
  • Архі Фанатик (The Arch Zealot) - найвідоміший і найстрашній редемпторист на Некромунді, навіть більше ніж Кловіс. Вважається пророком, він не належить до якогось конкретного місцевого культу, але подорожує між ними, проповідуючи віровчення. Його погляди призвели до того, що навіть його колеги в Культі Спокути вважають його екстремістом.

'Палиш? Пали зі мною по-справжньому'
'Палиш? Пали зі мною по-справжньому'
  • Архідиякон Людмила — лідер редемптористів у секторі Каліксіс. Саме вона написала 'Людмилині Накази', і вона взяла за мету узаконити Культ Спокути як санкціоновану течію культу Імператора та стати частиною Екклезіархії. З цією метою вона надсилає кардиналу сектора подарунки зі спалених або обдертих грішників, подібно до того, як домашня кішка приносить додому мертвих тварин.

  • Поборник Малікант — предки Маліканта походили з Некромунди. Століття тому вони залишили свій світ у хрестовому поході редемптористів, нарешті заснувавши Храм Спокути на планеті Гастра IV. Малікант від народження виховувався з вірою в суворе дотримання вірувань Спокути, і був вихований фанатичними священиками та ревнителями ордена в Храмі Спокути. Не дивно, що він привернув увагу мисливця на відьом Тіруса з Ордо Єретикус, коли хрестовий похід Маліканта об’єднав сили з Інквізитором під час зради Ханучека. Відтоді він супроводжує Тіруса галактикою, завжди натхненний запальними промовами інквізитора.

'Бог-Імператор любить тебе. А я ні'
'Бог-Імператор любить тебе. А я ні'
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Микола Романюк
Микола Романюк@niko_42na

190Прочитань
3Автори
9Читачі
На Друкарні з 17 травня

Більше від автора

  • Дім Делак

    Дім Делак (House Delaque), також відомий як ‘Дім Тіней’, є одним з шести Домів на Некромунді. Це клан шпигунів та дезінформаторів, тісно пов'язаний з правлячим Домом Хелмавр.

    Теми цього довгочиту:

    Ігри
  • Дім Кавдор

    Дім Кадвор, також відомий як ‘Дім Спокути‘, є одним з шести Домів на Некромунді

    Теми цього довгочиту:

    Ігри

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Цікаво, але переклад кривенький.

Вам також сподобається