Література Болівії. Хесус Лара

Біографія

Хесус Лара Лара народився 1 січня 1898 року в селі Вілья-Ріверо, в центральній частині Болівії. Працював журналістом, потім – директором бібліотеки, досліджував культуру народу кечуа. Брав участь у Чакській війні 1932-35 років. Пізніше переслідувався за діяльність у лавах Комуністичної партії.

З раннього віку Лара брав участь у різноманітних літературних конкурсах і конференціях. Його перша книжка вийшла в 1921 році. Написав він їх декілька десятків, але найпопулярніша – «Невільниця» (в оригіналі Yanakuna – буквально «Наймичка»), вперше видана в 1952 році. Автор також уклав кечуа-іспанський словник і антологію поезії кечуа.

Хесус Лара Лара помер 6 вересня 1980 року в місті Кочабамба.

Невільниця

Якщо пума задере хазяйську лошицю або теличку, то згуртовуються геть усі пеони; вони врозсипну день і ніч вистежують знахабнілу звірину, а коли та потрапить до рук нью Ісіку, він вдається до найвитонченіших тортур. Та що варта індіанка в порівнянні з теличкою чи лошам? За неї не постоять ні коррехідор, ні судді.

Вайра народжується в сім’ї індіанців. Із самого дитинства їй доводиться зазнавати жорстокого ставлення від усіх, хто вважає себе цивілізаційно вищими за корінне населення – землевласників, можновладців, суддів, поліцейських. Просто бідні індіанці, на їхню думку, – навіть не люди, вони мають менше прав за худобу.

«Коли мороз приб’є картопляне поле, досить однієї неушкодженої стеблинки, щоб сподіватися, що не все загинуло. Коли вночі світить хоч одна-єдина зірка, можна завжди знайти дорогу до своєї домівки. Але в ту страшну мить жінка не побачила ні стеблинки, ні зірки. Їй було так, ніби вона опинилася на оголенім полі або темної ночі заблукала серед скель».

Надзвичайно важко читати про поневіряння жінки. Ґвалтування, побиття і абсолютна безкарність супроводжують її будь-де. Будь-які заощадження згорають щоразу, коли ти косо подивишся на тих, хто пише закони і стежить за їх дотриманням. Або їм здалося, що ти косо на них дивишся. Або їм просто було нудно. І, на жаль, перспективи цілковито похмурі, кращого майбутнього для індіанців не видно.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Олександр Федієнко
Олександр Федієнко@fediienko

перекладач книголюб подкастер

544Прочитань
5Автори
21Читачі
На Друкарні з 21 лютого

Більше від автора

  • Література Венесуели. Анрі Шарр’єр

    Біографія Анрі Шарр’єра і враження від його твору «Метелик». Частина проєкту про південноамериканські літератури.

    Теми цього довгочиту:

    Література
  • Література Венесуели. Огляд. Українські переклади

    Огляд венесуельської літератури від її витоків до сучасності в датах, іменах, творах і темах. Перелік творів венесуельської літератури, надрукованих в українському перекладі видавництвами і журналом «Всесвіт». Частина проєкту про південноамериканські літератури.

    Теми цього довгочиту:

    Література
  • Література Болівії. Огляд. Українські переклади

    Огляд болівійської літератури від її витоків до сучасності в датах, іменах, творах і темах. Перелік творів болівійської літератури, надрукованих в українському перекладі видавництвами і журналом «Всесвіт». Частина проєкту про південноамериканські літератури.

    Теми цього довгочиту:

    Література

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається