«Місто бета-рідерів»: інтерв’ю з командою бета-рідерів

Дизайнерка: Анна Мязіна
«Бети — це такі чарівники. Після них текст народжується вдруге», — Май Мальцев.

Бета-рідинг — доволі поширена та ефективна практика в літературному світі, однак для української книжкової галузі це явище порівняно «молоде» та малознайоме.

Письменницьке ремесло — це комплексна робота далеко не одного лише письменника, а етапам редактури, дизайну та, власне, друку й промоції передує надто важливий для якості написаного тексту елемент: вичитка, якою автори часом нехтують. Непомічені автором стилістичні помилки, незавершені образи, «діряві» арки персонажів — бета-читач як незалежний експерт стає в пригоді ще до редактора. Нині існують цілі спільноти бета-рідерів, а в Україні одним із перших подібних ком’юніті став осередок «Місто бета-рідерів» у Telegram.

Ми поспілкувалися з його засновниками Аллою Чумаченко та Маєм Мальцевим, а також Меркинею Міста Катериною Самойленко, аби розповісти, як це будувати «місто» бета-рідерів та чому бета-вичитування потрібне навіть Стівену Кінгу. 

Про що та про кого бета-рідинг?

—  Це про людей, письменників та читачів, про взаємодопомогу.

Коли працюєш над текстом, то він для тебе найліпший, найкращий: ти читаєш його й перед очима постає весь світ. Але не кожен з нас, авторів, може розкрити всі ключові моменти. Щось автор часто впускає. І лише уважний читач, який здатен обережно пояснити авторові, що було незрозумілим, може покращити текст, — Алла Чумаченко, засновниця.

Алла Чумаченко

—  Для мене бета й фотограф мають дещо спільне. Хороший фотограф, як вампір: не відкидає тіні й не відображається в дзеркалах. Таким, на мою думку, має бути й бета-рідер. Для себе я завжди тримаю на думці одне правило: «Бета-рідинг — це про рукопис, із яким я працюю. І це про автора, який цей рукопис створює. І ніколи про самого бета-рідера», — Катерина Самойленко, Меркиня (так називають Катерину як очільницю «міста» її колеги (фемінітив від іменника "мер") — прим. жур.).

Нові ідеї — це завжди люди. Хто входить до команди «Міста бета-рідерів»?

— Коли ми з Маєм вирішили створити осередок «Місто бета-рідерів», то, звичайно, насамперед подумали про тих, з ким вже працюємо. Так вибір упав на Катю Самойленко — одну з редакторок журналу «NONAME», яка ще є моєю бетою. Вона стала «меркинею» нашого міста, — Алла Чумаченко.

Що стало поштовхом до створення проєкту?

—  Ми всі письменники. Я, Алла, Катерина. Тому насамперед «Місто бета-рідерів» ми створювали для себе й авторів, які потребують бет. Автор без бети — то сумний сум, бета без автора — професіонал, що ховає здібності в шухляді. Ми потребуємо один одного, — Май Мальцев, засновник.

Чи всім авторам потрібні бета-рідери, чи, можливо, це знахідка лише для тих, хто не вміє бути об'єктивним до своєї творчості?

— Об’єктивність і суб’єктивність у творчості — це, здається, тема, щодо якої можна вести диспути нескінченно. Але я лише скажу, що бета-рідерів мають навіть ті письменники, в професійності яких ми не можемо сумніватися. Стівен Кінг дає прочитати свій рукопис дружині й ще кільком друзям. У Брендона Сандерсона альфа- й бета-рідерів близько 70, — Катерина Самойленко.

На «приїзд» кого чекає «місто»? Кому варто долучатися до проєкту?

—  Я хочу, щоб наше місто поповнювалося «жителями» — не лише авторами, бетами чи редакторами, а й іншими спеціалістами. Бо це біль багатьох письменників, коли є питання й немає спеца, в якого можна запитати тут і зараз. Починаються пошуки, атаки на гугл та невідомі сайти. Тому я очікую, що читачі, які мають вузьку спеціальність і, найголовніше, працюють за нею, долучатимуться й відмічатимуться у створеній гілці «Проф обговорення», — Алла Чумаченко.

Я авторка та шукаю бета-рідера, як відбувається процес пошуку в спільноті?

—  В осередку було відокремлено систему особливих гілок. Інформація в них заповнюється за зразком анкети, що запропонувала Катерина. І можна зручно переглянути базу бет, редакторів, коректорів й авторів. Учасникам легко знайти один одного відповідно до потреб, які вони мають. Ще в «Місті бета-рідерів» проводяться професійні обговорення, де кожен з учасників на запит ділиться нюансами своєї професії. Інформація з першоджерела — це ж круто! — Май Мальцев.

Проєкт ще доволі молодий, однак, вочевидь, за три місяці вже відбувся певний поступ. Яке головне досягнення в розвитку «Міста бета-рідерів» за цей час?

— Досягнення спільноти — це те, наскільки корисною вона є. І ви можете побачити наші результати в гілці «Відгуки». Вона добре показує, що «Місто бета-рідерів» не просто ще один чат, а інструмент, яким користуються, і який працює, — Алла Чумаченко.

— Зараз у «Місті бета-рідерів» майже 400 учасників. Спільнота активно росла з першого дня створення. Для нас це сигнал: ми змогли створити платформу, яка відповідає на потреби й виклики, які існують у письменників, бета-рідерів та інших учасників літературної сфери, — Май Мальцев.

Якщо я лише починаю свій шлях бета-рідерства, чи є сенс долучатися до спільноти?

—  Так, і на це є кілька причин. По-перше, будь-яке творче ремесло часто справа самотня. А «Місто бета-рідерів» — це ком’юніті, яке об’єднує людей, згуртованих довкола одного ремесла. У нас є багато спільних інтересів. Щонайменше ми всі любимо читати. По-друге, це можливість ділитися власним досвідом та переймати досвід інших колег. Ми часто ділимося посиланнями на корисні ресурси або радимо одне одному книжки, які допоможуть розвинути рівень майстерності. По-третє, «Місто бета-рідерів» створене за принципом дейтинг-спільноти. У нас є анкети письменників і бета-рідерів, завдяки яким можна дізнатися заздалегідь про жанр рукопису, про його рейтинг і навіть про ті моменти в тексті, на які письменники хотіли б, щоби бета звернув увагу. Вважаю такий формат особливо зручним для початківців, — Катерина Самойленко.

Яку наріжну пораду дасте бетам-початківцям?

—  Читайте. Робіть. Спілкуйтеся. З першим усе просто. Аби зрозуміти, як зроблені книжки, потрібно їх читати. Обирайте найкращих представників жанру, з яким плануєте працювати, й поринайте з головою в їхню творчість. Читайте класиків, оскільки важливо розуміти витоки кожного жанру, розуміти, як він розвивався, які прийоми були актуальними в різні літературні епохи. Читайте те, що популярне зараз, навіть якщо вам ця книжка не до смаку, аби розуміти, які тенденції характерні для творчості популярних авторів. Читайте посібники з літературної майстерності, адже потрібно орієнтуватися в інструментарії, який використовує письменник, аби давати допоміжні коментарі. І беріться до роботи. Одразу. Повірте, самі автори направлять вас: напишуть, на що саме вони хотіли б, аби ви звернути увагу у творі: чи динамічний сюжет, чи логічними є вчинки персонажів, чи вдалося вам добре уявити обставини в певній сцені, чи вам навпаки бракувало деталей? Є автори, які навіть готують анкети для бета-рідерів, аби ті нічого важливого не пропустили. І спілкуйтеся з іншими бета-рідерами. Кожен бета має у своїй скриньці Пандори кільканадцять лайфгаків, про які може вам розповісти, — Катерина Самойленко.

Якби могли описати «Місто бета-рідерів» єдиною фразою, що б сказали?

—  Як часто говорить Катя: «дістати рояль із кущів», — Алла Чумаченко.

—  Професіоналізм, — Май Мальцев.

—  Я використала б вираз «Dream team». Адже тут кожен знаходить свого ідеального партнера для роботи над рукописом, — Катерина Самойленко.


Долучитись до «Місто бета-рідерів»: https://tr.ee/GrG2jaxZa9


Журналістка: Софія Стефанишин

Коректорки: Анна Ковбасенко та Ангеліна Іванченко. 


Маєш цікавий матеріал про сучасну українську літературу та хочеш, аби його опублікували? Надсилай на пошту [email protected].

Популяризуймо сучукрліт разом!


Ми у соцмережах: Instagram, Telegram, TikTok, YouTube

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Bestseller
Bestseller@bestseller.media

Літературне медіа BestSeller

1.2KПрочитань
2Автори
25Читачі
На Друкарні з 15 жовтня

Більше від автора

  • Розмова з Олександром Хоменком, засновником проєкту «МУР»

    Цей проєкт у перші години свого релізу сколихнув українське суспільство та став одним із найобговорюваніших культурних явищ за останні роки. Ідеться про мюзикл «Ти (Романтика)» від проєкту «МУР», премєра якого відбулася 29-го лютого.

    Теми цього довгочиту:

    Мур
  • Розмова про дебютний трилер «Маяк» з Віталієм Дуленком

    Дебют книги цього автора мав успіх на Книжковому Арсеналі, адже протягом першої доби всі примірники було розпродано. Крім того, увесь тираж містичного трилера «Маяка» від Віталія Дуленка, який привезли на Арсенал, розкупили на третій день.

    Теми цього довгочиту:

    Сучукрліт
  • Богдана Романцова про книги для медіа Bestseller

    Чи помітив/ла, як змінилося наповнення полиць наших книгарень упродовж кількох останніх років? А скільки книжок українських авторів зявилося у твоїй бібліотеці?

    Теми цього довгочиту:

    Сучукрліт

Вам також сподобається

Коментарі (2)

вау, це дуже корисний текст, я навіть не знала про існування такого “Міста”, тепер думаю, чи не доєднатися до спільноти бета-рідерів)

Вам також сподобається