Настільна гра в сетингу Warhammer об'єднує батька й сина, розлучених війною

Оригінал(може не відкриватись без ВПН): https://www.wargamer.com/warhammer-board-game-connects-father-and-son?fbclid=IwAR2o_uY55JW2N0MEsNoMwG7DbuSTuEtC39k3rzG6KFnFxkXUw8_16qO9OT

Більше перекладів по Warhammer і не тільки - https://t.me/WargamesTranslations

Військовий Олег Сморчков грає по відеозв’язку у фентезійну гру Blood Bowl зі своїм сином, який евакуювався з України.

Український командир-доброволець Олег Сморчков та його син Олег грають у настільну гру Warhammer Blood Bowl «якомога частіше», незважаючи на те, що їх розділяють тисячі кілометрів. Молодший Сморчков евакуювався з мамою до Нідерландів у березні 2022 року під час Битви за Київ, але ігри через відеодзвінки допомагають батькові та сину залишатися на зв’язку.

Старший Сморчков каже, що був у добровольчому загоні з перших днів війни і командує добровольчим загоном, якому доручено збивати безпілотники-камікадзе «Шахед». Відео, на яких він дистанційно грає зі своїм сином у Blood Bowl, поширив репортер AFP і Canal+ Арман Солдін.

 

Батько і син почали грати в Blood Bowl у 2019-му році. Якщо ви вперше чуєте про цю гру, Blood Bowl — це стратегічна настільна гра, присвячена американському футболу, дія якої відбувається в сеттингу Warhammer: The Old World. Сморчков каже, що вони з сином зібрали цілу колекцію команд, серед яких є люди, орки, напіврослики, скавени (люди-щури), імперська знать, лісові ельфи, культисти кривавого бога Кхорна, різна немертві та інші.

Олег каже, що його син покинув Київ разом із матір’ю 7-го березня 2022 року, виїхавши до Нідерландів, щоб втекти від ₚосіян, які «постійно обстрілювали місто ракетами». За словами репортера Солдіна, під час Битви за Київ Сморчков керував трьома кулеметами під час трьох боїв, у результаті яких його добровольчий загін збив багато ₚосійських бойових безпілотники.

Молодший Сморчков забрав колекцію Blood Bowl із собою до Нідерландів і знайшов місцевий клуб варгеймів, де він може грати. Олег розповідає, що грати в ігри через відеодзвінки було ідеєю його сина: «Він розставляв фігурки і кидав відповідні кубики, а я казав йому, куди йти і що робити».

Весною 2022-го ₚусня відступили від Києва. Як тільки поштова служба почала працювати, Олег замовив декілька нових команд для Blood Bowl, а також деякі йому надіслав син. З того часу, вони відіграли декілька ліг по відеозв'язку, використовуючи кооперативні правила для гри, коли вони разом вирішують, що робити однією командою, а потім роблять теж саме для іншої.

Олег каже, що кооперативні правила гри потрібні «щоб ми не сперечалися і не сварилися за результат гри. Нам потрібна єдність і взаємопідтримка. Blood Bowl дуже допоміг у цьому!»
Батько і син грають «як можна частіше». Поки син навчається в школі та ходить на тренування з футболу в Нідерландах, старший Сморчков каже, що несе «бойове чергування» як командир підрозділу захисту від безпілотників, і ця роль покладає на його плечі багато організаційних обов'язків.

«Держава дала нам лише зброю та боєприпаси», — каже він і додає, що підрозділ «постійно шукає кошти, щоб закупити відповідне спорядження для бійців та налагодити харчування». Він з вдячністю відмічає підтримку «багатьох волонтерів», які надають форму та спорядження.
Олег яскраво описує довоєнний стан хобі варгеймів в Києві: «ми в Києві регулярно проводили епічні настільні битви за правилами для пізнього середньовіччя, Тридцятилітньої війни, наполеонівських війн і Другої світової війни», додаючи, що деякі ігри могли тривати протягом двох днів.


Батько і син грали й в інші ігри до війни, серед яких, за словами Сморчкова, була «Зомбіцид» — настільна горрор-гра, про втечу з міста, яке заполонили зомбі. Також у них є «величезна колекція» історичних мініатюр і декорацій, які вони створили та розмалювали власноруч.
Олег захоплюється варгеймами і каже, що вони з сином мріють створити «Інтерактивний музей моделей солдатиків на основі нашої колекції, де діти та дорослі зможуть пограти в історичні варгейми, а також спробувати розмалювати моделі самостійно. Мабуть, після перемоги це зробимо».
Арман Солдін поділився оригінальними фотографіями, на яких Сморчков грає проти свого сина через відеозв'язок під час тихої нічної вахти, очікуючи сповіщень про повітряний наліт, які можуть потребувати його уваги. Репортер каже, що таке не часто можна побачити в більшості підрозділів.

"Становище цього підрозділу більш "розслаблене", якщо так можна взагалі казати, адже ми знаходимось в Києві", говорить Арман. Додаючи, що "на Донбасі таке просто неможливо через активні бойові дії, постійний шум, стрес та обстріли. У солдатів часто трясуться руки і вони намагаються зберігати заряд батареї на якомога довший час, а ті, хто має доступ до Старлінку не грають в ігри.
Раніше ми писали також про чеських варгеймерів, котрі збирали кошти на для українських військових виставивши на аукціон велику пофарбовану армію для Warhammer 40,000. Минулої зими також була стаття про електрика, котрий під час блекаутів, спричинених ₚуснею, робив техніку Warhammer 40,000 з паперу.
Якщо ви зацікавелені в грі Blood Bowl, то актуальною зараз є друга редакція, а також існує декілька частин у вигляді комп'ютерної адаптації. Гра дуже проста, але водночас глибока і цікава.
(Більше детально про Blood Bowl можна дізнатись в перекладача статті :))

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Taras
Taras@voncarstein123

Викладаю тут свої переклади

3.1KПрочитань
13Автори
33Читачі
Підтримати
На Друкарні з 20 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (3)

Це дуже цікава публікація! Її відібрано для рубрики “Цікаві довгочити на Друкарні”. Протягом декількох днів всі незареєстровані користувачі на головній сторінці будуть бачити ваш довгочит 😉

Вам також сподобається