Я давно бачив як люди дико фанатіють із цієї гри, не до кінця розуміючи чому. Тому зайшов, дійшов до фіналу, дуже дико кайфанув і… Зрозумів, що цей шедевр закінчив лише свій перший акт. Ставте свічки, пакуйте свій картковий звіринець, ми ще тільки починаємо.

ВАЖЛИВО(!)

Перш ніж братися за будь який проєкт містера Маллінса, переконайтеся, що ви проходите їх у хронологічному порядку, інакше ви застрягнете в мою пастку і пройдете гру не помітивши всіх секретів і таємниць. Так що так – починати варто з Pony Island та The Hex, огляди яких можете глянути у мене у профілі. Ви не маєте і найменшого поняття наскільки глибокі всі кролячі нори, що він всіляко приховує від своїх фанатів, так що заради свого блага – знайомтеся з проектами в правильному порядку, якщо хочете зрозуміти те, що відбувається.

Музика та саунд-дизайн

Перш ніж почнемо – поставте собі цю шикарну композицію на тлі:

Добре, ось тепер починаємо.

І ТАК, тут чудовий саунд-дизайн та саундтреки. Памʼятаєте мій огляд “Cultist Simulator”? Ось тут теж саме – від усіх звуків, починаючи від карт і закінчуючи промовою персонажів, так і несе тутешнім антуражем. Єдина відмінність від культиста в цьому питанні полягає в тому, що Inscryption не намагається лякати атмосферою незвіданого та незримої небезпеки, а скоріше підганяє гравця продовжувати гру, намагаючись постійно нагадувати, що наша «свічка життя» може згаснути у будь-який момент. Лісовик всіляко знецінює наше життя, бо ми лише фігурка в його(?) грі.

Графіка

Насправді дурний пункт, бо чіплятися до графіки у ретро грі це… Ідіотизм. Як і саунд-дизайн, графіка тут дуже впливає на антураж ретро гри. Можу похвалити розробників за те, як цей ефект ретро всіляко тут обігрується: курсор переміщається з гальмуваннями, екран видає звуки щоразу як ми перемикаємо його, а меню взагалі працює так що одна кнопка не робоча (втім чому так дізнаємося ми набагато пізніше 🌚) , а перемикання між пунктами відбувається за допомогою перенесення іконки в комірку (очевидний референс на те, як ми так само викладаємо карти на поле в грі). Та й глюки в грі коли трясе та чорніє екран теж відносяться до цих ефектів. З цікавого – Inscryption єдина гра всесвіту що грається у 3D(Поні Айленд не береться до уваги, там від 3D рівно хвилина геймплею). І знаєте, що? Гра після всіх цих глюків, ретро ефектів та іншого виглядає ДУЖЕ непогано. Особисто я не відчував того, що Inscryption виглядає бридко, навіть навпаки, ця рвана графіка і освітлення навіть манили мене зіграти ще партійку.

Атмосфера

Саунд-дизайн гри, місцеві саундтреки, естетика обшарпаних приємних декорацій, дизайни речей і оточення при самотніх свічках… Тут так і віддає цим духом затишку і в той же час настороженості та містики, який я до пуття і пояснити не можу. Розробники Inscryption чудово знали що роблять коли створювали цю чіпляючу атмосферу і це точно один з трьох головних плюсів гри.

Геймплей

Сказав би я, що це найнезвичайніша частина гри, однак у нас попереду пункт сюжету та лора, тож ні. Отже, у чому полягає геймплей? Ми граємо в карти з Лісовиком, використовуючи звірів та інколи предмети оточення що викладаємо на полі. У карт є своє здоров'я, атака, ціна (безкоштовно / жертва / кістки) і звичайно здібності. Останнє один з головних елементів гри що вносить частку хаосу в геймплей. Як щодо того, щоб зрушити карти в бік? Може хочете, щоб ця карта побігла в сторону? Можна поставити дикобраза при атаці якого ворог буде отримувати шкоду, або кішку всі 9 життів якої можна принести в жертву, є богомол який атакує по діагоналях, є ворон що б'є крізь ворогів, є жаба що блокує наскрізну шкоду, є вовченя якому потрібно час щоб підрости до повноцінного вовка. Є предмети розхідники на кшталт ножиць щоб розрізати карту ворога, гак щоб переманити когось до себе, тварини в банках яких можна використовувати, плоскогубці (не хочу тут говорити, що потрібно ними виривати…) і так далі. Вам цього мало? Без проблем, на ігровій карті розкидані купа ситуацій, будь то багаття з підозрілими мандрівниками, мисливець, крамарка, ритуальний камінь, мікологи (до речі, пам'ятаєте їх? Ага, The Hex), апгрейд карт, печера випробування і так далі. Всі перераховані вище локації і персонажі всіляко змінюватимуть ваші карти в гірший або кращий бік, щоб при наступній сутичці ви могли дати відсіч з кращою колодою. Гаразд, встанемо з-за столу і ... Ах так, ви ж знали, що гра проходить за столом у хатині, всередині якої знаходиться просто темрява секретів та активностей(втім розкрити все в першому проходженні просто неможливо)? Гра ніяк не каже вам куди потрібно йти і де шукати ці самі секрети.

Сюжет та ЛОР

Вся жерсть, усі безбашні сюжетні повороти, змови, таємниці, оманливий фінал гри – саме цей пункт причина чому замість 9 балів я готовий піднести Inscryption на 10/10. Ті хто пройшли гру зараз єхидно посміхаються побачивши, як я розхвалюю одного Лісовика і гру проти нього, чи не так? 🌚 Що ж, далі будуть спойлери та мої міркування щодо лору та зв'язку з іншими проєктами Маллінса. Не читайте його якщо не грали, це той тип ігор, від яких ви повинні очікувати нічого, щоб отримати максимальний ВАУ ефект.

[СПОЙЛЕРИ]

Не тягтиму гуму – ігри Даніеля Маллінса пов'язані і я про це вже говорив. Обол що ми можемо знайти в Pony Island спокійно зустрічається тут, Садо з The Hex з'являється у фіналі гри, трикутник, синій чоловік, Сатана… Розбори одного тільки Inscryption які охоплюють +- більшу частину деталей у грі на ютубі йдуть як мінімум годину, і це ще й без урахування ARG. Є й просто окремі годинні відео, де розповідають ЗВИЧАЙНІ секрети гри, без лорних сегментів. Загалом, переказувати сюжет не бачу сенсу, однак будемо чесні: То як нас постійно водили за ніс протягом усього проходження це найкраще, що є в цій самій грі. Хибний фінал з перемогою над Лісовиком, думка, що ми правда можемо замінити переписувача… Ну і звичайно ж думка, що ми нібито зупинили PO3, в той час як цей хитрий горностай у таємному фіналі чудово дає знати, що ще повернеться. Супутньому з усіх боків обману таємниці і сюжет лише зміцнюють те, наскільки добре тут побудовано оповідання. Персонажі у грі харизматичні, причому усі. Навіть тупий рибалка і самотній капелюшник у 3 акті здаватимуться кльовими персонажами, хоча обидва начебто і опрацьовані гірше за інших, але це не робить їх поганими. СТИМУЛЯЦІЯ та «Рибка?» у мене потім ще довгий час сиділи у голові.Точно! Гра робить так що ви прив'язуєтеся до неї та закохуєтесь у персонажів щоб зрештою… Обірвати цей зв'язок з максимальним горем… Та коли ми дивимось на самотнього мага танцюючого у титрах гри знаючи(поки що 🌚) що вона стерта ми встаємо зі скупою сльозою та кажемо собі, що ви не забудете цих героїв. Не хотів би робити теорій, але єдине пояснення чому персонажі різних ігор постійно зустрічаються між собою – той факт що люди з GameFuna щоразу тестують на персонажах свої нововведення. Звідси і мікологи, які з'являються в Inscryption, і механік, яку ми зустрічаємо в 2 акті. Ми переконалися в тому, що вони зберігають пам'ять після переносів, так що можна допустити те, що замість хрестоносців(души яких втекли), Сатані спало на думку проводити випробування на персонажах ігор. Однак задля чого все це? Код Карнофеля, що згадали тут, поки що єдине пояснення, бо схоже Люцифер потрапивши до людей втратив свої сили в хоче повернути владу таким чином. Однак планам GameFuna в найближчому майбутньому схоже за все протистоятимуть Садо разом з PO3 (втім його мотиви досі невідомі). Думаю, частина питань зникне з виходом другого Pony Island.

[КІНЕЦЬ СПОЙЛЕРІВ]

Підсумки

Що ж, коли я тільки запустив гру та пограв буквально перші 20 хвилин вже був готовий вліпити їй 9/10, але пройшовши цю воістину незабутню пригоду та отримавши досвід що навіть порівняти мені не з чим я з повною готовністю заявляю що ця гра для мене…

ШЕДЕВР/10

Знімаю капелюх Маллінс, ти як завжди не перестаєш дивувати, чекаю Pony Island 2 щоб вкотре відчути справжнє захоплення від проходження.

+ Плюси:

Саундтреки

Атмосфера та ретро естетика

Сюжет та лор

Персонажі

- Мінуси:

Для повного розуміння потрібно знати лор, як і у випадку з The Hex.

Хочете більше новин стосовно майбутніх оглядів та мемів? Мій канал в Телеграмі завжди зазначений в профілі ;)
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Лицар-Критик
Лицар-Критик@Lycar_Critic

Ввічливий добряк що шукає Інді

1.9KПрочитань
0Автори
19Читачі
На Друкарні з 2 травня

Більше від автора

  • Огляд Twelve Minutes або Куди ділися мої 2 хвилини?

    Вам знайомі Annapurna Games? Це видавці What Remains of Edith Finch, Neon White, Outer Wilds та інших відомих інді. Їхній смак на незвичні ігри не підлягає сумнівам, тому уявіть мою реакцію, коли я побачив гру під їх крилом з часовими петлями і паном Дефо серед акторів озвучки.

    Теми цього довгочиту:

    Огляд Гри
  • Огляд The Thaumaturge

    Чи любите ви містику? А сеттінг Варшави на початку 20-го століття? Ігри з різноманіттям виборів? Що ж тоді ви прийшли за адресою.

    Теми цього довгочиту:

    Огляд Гри
  • Огляд Sunset Overdrive або Наскільки далеко може зайти гра яка ламає закони логіки

    Памʼятаєте гру по Дедпулу? Що ж, це фактично його молодший братик, який абсолютно таким же чином ламає 4 стіну, проте події тепер відбуваються у відкритому світі, геймплей базується на трюках і швидкості, а ми знаходимся посеред зомбі-апокаліпсису.

    Теми цього довгочиту:

    Огляд Гри

Вам також сподобається

Коментарі (5)

Класний огляд, який замотивував пограти, але не вистачає посилань на минулі огляди, які згадувались в довгочиті)

Вам також сподобається