Перший король Донбасу

Рінат Ахметов мав репутацію короля Донбасу, найбагатшої людини України та був неофіційним королем “донецького клану”. Але мало хто знає, що імперія Ахметова бере свій початок від діяльності людини, яка піднялася та стала першим мільйонером Донбасу, а його компанія мала оборот в 1 млрд доларів США. Сьогодні ми розкажемо про злет та падіння імперії Євгена Щербаня.

Евгений Щербань: фото, биография, досье

Євген Щербань був з багатодітної сім’ї. Він стверджував, що бізнесом почав займатися з десяти років: збирав на териконі шматки вугілля і продавав селянам, які приїздили торгувати в місто. З п‘ятого класу його відрахували як злісного прогульника. До звичайної школи він уже не повернувся, а вступив до вечірньої – одразу до сьомого класу. Після восьмого подався до гірничого училища, звідки отримав скерування на шахту. Потім – армія та робота на одній із найбільших у Донецьку шахті "Кіровській". На шахті, за його словами, він мав багато небезпечних ситуацій, в яких гинули люди, але він виживав. В одному інтерв’ю він сказав, що не хоче помирати бідним.

Жизнь и смерть Евгения Щербаня: загадки первого миллардера Украины -  Финансы bigmir)net
Щербань і Кравчук

У 1988 році, маючи 20 років підземного стажу і 100 карбованців на ощадкнижці, він покинув важку роботу заради більшого. Крім того мізеру Щербань мав інший капітал – ділові зв‘язки і досвід, набуті за час роботи заступником директора. Особисті знайомства із головою підшефного колгоспу імені Чкалова та головою Волноваського райвиконкому допомогли йому взяти в оренду занедбаний яблуневий сад. Збивши команду із родичів і друзів, виростив урожай, який переробив на сік і вино і продав на Півночі росії. Крім того, вчорашній гірничий майстер, а тепер кооператор узяв в оренду приміщення придорожнього кафе на трасі Донецьк – Маріуполь та відкрив у ньому перший у Радянському Союзі нічний ресторан. Штат нового закладу був мінімальний – сам Євген Щербань та його дружина Надія. Він власноруч різав салати, готував другі страви, обслуговував відвідувачів і мотався рано вранці на базар за свіжими продуктами. А вдень, коли клієнтів не було, торгував мінеральною водою, сидячи біля траси. Повз проїздили ті, з ким не так давно він працював у шахті.

Євген Щербань в кулуарах парламенту, 1994 рік
Щербань в кулуарах Парламенту

За спогадами партнера Щербаня, вони почали весь бізнес з продажу консервації та вин з Молдови. Потім перейшли за виплавку руди. У Євгена Щербаня була місія: мати тотальний контроль над виробництвом, що являв собою закритий цикл. Коли все можна було контролювати. Із кількох кооперативів бізнесмен заснував Донецьке регіональне виробниче об’єднання "Центр". Від нього поступово відгалужувалися інші виробництва: цементний завод, виробництво канатів, завод із розливу мінеральної води, експортно-імпортні фірми. Здавалося, не існувало такої сфери, до якої не виявляв би інтересу Євген Щербань. Металургія, сільське господарство, банківська справа, будівництво, торгівля бензином, медикаментами, автомобілями… Його транснаціональна компанія "Атон", честолюбно названа на честь давньоєгипетського бога Сонця, мала ліцензію на експорт двох мільйонів тонн металу на рік.

Евгений Щербань: Ринат поступил, как шакал | Экономическая правда
Важливу роль в становлені Тарути зіграв Євген Щербань

У 1994 році із великим відривом від конкурентів Євген Щербань виграв вибори до Верховної Ради в окрузі по Волноваському району на Донеччині. У день виборів він приїхав до сільської дільниці, розташованої в клубі, на дев’ятиметровому президентському "лінкольні", пригадував у 1996 році Володимир Каратун, колишній парторг шахти "Кіровська", а згодом – партнер Щербаня. Незабаром уже у статусі депутата парламенту бізнесмен включився до ще однієї кампанії – із виборів голови обласної ради. Його суперником, а точніше – союзником, став тодішній заступник голови міськвиконкому Володимир Щербань. Претендентів у місцевій пресі називали "солодкою парочкою": багато агітаційних заходів вони проводили удвох. Незадовго до дня виборів мільйонер зняв свою кандидатуру і закликав голосувати за однофамільця, який зрештою і очолив обласну раду. А Євген Щербань отримав кабінет на одинадцятому поверсі Будинку рад і статус радника губернатора. Володимир та Євген Щербань будуть відігравати важливу роль в становленні “донецьких”. У ті непрості часи, більшість підприємств працювали за принципом бартеру. Через брак валюти, оплату приймали в виробах, якщо вони не покривали боргу, то укладалися векселі, які фактично зв’язували державні підприємства по руках і ногах.

Для нас сьогодні найбільш небезпечні гроші Росії»: 10 висловлювань Євгена  Щербаня — найбагатшої людини 90-х
Євген Щербань та Володимир Щербань

У 1995 році була створена корпорація "Індустріальний союз Донбасу”. Спочатку ІСД виник як один із багатьох газотрейдерів, що з'явилися на ринку України у 1990-х роках і займалися постачанням російського газу на українські підприємства. У такий спосіб Щербань хотів зробити свої підприємства більш незалежними від Дніпропетровського клану, який продавав газ на підприємства Донбасу. Конфлікт між донецькою та дніпропетровською бізнес-елітою досягнув свого піку, коли першим віце-прем’єром, а в 1996 році – і головою уряду – став Павло Лазаренко. Економіка і Донецької, і Дніпропетровської областей базувалася на металургії, при цьому розподіл природних ресурсів був приблизно рівним: в одному регіоні – вугілля і кокс, в іншому – залізна руда. Сусіди-конкуренти не могли існувати один без одного і змушені були домовлятися.

Файл:ISD Logo.svg — Вікіпедія
Логотип Індустріального союзу Донбасу

У 1996 році Павло Лазаренко домігся заміни губернатора Донецької області. Прихід на цей ринок потужного приватного газового посередника, яким були ЄЕСУ, порушував хиткий баланс інтересів. Не маючи обігових коштів, державні підприємства розплачувалися із постачальниками продукцією і таким чином потрапляли в залежність від них. Це було першим кроком до побудови вертикально інтегрованої структури. У той же час тодішня донецька влада намагалася взяти під контроль підприємства області (і не лише металургійні). Наприклад, наполягала на тому, щоб управління всіма шахтами на території Донеччини передали до облдержадміністрації: відповідне звернення Володимира Щербаня до тодішнього міністра вугільної промисловості друкували місцеві газети. Обласна рада двічі демонструвала непокору, ігноруючи бюджетні показники, спущені міністерством фінансів, та давала вказівку не перераховувати "нагору" відповідні податки і збори. У липні прем’єр Павло Лазаренко, прилетівши до Донецька, жорстко розкритикував губернатора за шахтарські страйки, після чого указом президента України Леоніда Кучми Володимир Щербань був звільнений із посади голови обласної держадміністрації. На його місце було призначено Сергія Полякова, знайомого із Павлом Лазаренком по навчанню у Вищій партійній школі. А кабінет першого заступника голови області став обживати Віктор Янукович, до того часу – генеральний директор об’єднання "Донецькавтотранс". Саме в цей період починає набирати обертів конфлікт Щербаня з Рінатом Ахметовим. Для медіації спору був обраний Кобзон, але той не сильно бажав сваритися ні з Ахметовим, ні з Щербанем.

Обнародована фотография Лазаренко и Януковича на Донбассе. ФОТО « Фото |  Мобильная версия | Цензор.НЕТ
Фотографія прем’єр міністра Лазаренка з тоді ще заступником губернатора - Віктором Януковиче

3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька приземлився приватний Як-40. На його борту був Євген Щербань з дружиною та сином. У той день вони не знали, що два кілери чекали на них поблизу трапу літака. У підготовці вбивства брало участь не менше десяти осіб (пізніше названі в ЗМІ «банда Кушніра»), безпосередньо вбивство скоїли два злочинці (імовірно, належали до сонцівської ОЗГ) — Вадим Болотських («Москвич») та Геннадій Зангеліді («Звір»). Операцію ретельно розробив їх ватажок Кушнір. Болотських та Зангеліді проникли на територію аеропорту на автомобілі за фальшивими документами, при собі мали льотну та міліцейську форму. Коли Щербань вийшов із літака, Болотських вистрілив йому в потилицю, а Зангеліді в паніці з автомата почав безладно розстрілювати супроводжуючих, після чого обидва стрибнули в машину і втекли. Крім Щербаня загинули також його дружина, авіатехнік та бортінженер літака, який від отриманих поранень помер у лікарні. По гарячих слідах злочину розкрити не вдалося, злочинці успішно втекли, автомобіль спалили на околиці. В результаті перестрілки виявилося, що Зангеліді випадково зачепив Болотських, якому було зроблено підпільну операцію.

Щербань, Евгений Александрович — Генштаб
Зустрічі з Кобзоном не була ніколи хорошим знаком

Лише в 2000 році в Московії вдалося заарештувати та екстрадувати Болотського в Україну. Зангеліді та Кушнір були на той час були мертвими (головний свідок, який міг пролити світло на ім'я замовника вбивства — Кушніра було заарештовано в Україні, але вбито в СІЗО Донецька за загадкових обставин). У пресі зазначалося порушення процедури етапування Болотських, тобто його просто викрали і таємно доставили в Україну. У 2003 році Болотських був засуджений до довічного позбавлення волі; окрім вбивства Щербаня, суд визнав його участь у низці інших резонансних злочинів, серед яких вбивство Ахатя Брагіна — власника футбольного клубу «Шахтар» та Олександра Момота — власника великої донецької компанії «Данко».

Российский киллер Болотских «маячит» Москве: «Хочу на свободу!» | АРГУМЕНТ
Є чутки, що Болотських було звільнено з тюрми в 2014 році, коли росія огранізувала так звані ДНР

Після смерті Щербаня його імперія була захоплена за 8 місяців. Більшість його капіталів захопив Ахметов. Колишній співробітник Тарута теж отримав свою частку з розподілу. Увійти на донецький ринок представникам дніпропетровського бізнесу і компанії "Єдині енерегтичні системи України" так і не вдалося. У травні 1997 року Сергій Поляков був звільнений із посади губернатора, а на його місце був призначений Віктор Янукович. Який уже фактично десять місяців керував областю: ті, хто бажав вирішити питання, напевне, знали, що звертатися потрібно не до губернатора, а до його першого заступника.Того ж року Павло Лазаренко позбувся посади прем’єр-міністра.

A Ukrainian Kleptocrat Wants His Money and U.S. Asylum - The New York Times
Лазаренко відбув свій термін ув’язнення в США й зараз проживає в Каліфорнії

Діти Євгена Щербаня досі борються за свій спадок, але сам факт убивства є секретом для багатьох.Офіційні джерела заявляють, що замовником був Лазаренко, який на момент оголошення вироку сидів уже в тюрмі. Висуваються три основні версії замовників убивства:

-представників «донецького клану», маючи на увазі команду Віктора Януковича та Ріната Ахметова, які прийшли на заміну «команді Євгена Щербаня»;

-лідера «дніпропетровського клану» Павла Лазаренка

- Юлію Тимошенко.

Версія щодо причетності до убивства представників «донецького клану», базується на тому, що до них перейшла найбільша частка власності Євгена Щербаня (зокрема, Щербань був головним акціонером «Індустріального Союзу Донбасу», який об'єднував сотні підприємств), і “донецькі” конкурували зі Щербанем за владу в Донецькому регіоні. Багато розслідувачів наводять факти, які показують вбивство сприятливим для представників донецького клану. Невигідний бізнесмен заважав їм будувати власну імперію на Донбасі. Другий варіант посилається на офіційну версію та прив’язує її до неприязні “донецьких” до “дніпропетровських” і спробою витіснити ІСД з ринку Донбасу. Але в цій версії є велика прогалина - активи Щербаня були узурповані Рінатом Ахметовим, Януковичем та іншими особами. Версію щодо причентності Тимошенко до вбивства Щербаня активно форсували представники Партії Регіонів. Скоріше за все, Янукович хотів повісити свій злочин на Тимошенко. Проти цієї версії виступили на суді у 2013 році Леонід Кучма, Сергій Тарута, Віталій Масол та безпосередній вбивця Щербаня Вадим Болотських. У 2013 році цю версію мав би підтвердити колишній бізнес-партнер Лазаренка Петро Кириченко, який свідчив у справі Лазаренка і дружина якого була затримана у Києві, проте і він таких свідчень не дав.

Євген Щербань був одним з перших українських мільйонерів. Його імперія стала поштовхом до росту “донецького клану” в політичному та економічному вимірі. Смерть Щербаня стала однією із загадок незалежної України.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Останній Капіталіст
Останній Капіталіст@OstanniyCapitalist

Українська націонал-буржуазія

144.6KПрочитань
0Автори
786Читачі
Підтримати
На Друкарні з 7 серпня

Більше від автора

  • “Шаги” - не на часі?

    Протягом останніх років перед початком повномасштабного вторгнення було багато людей, що сповідували ідеї того, що "мова - не на часі", "віра - не на часі" і так далі.

    Теми цього довгочиту:

    Економіка
  • Європа стикається з незвичайною проблемою: наддешевою енергією

    Завдяки розвитку відновлюваної джерел енергія стає наддешевою. Проте зараз Європа відкриває для себе проблему, що її може бути важко експлуатувати.

    Теми цього довгочиту:

    Енергетика
  • Демографічна криза: націонал-капіталістичний шлях

    Сьогодні українська нація стикається з великою демографічною кризою викликаною війною та страшним для нас минулим сторіччям. Демографічний стан є базовим для її соціально-економічного розвитку, бо державу населяють і творять її економіку живі люди.

    Теми цього довгочиту:

    Демографія

Вам також сподобається

Коментарі (5)

Самий цікавий момент: Син, що пережив (напевно на своїх очах) загибель своїх батьків, що він відчував.. Що зараз відчуває, бо не буде ж він просто сфокусований за боротьбу за спадок? Може якось намагався відплатити за скоєне проти його рідних

Вам також сподобається