Про оцінки на Goodreads

Оцінка - завше суб’єктивна штука. А оцінка творчости - тим більше. Не дякуйте за цю глибочезну мудрість)) Але з оцінками книжок завше важко. І хоч середній рейтинг оцінок, котрі я ставлю книжкам на Ґудрідзі зараз 3,44, але це насправді забагато. Колись я таки дійду до того, і спокійно ставитиму книжкам 1 і 2 зірочки направо і наліво, як би мала отримувати від мене більшість книжок, котрі я слухаю і читаю. І справа не в тому, що я весь такий невдоволений чи з дуже високими запитами. А в тому, що на Ґудрідз инша система оцінювання, ніж ми сприймає собі 5-зірочкову.

надто добрий)


Колись звернув увагу, що моя хороша знайома ставить в основному двійкиі трійки. При тому в переписці вона могла навіть порадити котрусь із тих книжок. А коли я вказав їй на цю невідповідність, то вона звернула увагу на те, як сам Ґудрідз маркує ці оцінки. І виявилася абсолютно правою, я не мав уявлення, як воно насправді.

Аби ви не сумнівалися, що 3 - це насправді позитивна оцінка - я зробив скріни. На жаль, небагато людей уважно читає ці підписи до оцінок і виставляють так, як їм відчувається. Звісно, це право кожного. Але маю підозру, що через це трохи виникають різні сприйняття і завищені очікування від деяких книжок. І одна справа, коли можна прочитати рецензію і зрозуміти, як людині, але в більшости випадків читачі та читачки просто ставлять оцінку і все.

i liked it, a-ha-a-ha

Тому 4 моє і 4 тієї знайомої - тоді се були ніби дві різні планети по враженнях. Насправді зараз я ставлю 4, коли книжка мені більше сподобалася, ніж ні. А це по суті мала би бути трійка, а в деяких випадках і двійка. 4 - це насправді, коли дуже зайшло.

Що вже говорити про п’ятірку, котру ставлю якраз в дуже виключних випадках. Ви про багато книжок можете сказати, що вони емейзін?) Я лиш про одиниці. Тому під цю категорію підпадають лише улюблені або дуууже хороша робота.

А от двійки - двійки насправді мали би складати основу, бо означають “це було нормально”. Я не шкодую, що потратив свій час і гроші. Або шкодую, але не дуже. Я знайшов для себе щось в тій книжці, як зазвичай і трапляється (якийсь цікавий хід, кілька непоганих цитат чи гарно прописаний герой), але цього недостатньо, аби я міг порадити комусь цю книжку, окрім тих випадків, коли знаю, що це те, що любить та людина.

Та й одиниці мали би траплятися знашно частіше. А я поки ставив їх двічі може, коли книжка мене роздратувала, занудила страшенно, що я її кинув чи кринж з неї пер такими масштабами, що українська телевізія би обзаздрилася навіть.

Але передовсім цю інфу про значення оцінок потрібно донести до самих авторів, аби вони не посивіли, бачачи, як люди кладуть 2 і 3 зірочки, хоча ще вчора переважали 4 і 5. Хоча я теж розумію, що люди дуже по-різному розуміють слово “емейзін” і смакують книжки.

Коротше кажучи, принаймні, я спробував донести інформацію про значення оцінок на Ґудрідзі, тому дякую, що відвідали мій занудний тед-не-ток і підписуйтесь на мій Ґудрідз - я досить часто пишу рецензії. І задумуюся про те, аби розширені версії писати сюди. А перед тим ще може напишу про те, які типи рецензій там люблю і які - ні. Тож, як ви могли зрозуміти, збираюся трохи освіжити сторінку тут, тож межете підписуватися й сюди. А заодно пробую розібратися із bymeacoffee, куди викладатиму ексклюзивні дописи, прозу та фото. А ви можете задонатити, аби я зрозумів, чи система там взагалі працює для нових українських користувачів, чи таки треба шукати щось инше.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
NZ
Nazarii Zanoz@nazariizanoz

155Прочитань
3Автори
2Читачі
На Друкарні з 13 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

для мене норм книга це 4-5, все що нижче можна не читати) а взагалі я не люблю 5-зіркову сист., мінімум має бути 10, а краще 100, або просто лайк-дізлайк як в Стім, а 5 балів - ні в тин, ні в ворота)

Вам також сподобається