Думка. Сі Цзіньпінь бере сторінку з плану Мао — веде війну, щоб захистити себе вдома - NEWSWEEK

Саме так Управління у справах Тайваню Держради Китаю побачило острівну республіку після того, як президент Джо Байден підписав 24 числа цього місяця пакет допомоги, який включав гроші для Тайваню.

Xi Jinping Boards Aircraft Carrier

Хто може не погодитися з оцінкою китайським урядом ситуації? В решті решт, Сі Цзіньпінь готує свою армію для вторгнення через Тайванську протоку і постійно говорить про війну. "Сміливо боротися" - його нова улюблена фраза.

Проте, в лютому він вирішив не боротися, коли мав чудову нагоду це зробити. У той місяць два китайських рибалки потонули після того, як їх переслідувала прибережна охорона Тайваню. Замість цього китайські військові показово влаштували провокаційні повітряні та морські навчання біля місця події, на віддаленому острові Кінмен. Водночас пропагандистські органи Пекіна грюкотіли, але Сі не вислав свої кораблі та війська на пляжі Тайваню.

Ось загадка: Лідер Китаю постійно говорить так, ніби збирається напасти на сусідів і схвалює воєнні дії постійно, але його поточні кроки не спрямовані на досягнення заявлених цілей.

Дії Сі Цзі навіть контрпродуктивні, оскільки країни на його периферії, від Австралії на півдні до Південної Кореї на півночі, реагують, шукаючи захисту від Америки й збільшуючи витрати на оборону.

Сі, по суті, створює великі, сильні та стійкі коаліції проти Китаю. Наприклад, у 2021 році Австралія, Велика Британія і США створили AUKUS, і Японія може невдовзі приєднатися. Японія і США також організували два неформальних об'єднання: JAROKUS, до якого входить Республіка Корея, і JAROPUS з Республікою Філіппіни.

Через те, що лідер Китаю веде зовнішню політику, яка не має сенсу — Барбара Тачман називала це "безглуздям", коли країни приймають політику, що суперечить їхнім власним інтересам — ми знаємо, що щось має бути дуже не так у Пекіні.

Так що не так?

Очевидно, що в режимі спостерігається турботливий рух. Чарльз Бертон з праґського аналітичного центру Sinopsis сказав мені на цьому тижні, що "значна частина військового керівництва Китаю проти дій щодо Тайваню".

Є звіти про те, що Лю Ячжоу, колишній генерал китайських повітряних сил, який вважається одним з провідних військових аналітиків Китаю, отримав смертний вирок у 2022 році за протистояння захоплення острівної республіки.

З того часу відбулися масові чистки в армії, особливо в Ракетних військах, які контролюють майже всю ядерну зброю Китаю. Торік були замінені два найвищих офіцери Ракетних військ. Принаймні 70 осіб в цьому підрозділі, за повідомленнями, зникли у другій половині минулого року. У липні минулого року, перед масовими звільненнями, здається, начальник Третього відділу Ракетних військ покінчив життя самогубством.

В кінці грудня ми дізналися, що п'ятеро сучасних або колишніх командирів цього підрозділу були вилучені як зі Комітету Всенародного конгресу із законодавчого органу, так і з самого верхнього законодавчого органу Китаю.

Керівників найбільших державних військових підприємств звільнено.

І тут є щось надзвичайно дивне: останній міністр оборони, генерал Лі Шангфу, був призначений 12 березня минулого року, востаннє був побачений у громадськості 29 серпня й офіційно був звільнений 24 жовтня. Його заміщення було назване лише 29 грудня. Короткий термін служби Лі — його вважали вибором Сі Цзіньпіна — і довгий і невиправданий інтервал між зникненням і заміною свідчить про серйозні розбіжності.

Розбрат у верхах військової системи відповідає невиправданим пересуванням персоналу на найвищих рівнях політичної системи. Найбільше дивує зникнення ще одного співробітника Сі, колишнього міністра закордонних справ Цінь Гана. Є чутки, що він живий, а також чутки, що його розстріляли або він скоїв самогубство.

"Надзвичайні зникнення міністра закордонних справ Китаю, Цінь Гана, і високопоставлених військових відбуваються без будь-якого життєвого пояснення," - каже Бертон, який колись працював дипломатом Канади в Пекіні. "Їхня випадковість і те, що зникненні в останній час були близько до Сі Цзіньпіня, свідчать про початок некерованого політичного перевороту, який є неперевершеним у комуністичній історії Китаю."

Політична турботливість у китайській столиці не віщує нічого хорошого для світу. Сі виглядає так, ніби він бере зразок зі свого героя. Мао Цзедун, перший лідер Китайської Народної Республіки, на багатьох випадках загрожував сусідам як засіб мобілізації китайського народу і для запобігання атак його політичних ворогів. Мао був схильний цитувати давньокитайського мудреця Менція на критичну необхідність наявності у країни ворога. Мао не хотів війни з Радянським Союзом у березні 1969 року, але майже викликав її після подій на острові Женбао — Радянські війська його називали Даманський — через те, що він наказав вбити радянських військових як спосіб об'єднання китайців.

Дії Сі вписуються у зразок Мао - це ознака того, що ситуація всередині Китаю гірша, ніж здається.

Крім того, цей зразок попереджує нас, що Сі може не бути зупинений США, попри те, скільки коаліцій утворює Вашингтон або скільки зброї доставляє Тайваню. Здається, що китайський лідер реагує переважно на внутрішні тиски. Якщо так, іншим нічого не залишається, крім як намагатися зупинити наступну війну в Азії.

Джерело — NEWSWEEK

Друзі, допоможіть нам забезпечити подальшу роботу каналу!

Ваша підтримка надзвичайно важлива для нас. Будемо вдячні за ваші ДОНАТИ, які допоможуть нам розвиватися та надавати вам ще більше цікавого контенту.

Дякуємо за вашу підтримку!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

68.5KПрочитань
4Автори
237Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається