Війна в Україні стала головною проблемою для США

Російське вторгнення в Україну стало однією з основних проблем для економіки США. Таку заяву зробив виконавчий директор JPMorgan Chase & Co Джеймі Дімон, зазначивши при цьому, що ще однією проблемою для США стали стосунки з Китаєм.

Станом на 11 жовтня S&P прогнозував, що найбільша економіка світу почне сповільнюватися та падати. Аналітики очікували, що економіка США увійде в рецесію в останньому кварталі року. Дослідницька група знизила прогноз реального валового внутрішнього продукту на 2023 рік до мінус 0,5% в порівнянні зі зростанням на 0,9% раніше.  

США все ще сподіваються на відносно м'яку рецесію. Є хороші шанси, щоб подолати рецесію, але інфляція робить це неможливим в цьому році та особливо у короткостроковій перспективі.

Передумови

24 лютого 2022 року почалось повномасштабне вторгнення Російської Федерації на територію України. Але Росія завдала не тільки збитків Україні, а й всьому світу. Наприклад Китай втратив 5% товарообігу експортних товарів та ще й ризикує опинитися під більш жорсткими санкціями Заходу.

А що ж з США? США разом з усім світом понесли великі збитки. Це відображається не тільки в експорті та імпорті товарів, а й у послугах кредитування та логістики.

Причини впливу на економіку

Росія є великим виробником нафти та природного газу, і геополітичний конфлікт різко підвищив ціни на обидва останні тижні. Вона, разом з Україною, також є найбільшими у світі експортером пшениці та основним постачальником продовольства до Європи.

Сполучені Штати імпортують відносно мало безпосередньо з Росії, але сировинна криза, спричинена конфліктом, може мати наслідки, які принаймні тимчасово піднімуть ціни на сировину та готову продукцію, коли більша частина світу, включаючи Сполучені Штати, переживає стрімку інфляцію. Ключовим тут стає фактор, що продукцію яку імпортує США дуже сильно пов’язана з ЄС та Китаєм на які імпорт Росії дуже сильно впливає.

Глобальні заворушення також можуть налякати американських споживачів, спонукаючи їх скоротити витрати та іншу економічну діяльність. Якщо уповільнення стане серйозним, Федеральному резерву, який планує підвищити процентні ставки в березні, буде важче вирішити, як швидко та агресивно збільшувати вартість позик (отримання грошей або інших активів на певний час з подальшим поверненням в повному обсязі, а також, в певних випадках, з відсотками).

Американські споживачі вже борються зі швидким зростанням цін, якого не бачили впродовж 40 років, підприємства намагаються керувати складними ланцюжками поставок, а люди повідомляють, що відчувають песимістичні прогнози щодо своїх фінансових перспектив, незважаючи на швидке економічне зростання, що було минулими роками.

Основні та безпосередні економічні наслідки конфлікту у Східній Європі пов’язані з нафтою та газом. Росія видобуває 10 мільйонів барелів нафти на день, приблизно 10 відсотків світового попиту, і є найбільшим у Європі постачальником природного газу, який використовується для палива електростанцій і забезпечення теплом будинків і підприємств.

Важливо розуміти, що нинішня система економіки в світі наскільки пов’язана, що хоч США й не має великих імпортних та експортних надходжень до Росії, але все одно потерпає від кризи. Від Росії дуже залежить ЄС - ЄС скорочують свій бізнес через брак енергоресурсів - Ціни в ЄС різко зростають - Падає рівень життя та починається економія на багатьох речах - Основним імпортером та експортером в США є Європейський Союз - Через зниження споживання та виробництва імпорт та експорт між США та ЄС падає. І ця система була показана лише на прикладі США, ЄС та Росії, не включаючи таких важливих гравців як Китай, з яким США веде політичну та торговельну війну з 2016 року. Також не зачіпали Індію, Південну Амрику, Канаду, Австралію та Африку, які так само пов’язані з ринком.

Нафта може бути головною темою, коли йдеться про інфляційні наслідки російського конфлікту, але не єдиною. Україна також є значним виробником урану, титану, залізної руди, сталі та аміаку, а також основним джерелом орних земель Європи.

Крістіан Богманс, економіст Міжнародного валютного фонду, сказав, що конфлікт в Україні може ще більше підвищити світові ціни на продовольство, які повинні були стабілізуватися після стрімкого зростання минулого року.

За його словами, Росія та Україна разом відповідають за майже 30 відсотків світового експорту пшениці, тоді як тільки на Україну припадає понад 15 відсотків світового експорту кукурудзи. І багато регіонів вирощування пшениці та кукурудзи в Україні знаходяться поблизу російського кордону.

Зростання цін на газ і добрива, а також посухи та несприятлива погода в деяких регіонах, як-от Дакота, вже допомогли підняти світові ціни на пшеницю та інші товари. Україна також є значним виробником ячменю та рослинної олії, яка входить до багатьох упакованих харчових продуктів.

Якщо конфлікт спричинить глобальну невизначеність і змусить інвесторів вкладати гроші в долари, підвищуючи вартість валюти, це може зробити імпорт Сполучених Штатів дешевшим. Росія та Україна набагато менше пов’язані у глобальні ланцюги поставок, ніж Китай, але цей конфлікт у цьому регіоні може перервати рейси з Азії до Європи. Це може стати проблемою для галузей, які переміщують продукцію по повітрю, як-от електроніка, швидка мода та навіть автовиробники.

Баг-хантинг: як білі хакери заробляють на чужих помилках | Економічна правда

Ще один ризик для американської економічної діяльності може бути недооцінений: загроза кібератак. Росія може відповісти на санкції з боку Сполучених Штатів цифровою відплатою, розбурхавши цифрове життя в той час, коли Інтернет став центральним для економічного існування. Росіяни доволі вправні в кібератаках, хто б що не казав, саме тому ніхто достовірно не знає наскільки вони глибоко проникли в різні системи.

Які є варіанти розвитку подій?

Найбільш вірогідні сценарії розвитку цієї ситуації:
1. Економіка США впадає в сильну, довготривалу рецесію через надмірні витрати поза бюджетним планом. Страждає весь світ і дуже сильно страждаємо ми. Військова допомога зменшується, а вслід за нею і наша обороноздатність. До того ж військова техніка зменшується не лише від США, а й з ЄС. Всі держави будуть виступати та тиснути на нас, щою ми віддали територій в обмін на мир.

2. Економіка США впадає в м’яку рецесію. Найбільш вірогідний сценарій розвитку. Долар трішки зросте для нас в ціні, стануть дорожчими продукти харчування, в США збільшаться податки та процентні ставки для позик та кредитів тощо. У військовому плані допомога США та Заходу в цілому не зменшиться і кількість буде замінюватися якістю. Наприклад замість 50 радянських Т-72 зі складів Чехії, США може поставити 10 Абрамсів, і так далі. При такому сценарії найбільш вірогідний варіант активного постачання зброї для України, щоб конфлікт також не затягувався та ситуація почала повертатись на користь ЄС та США через дуже послаблену Росію, а також Китай, який бачив в Росії головного стратегічного партнера.

3. Економіка США оминає рецесію та знаходить можливості фінансування доллару. Долар буде падати в ціні, отже вартість нашого з вами життя буде менше. До економіки України будуть залучені додаткові інвестиції. Військова допомога буде збільшуватись. Це найкращий, хоч і малоімовірний варіант. Допомога буде не лише замінена якістю, як з другим варіантом, але й кількістю, що дійсно дозволить поширити вплив США та ЄС в світі.

До цих прогнозів також варто зазначити, що економіка України, хоч і має зростання на тих територіях які є доступними, але найбільші економічні центри зараз є в зоні бойових дій, або ж окуповані. З великою демографічною кризою, збільшенням заробітніх плат для військовослужбовців, інфляцією, субсидій на ключові ресурси тощо, Україна потребує додаткових джерел фінансування. Визначено, дефіцит становить близько 30%, а для виконання заборгованості не вистачає більш, ніж 10 млрд доларів. Міжнародні фонди, пряме фінансування та волонтерство допомагає заповнювати пустоту в бюджеті, але із сильною рецесією та економічним спадом фінансування надаватись не буде, що фактично буде означати відсутність пенсій, високих зп для тих, хто боронить нашу землю, а також ряд інших факторів, на рівні з ненаданням зброї, що призведе не лише до нашого програшу проти Росії, але й нашому економічному занепаді та неможливості вийти з кризи на десятиліття вперед.

Насправді все йде до того, що все таки США та ЄС зможуть подолати ці жахливі впливи на їхні економіки та наша боротьба не лише продовжиться, але й посилиться. Важливу роль тут також буде відігравати Китай, який може затягнути конфлікт через програш в своїх стратегічних цілях, або ж запропонує США обміняти Україну на Тайвань. Дуже складно передбачити такого гравця як Китай, тому точні прогнози ставити в край важко.

Китай намагатиметься розширити свій вплив насамперед за допомогою економічних засобів, таких як формування правил торгівлі та інвестицій за підтримки мега-регіональних торгових угод. США при цьому розчарують своїх азіатських партнерів, таких як Японія та Австралія, зберігаючи ворожу позицію щодо регіональних торгових угод, які допоможуть протистояти впливу Китаю.

В довготривалій перспективі, один східний блок (на чолі з Китаєм і Росією) і один західний блок (на чолі зі США та ЄС) зацементують себе в геополітичному плані та використовуватимуть економічні та військові важелі, щоб доглядати за країнами, які не підтримують жодну зі сторін. Ми очікуємо, що ця конкуренція за вплив швидко пошириться за межі Азії та піде в Африку, Близький Схід і Латинську Америку, ще більше прискорюючи роз’єднання двох найбільших економік світу. Багато хто каже, що «Холодна війна» не закінчилась - ми бачимо вагомі причини так стверджувати на прикладах.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Національний Блок
Національний Блок@nationalblock

326Прочитань
0Автори
16Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

  • Реалії

    —Слухай,а в героїв теж є кохання? Чи можливо вони живуть задля подвигів,нагород та відзнак?

    Теми цього довгочиту:

    Війна
  • Хто такі зумери та міленіали?

    Теорія поколінь - це суспільно-науковий підхід, який зосереджується на спільних переконаннях, цінностях та моделях поведінки людей, народжених в один і той самий період часу.

    Теми цього довгочиту:

    Інвестиції
  • Фронтові перли

    - Мені нарешті дали помічника! - Надовго? - А на скільки його стане. Одну міну розмінує точно. (с) З діалогу з сапером.

    Теми цього довгочиту:

    Війна

Коментарі (7)

Китай зі своїм економічним впливом…вже півроку не купляю продукцію де є made in china. Розумію, що всюди є китайське, але де можу це контролювати - роблю це. Дуже відчутна різниця в якості. Умовно заварник китайський розбився після першого падіння, польський- кілька разів падав- не б‘єтся.

Вам також сподобається

  • Реалії

    —Слухай,а в героїв теж є кохання? Чи можливо вони живуть задля подвигів,нагород та відзнак?

    Теми цього довгочиту:

    Війна
  • Хто такі зумери та міленіали?

    Теорія поколінь - це суспільно-науковий підхід, який зосереджується на спільних переконаннях, цінностях та моделях поведінки людей, народжених в один і той самий період часу.

    Теми цього довгочиту:

    Інвестиції
  • Фронтові перли

    - Мені нарешті дали помічника! - Надовго? - А на скільки його стане. Одну міну розмінує точно. (с) З діалогу з сапером.

    Теми цього довгочиту:

    Війна