Warmachine - стімпанк варгейм з мініатюрами

Настільні варгейми з мініатюрами це хобі, любителі якого збирають масштабні мініатюри різних солдатиків, фарбують їх і проводять епічні на великих столах. Більше детально про це чудове хобі можна почитати в цій статті. https://drukarnia.com.ua/articles/sho-take-vargeim-z-miniatyurami-aQY9w 
Сьогодні ж мова піде про варгейм у стилі стімпанк Warmachine.

Warmachine(Вармашина) — це настільний варгейм, дія якого відбувається в напівіндустріалізованому фентезійному світі. В ньому існує багато рас, як і у звичайному фентезі. Можна знайти багато паралелей і схожих рис, але всі вони приправлені родзинкою стімпанку і невеликої індустріалізації в різних проявах. Це один з небагатьох варгеймів на тему стімпанку. Другий який спадає на думку це “Malifaux”. Магія тут теж присутня. Армія гравця зосереджена навколо могутнього героя Варкастера, який керує бойовими роботами - Варджеками. Також йому допомагає різноманітна піхота та окремі герої(соло). Різні типи воїнів привносять щось нове в ігровий процес.

У світі Warmachine різні країни вооють між собою відстоюючи власні інтереси і оберігаючи свої кордони. Фракцій у грі представлено чимало, ось найпопулярніші з них:

Сигнар

Зазвичай представлені як “хороші хлопці”, хоча й не дуже обмежені рамками моралі. Вони дуже технологічно розвинені і на столі вважаються “стрілковою” армією. Їхні магічні здібності зосереджені навколо блискавок та електрики. Воїни Сигнару не можуть тягатись у витривалості з ворожими елітними підрозділами , але це компенсується високотехнологічною зброєю, яку використовує піхота.

Кхадор

Мілітаристська нація Кхадор бореться переважно за власні імперські амбіції. Їхні технології не такі розвинені, як у Сигнара, але їхня важка броня неперевершена. Хоч вони й не можуть покладатись на розвинену зброю, їхня сила в потужних захищених машинах та патріотизмі. Через те, що Кхадор розташований на холодній півночі, вони стали майстрами магії снігу та холоду і чудово вміють заморожувати ворогів.

Протекторат Менот

Просякнута релігієї теократічна держава, котра відділилась від Сигнару під час міжконфесійного конфлікту. Всі вони лицарі і на слові й на ділі. Варджеки для релігії Менот вважаються блюзнірством, але вони компенсують це святотацвто, освячуючи кожну частину своїх бойових машин. Також ці молитви додають різноманітних покращень машинам, що робить їх грізними месниками. На полі бою Протекторат представлений різноманітними підрозділами, він фанатиків та асасинів до елітних лицарів, котрі будуть захищати віру ціною життя.

Імперія Кошмарів Крікс

Крікс це фракція некромантів, котрою управляє Торук Батько Драконів, найстаріший і наймогутніший дракон у світі. Замість того, щоб робити Варджеків з металу і заправляти їх вугіллям, некромати роблять Боунджеків та Хелджеків з кісток та сталі, управляючи ними за допомогою вкрадених душ. Армія Крікс це орда без числа. Їхні джеки швидкі та сильні, але їх легко вбити. Могутні некроманти мможуть накладати різні негативні ефекти на ворогів, забиратиь їх душі. Повільні, але дієві ефекти магії корозії це улюблена річ повелителів немертвих. Привиди, абомінації з різних частин тіл,неприкаяні душі, нечестиві пірати та інші злісні почвари зустрінуть вас в бою з Крікс.

Це лише чотири фракції зі світу Вармашини, насправді їх більше і всі вони чимось відрізняють як по стилю так ігромеханічно.
Радує в грі, що фракції Вармашини СПРАВДІ збалансовані, що робить цю гру ідеальну для проведення турнірів та загалом приємної гри.

Основної фішкою Warmachine є Варкастери(Warcaster) і Варджеки(Warjack). Варджеки, або просто “джеки”, - величезні металеві конструкти призначені для ведення бойових дій. Вони працюють від парового двигуна, що спалює вугілля, і керуються “мозком”, схожим на суперкомп’ютер, який називається “Кортекс”. На полі бою вони виконують роль класичних танків та артилерії. Набагато сильніші за піхоту, але й набагато дорожчі в обслуговуванні. 

Варкастер це центральна фігура гри. Могутні генерали , які навчилися керувати Варджеками. Вони виконують різні ролі: в доповнення до керування бойовими машинами можуть бути умілими командувачами, воїнами та магами. Кожен з Варкастерів має особливе героїчне вміння, яке можна використати раз за гру. Зробивши це в правильний момент можна навіть перевернути хід битви! Також важливим є те, що смерть одного з Варкастерів завершує гру і той, хто вбив ворожого лідера - перемагає.

Окрім цього є різні сценарії, наприклад, на захоплення точок, які дають переможні очки. Поширеною практикою і обов’язковою для турнірів є обмеження в часі для того, щоб зробити свій хід. Це спочатку може здатись незручним, але з часом розумієш, що це додає грі динаміки і жвавості.

Правила гри заохочують агресивний геймплей, а не відсижування десь в окопах чи за барикадами. Але це не означає, що гра зводиться до банального обміну ударами. Ландшафт, будівлі на полі теж грають велику роль і при розумному тактичному використанні можуть принести багато користі. Правила гри прописані дуже чітко і чисто, гравцям не доведеться сперечатись до того чи іншого аспекту правил, адже кожен крок прописаний дуже ясно. Грається Вармашина швидко та динамічно.

Завдяки різноманітним навичкам персонажів, як активним так і пасивним, можна робити цікаві комбінації між різними підрозділами. Це розширює тактичні можливості і різні персонажі в армії можуть приносити нові цікаві стратегічні рішення.

Щодо всесвіту і лору гри. Він доволі глибокий, є художня література і цікаві, яскраві персонажі.
Найцікавіше те, що хід історії у світі відображається і в настільній грі. Виходять нові фракції, нові моделі. Персонажі можуть міняти сторони конфлікту, ставати злими чи навпаки добрими. Деякі з персонажів мають по дві моделі, яка відображає їх “молоду” версію і більш сучасну.

Гра може проводитись на різні формати. Від цього залежить кількість моделей на полі. Найменший формат на 30 очків це приблизно 10-15 мініатюр на одну армію. Основний формат - 100 очків.

Часто поряд з назвою Warmachine побачити слово Hordes. Справа в тому, що світ гри ділиться на індустріальний, представлений фракціями Warmachine, а також тваринний, фракції якого належать до Hordes.
Але це не ставить ніяких обмежень, можна спокійно грати арміями Warmachine проти Hordes, адже вони збалансовані між собою. Армії Hordes мають деякі відмінності в ігромеханіці, що робить гру ще цікавішою.

Компанія виробник Вармашини Privateer Press почали проводити турніри, підтримувати спортивні матчі до того, як це стало мейнстрімом серед варгеймів. Підтримували спільноту гри призовими наборами.

Примітка перекладача.

Зараз в Україні активно грають в Києві, а також онлайн в Тейблтоп Симуляторі і окремій програмі спеціально створеній для Вармашини. Тож кожен зацікавлений може спробувати зіграти.

Також є комп’ютерна адаптація гри за правилами другої редакції. Як на мене, з цього чудово можна почати ознайомлення зі світом і механікою гри. І як просто компутерна гра вона хороша.

Український чатик Вармашини, де можна дізнатись більше та домовитись на навчальну гру - https://t.me/warmachinkiev

Посилання на комп’ютерну адаптацію - https://store.steampowered.com/app/253510/WARMACHINE_Tactics/

Галерея

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Taras
Taras@voncarstein123

Викладаю тут свої переклади

2.8KПрочитань
13Автори
29Читачі
На Друкарні з 20 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається