Як дорослому із розладом дефіциту уваги (РДУГ) вчити англійську?

Зміст

Вивчення англійської мови - це виклик для всіх, бо потребує часу, зусиль і мотивації. А для людей із розладом дефіциту уваги з гіперактивністю (РДУГ) цей процес може бути особливо складним. Як викладач англійської мови з дипломом психолога та багаторічним досвідом роботи з різними студентами, я розумію, наскільки важливо знайти правильний підхід до кожного. Щоб уникнути втрати інтересу до навчання, розчарувань і при цьому підтримувати мотивацію.

У статті я розповім про труднощі, з якими стикаються дорослі з РДУГ під час вивчення англійської мови. Також поділюся стратегіями, які допоможуть подолати ці труднощі та розповім про кілька прикладів з моєї практики. Інформація в цій статті буде корисною також тим, хто не має РДУГ, але кому складно довго фокусуватися на вивченні англійської та в кого виникають проблеми з мотивацією до навчання.

Що таке РДУГ?

Розлад дефіциту уваги з гіперактивністю (РДУГ) - це неврологічний розлад, який характеризується труднощами з концентрацією уваги, імпульсивністю, гіперактивністю або комбінацією цих симптомів. Частіше його діагностують у дітей, але, як і інші неврологічні розлади, він не минає з віком, хоча прояви слабшають і часто не заважають нормальному життю. У дорослих з РДУГ може проявлятися у вигляді проблем з організацією, нездатністю доводити справи до кінця, частою забудькуватістю, а також схильністю до відволікання і перепадів настрою.

Кілька ложок дьогтю - зони росту людей з РДУГ

Як у будь-якого явища, у РДУГ є свої плюси і мінуси. І плюси насправді суттєві. Але почнемо з мінусів. Висловлюючись метафорично, знайдемо кілька ложок дьогтю в бочці меду.

9 проявів РДУГ під час вивчення англійської мови:

  1. Швидка втрата інтересу до навчання. Зазвичай після початку інтенсивного навчання пік мотивації триває один-два тижні. Потім інтерес до англійської знижується, і увага переключається на інші речі чи проблеми. Людині важко змусити себе робити те, що нецікаво або не подобається, навіть якщо це необхідно і важливо.

  2. Складнощі з плануванням часу на навчання. Може здаватися, що до наступного уроку ще достатньо часу, і домашнє завдання можна виконати завтра, але завтра виникають несподівані перешкоди, і завдання не виконується.

  3. Нерегулярність занять. Часті пропуски та скасування, бо через проблеми з плануванням може накопичитися багато справ, і фізично не залишиться часу на уроки. Або може не бути сил на навчання через перепрацювання та інші життєві завдання. Іноді людина просто забуває про виконання домашніх завдань або про урок.

  4. Відволікання на сторонні чинники під час занять. Повідомлення в месенджерах, дзвінки і просто сторонні звуки за вікном перемикають увагу і збивають темп занять. Мозок змушений знову і знову фокусуватися на одній і тій самій вправі, що знижує її ефективність і затягує терміни навчання.

  5. Труднощі з концентрацією на одному завданні тривалий час. Або необхідність у частих перервах під час занять. Особливо якщо завдання складне і потребує додаткових зусиль для його виконання. Наприклад, розбір граматики або прослуховування аудіозапису іноземною мовою - вправи на аудіювання. Під час прослуховування лекції, відео, або просто довгого монологу співрозмовника, частина інформації вислизає з уваги. Це не через низький рівень англійської, а через складнощі з концентрацією.

  6. Постійна зміна навчальних методик і підходів через втрату інтересу та відсутність стратегії для довгострокового навчання. Для того щоб методика спрацювала, потрібно систематично і тривалий час її застосовувати. Дорослі з РДУГ швидко втрачають інтерес і змінюють підхід або викладача до того, як встигне з'явитися результат.

  7. Почуття перевантаженості під час вивчення великої кількості нової інформації та труднощі із запам'ятовуванням нових слів і правил. Теоретична інформація погано засвоюється і потрібно частіше і довше повторювати матеріал. Це ускладнює роботу в групі, де ніхто не чекає одного студента, який відстає.

  8. Труднощі з організацією навчальних матеріалів. Підручники, словники, конспекти, корисні посилання і домашні завдання перебувають у різних місцях і губляться в найневідповідніший момент. Знайти тему, яку проходили два тижні тому, щоб повторити - нездійсненна місія.

  9. Імпульсивність у виборі тем для навчання. Сьогодні зацікавила одна тема, завтра - інша. І кожна здається дуже важливою і необхідною в даний момент, але жодну не вдається вивчити глибоко. У довгостроковій перспективі це призводить до уривчастих знань і відсутності глибокого системного володіння мовою.

Все це призводить до негативного досвіду вивчення мови. З багаторазовим повторенням циклу «почав — закинув». Такий підхід змушує стояти на місці і може бути причиною виникнення "мовного плато", коли наче постійно щось вчиш, але прогрес не відчувається. Через це страждає самооцінка, і з'являються думки накшталт “У мене нічого не вийде”, “Мені не дано вивчити англійську мову” або “У мене немає здібностей”.

Це породжує почуття невпевненості у своїх знаннях і можливостях, підвищений рівень тривожності під час навчання та використання мови, або перед іспитом. Крім того, залежність від думки інших і необхідність постійної підтримки та підбадьорювання від викладача.

Але усвідомлення своїх слабких місць це перший крок до вирішення проблеми. Більш того, у дорослих з РДУГ є багато сильних якостей, які допомагають досягнути успіху.

Далі поговоримо про бочку меду. Розкажу про те як використовувати сильні сторони людей з РДУГ щоб ефективно вчити англійську.

Бочка меду - сильні якості людей з РДУГ

Здатність працювати ефективніше під тиском

Деякі дорослі з РДУГ досить ефективно працюють в режимі стресу та дедлайну. Інколи навіть спеціально - свідомо або несвідомо - створюють собі стресові ситуації з щільним дедлайном, щоб активувати ресурси організму. Спочатку відкладаючи справу до останнього, а потім героїчно її владновують останньої миті. Це підвищує рівень адреналіну та провокує викид ендорфіну, що в поєднанні дає емоційний підйом та дозволяє швидко знаходити креативні рішення.

Тому для ефективного вивчення англійської, їм необхідна дуже сильна потреба в мові і жорсткі дедлайни. Так влаштований мозок людей з РДУГ і немає сенсу ламати себе та боротися з цією стратегією.

В таких умовах корисно сфокусуватись на тих аспектах мови, які необхідні для конкретної ситуації. Якщо має бути співбесіда, потрібно тренуватися проходити співбесіду. Коли терміни підтискають і на кону стоїть можливість отримати хорошу роботу (або втратити її), мотивація досягає максимального рівня. Це зовсім інший емоційний рівень порівняно з монотонним систематичним навчанням за стандартною навчальною програмою. Як правило, це приносить швидкі та стійкі результати.

Моя практика. До мене часто звертаються із запитом підготувати студента до певної події - виступу з презентацією, співбесіди чи навіть побачення. І терміни завжди обмежені. Тому ми швидко розбираємо основні моменти, необхідні для успішного спілкування англійською, не заглиблюючись в інші аспекти мови.

Гіперфокус або підхід "від інтересів"

Гіперфокус - це стан виняткової концентрації на одному завданні чи діяльності, коли людина повністю занурюється в роботу і може залишатися зосередженою тривалий час. Це може відбуватися спонтанно, особливо коли завдання є надзвичайно цікавим або захопливим для людини. Зазвичай це стосується хобі та захоплень, але іноді проявляється і на роботі.

Тому, якщо не хочеться дедлайнів і стресу, але мову вчити все-таки потрібно, можна зайти через хобі та інтереси. У мене були випадки, коли дорослі учні вивчали англійську за допомогою читання і розбору книжок на професійні теми, перегляду відеолекцій з питань, які їх цікавлять, і навіть за інтерв'ю з улюбленими акторами, музикантами і політиками.

Моя практика. Одного разу з однією студенткою ми прослухали й переклали 6-годинний курс Ніла Геймана про сторітелінг. З іншою - перекладали її рідною мовою тексти пісень. Ще з однією - дивилися серіал "Емілі в Парижі". Вона дивилася його самостійно між уроками, а на заняттях ми розбирали лексику й обговорювали сюжет англійською. Також добре працюють подкасти, документальні фільми, YouTube-туторіали. Усе, що вам цікаво, - тільки англійською. 

Високорозвинена інтуїція, емпатія та спостережливість

Дорослі з РДУГ можуть швидко схоплювати загальні концепції та структури,навіть якщо це відбувається не завжди свідомо. Це допомагає краще розуміти контекст і загальний зміст тексту або розмови, що є важливим у мовному середовищі. Їм достатньо трохи поспостерігати за тим, як інші говорять англійською, щоб вже запам’ятати основні фрази і одразу доречно їх застосовувати. Вони ніби вихоплюють з потоку окремі лексичні одиниці і безпомилково розуміють де та як їх застосувати.

Багато дорослих з РДУГ мають високу емпатію і спостережливість. Це може допомогти краще розуміти нюанси спілкування англійською, такі як інтонація, емоційний контекст і невербальні сигнали, що є важливими для ефективної комунікації.

Це саме ті люди, які можуть вільно та безбар’єрно спілкуватись англійською навіть з мінімальним рівнем володіння мови. Бо гарно зчитують інші невербальні сигнали співрозмовника і мають високо розвинені комунікативні навички навіть рідною мовою.

Ефективною стартегією вивчення мови буде безпосередньо практика. Починати спілкуватися і вчитися на помилках прямо в процесі бесіди англійською. Зазвичай співрозмовники тактовно виправляють помилки або ставлять уточнювальні запитання, і така комунікація поступово покращує рівень володіння мовою.

Моя практика. Як варіант - почати заняття з викладачем, зосередившись виключно на розмові на цікаві для студента теми. Я часто отримую запити від студентів на розмовну англійську. Без граматики, вправ і формального навчання, але з можливістю говорити на тему, яка цікава або актуальна для студента. Це не перевантажить інформацією і дасть змогу попрактикуватися в безпечному середовищі, без критики, з можливістю обміркувати відповідь. А в процесі розмовної практики, я акуратно "підтягую" граматичні та лексичні теми, інтегруючи їх у зворотний зв'язок студенту за його спікінгом.

Креативність і нестандартне мислення

Люди з РДУГ часто мають високий рівень креативності та здатність до нестандартного мислення. Це може допомогти їм знаходити цікаві та ефективні способи вивчення мови, наприклад, через творчі завдання, асоціативні методи запам'ятовування слів або створення оригінальних історій англійською.

Там де інші люнуються придумавати асоціації до слова, що краще його запам’ятати, люди з РДУГ з готовністю вступають в цю гру. Наприклад, слово "butterfly" може бути асоційоване не просто з метеликом, а з образом "літаючого шматка масла" (butter + fly). Такий креативний підхід допомагає зберегти слово в пам'яті та легко пригадати його в потрібний момент.

Моя практика. Якщо я помічаю, що студенту важко запам'ятати певне слово, я намагаюся підібрати до нього оригінальну асоціацію, і тоді воно запам'ятовується краще. Деякі студенти самі вигадують такі асоціації, і робота з лексикою перетворюється на захопливу гру.

Одна з моїх студенток могла придумати цілу історію зі списком нових слів з уроку, які, на перший погляд, ніяк не були пов'язані між собою. Але для неї це був надихаючий виклик, і вона могла провести багато часу, вигадуючи сюжет, у якому використовувалися 15-20 нових слів. Такий підхід допомагав їй запам'ятовувати їх набагато краще, ніж стандартні методи вивчення слів, наприклад, у Quizlet. 

Енергійність та ентузіазм

Гіперактивність, що є частиною РДУГ, може проявлятися у вигляді величезної енергії та ентузіазму до нових починань. Це допомагає підтримувати високий рівень активності як під час занять, так і поза ними. Якщо в людини є конкретна й актуальна мета у вивченні англійської мови, вона буде з великим завзяттям і активністю прагнути до її досягнення, використовуючи всі можливі шляхи.

Моя практика. У мене була студентка, яка так захопилася англійською мовою і британською культурою після поїздки до Лондона, що стала присвячувати цьому кожну вільну хвилину свого життя. Їй хотілося максимально наблизити свій рівень володіння англійською до носіїв і попутно дізнатися якомога більше про британську культуру. Ми займалися за підручником з комунікативним підходом, але вона не витрачала час даремно і поза уроками. Вона пройшла інтерактивний онлайн-курс із граматики та британської фонетики, встановила додатки для вивчення слів і подивилася 332 серії серіалу в оригіналі, щоправда, із субтитрами. Вона також переклала кілька пісень і познайомилася на Тіндері з іноземцем для мовної практики.

Їй приносило задоволення вивчення мови - як вона звучить, яка в неї цікава і несхожа на її рідну мову логіка. Її цікавило все, що пов'язано з мовою і культурою, і вона поглинала будь-яку інформацію. Навіть підписалася на кілька курсів ЄШКО. Щоправда, мою домашку вона не робила, але з огляду на кількість інших активностей, це було зовсім некритично. Моя роль у цьому випадку полягала в тому, щоб створити систему і не дати їй кинути заняття в моменти складнощів.

Висновки

Як бачите, РДУГ це не страшний діагноз, а скоріше інший спосіб мозку обробляти інформацію, який відрізняється від загальноприйнятих стандартів. Ці особливості та відмінності потрібно враховувати під час планування вивчення англійської. Незважаючи на труднощі з фокусом і організацією, у людей зі РДУГ є багато сильних сторін, які допомагають їм вчити мову і досягати успіху в будь-яких починаннях.

Хочу зазначити, щоця стаття має інформативний характер та містить мої роздуми та результати спостережень. Діагноз може поставити лише лікар.

Якщо ви підозрюєте у себе РДУГ, зверніться до лікаря за кваліфікованою діагностикою.

Проте рекомендації та принципи навчання, зазначені в цій статті, будуть корисними і тим, у кого немає РДУГ, але є епізодичні труднощі з окремими аспектами вивчення англійської мови - мотивацією, увагою, організованістю.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Жб
Життя бентежне@psymaze

34Прочитань
0Автори
3Читачі
На Друкарні з 20 липня

Більше від автора

  • Про ліс, саксофон та вовків

    Історія про те що не завжди все можна контролювати і інколи порятунок або вихід із ситуації може знайтись сам, якщо ми будемо відкриті до дослідження світу та вміти насолодитись моментом без хвилювань про майбутнє та з вдячність за минуле.

    Теми цього довгочиту:

    Казкотерапія

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Дуже дякую, що висвітлюєте таку важливу тему! В мене діагностований РДУГ, тому трошки напишу про власний досвід, можливо комусь допоможе. Я вчилася у декількох репетиторів, хоч англійська і була мені цікава (частіше полюбляла дивитися фільми/серіали в оригіналі, бо вони додають контексту: інтонація, акцент, тощо), але вільно володіти, “відчувати” англійську не могла, хоч і мала strong B2. Через особливості сфери роботи, в мене буквально не було вибору не знати англійську, бо всі важливі наукові дослідження писалися англійською, як і документація. Граматика, як і лінгвістика в цілому, мені цікаві, тому фокус уваги втрачаю не дуже часто, але з нецікавими темами допомагає метод помодоро. Мій рівень англійської (С2) - це результат оточення себе англомовним контентом не тільки по роботі, а й по хобі, лайфстайлу, і, звичайно, книги, комікси.

Додам ще, що з мовного плато вибиралася близько 4 років.

Вам також сподобається