ДИВО ПОТОКУ: ЯК ЦЕЙ МАЛОВІДОМИЙ СТАН РОБИТЬ ВАС СУПЕРЛЮДИНОЮ

Кожен, кому довелося пережити стан потоку, знає, що найбільша радість, яку він приносить, досягається шляхом настільки ж сильної самодисципліни та концентрації.

Сучасний світ диктує свої правила та змагається за право зайняти всю нашу увагу. Різні корпорації витрачають мільйони доларів на аналітику уподобань, щоб рекомендувати той самий контент, який змусить нас залишитись з продуктом хоча б на хвилину довше. Багато грошей витрачається на дослідження в області маркетингу, дизайну, психології для того, щоб знайти те, що зможе привернути увагу. В результаті наша концентрація протягом дня літає з одного об’єкта на інший зі швидкістю космічного корабля. Ми не можемо в достатньому обсязі сфокусуватись на чомусь одному. Почав готувати вечерю, заодно поставлю фільм на фоні, щоб не так нудно було, тут з роботи написали, там вже воїни потренувались і можна йти знову захоплювати "топ" на арені, в момент згадуєш, що хотів погледіти, як звали того актора із «Зоряних війн», заходиш в Гугл і через декілька хвилин вже читаєш статтю «Як виростити фініки на балконі?». Увага – це ресурс, а багатозадачність – це міф. Ми або виконуємо дію на 100% «тут і зараз», або віддаємо свою увагу менш вагомим речам і таким чином втрачаємо ефективність. Якщо ти читаєш книгу, то читай; якщо обідаєш, то обідай, а не дивись відео на Ютубі; якщо спілкуєшся з друзями, то роби це, а не залипай в телефон; якщо займаєшся любов’ю, то займайся, розчинайся в людині, а не думай про інше.

На превеликий жаль наш м’яз під назвою «Фокус» втратив свою міць і ця проблема криється в нашому способі життя.

Як давно ви були у стані, коли усі проблеми тануть в голові, а інтенсивна концентрація не дає, навіть, подумати про час. Скільки часу пройшло? Не важливо. Важливо те, що я виконую цю дію «тут і зараз».

Потік – це досвід насолоди, концентрації та низької самосвідомості, який виникає під час активного виконання завдання. Ось як цей стан описують професійні спортсмени:

  • «Відчуття, що в цьому стані можна зробити все, що завгодно».

  • «Неможливо уявити, що щось піде не так».

  • «Було складно, але водночас здавалося автоматичним».

Цей стан приходив до кожного з нас. Наприклад, якщо ти займаєшся або колись займався спортом, то були дні коли все падало з рук. Я за ті моменти коли м’яч в голову прилетить або спіткнешся і впадеш обличчям у багнюку. Але буває таке відчуття, що у твоє тіло вселився сам Кріштіану Роналду або Майкл Джордан (дивлячись, який спорт брати), думки починають підпорядковуватись рухам, ти стаєш одним цілим з полем, м’ячем, командою, ти не відчуваєш ні втоми, ні болю і все відбувається як уві сні. Потік – це стан, який може очікувати тебе в будь-якій діяльності, а не тільки в спорті. Будь то пастухи, які розповідають, як їм подобається піклуватися про свою отару, матері, які розповідають, як їм подобається грати з дітьми, або художники, які описують насолоду від малювання.

Як зрозуміти, що ти в потоці? У роботах психолога Мігай Чиксентмігаї було виявлено, що потік можна описати за допомогою дев'яти вимірів:

Оскільки потік створює гармонію всередині, увага може бути повністю інвестована в «тут і зараз». Це призводить до злиття дії та усвідомлення, яке так характерне для діяльності, що приносить задоволення.

Існує 2 шляхи, якими ти можеш прийти до цього стану:

Один із них може відкритися в той момент, коли ми ламаємо голову над завданням на межі можливостей і нам необхідно розкрити максимум своїх навичок. Потік змушує випробовувати себе, завжди приймати нові виклики, вдосконалювати свої здібності. Так шеф-кухар може заглибитися у приготування своєї нової авторської страви, а учень 8 класу може зануритися у виконання домашньої роботи, але в результаті вони отримують одне – щастя. Потік тісно пов'язаний із щастям і дослідження показали, що люди, які живуть у потоці, мають високий рівень щастя.

Але увесь час підтримувати потік не вдасться і тому ця особливість робить цей стан дуже великою силою в еволюції. Будь-яка діяльність може породити цей стан, але втримати його не може, тому людині варто знову кидати виклики все більш важким речам. Наприклад, тенісист, який отримує задоволення від гри, захоче відтворити стан потоку, граючи якомога більше. Але чим більше такі люди грають, тим більше покращуються їхні навички. Тепер, якщо вони продовжуватимуть грати проти суперників того ж рівня, що й раніше, їм стане нудно. Геракліт говорить, що все рухається і ніщо не стоїть, і, уподібнюючи існуюче течії річки, додає, що двічі в одну і ту ж річку увійти неможливо. Так само і з потоком.

Виклики повинні бути трохи сильніші за поточні навички, щоб увійти в стан потоку. В інших варіантах вам буде або не по силам задача, або задача буде дуже нудна.

Інший шлях лежить через діяльність, яка нам до нестями подобається, у такому разі ми занурюємося в потік завдяки мотивації. Навіть, хірурги визнають, що в роботі їх захоплює не стільки можливість вилікувати пацієнта, гроші чи престиж, скільки захоплення від складного завдання, яке вони покликані виконати.

Люди, які регулярно відчувають багато потоку, також розвивають інші позитивні риси, такі як підвищена концентрація, самооцінка та продуктивність. Такі переваги є нечуваними, особливо коли вони досягаються шляхом простого потрапляння у свою зону. Ми повинні включити у свій щоденний розпорядок дня заняття, яке допомагає потрапити в зону потоку, щоб бути найщасливішою, найефективнішою, найповнішою і найвпевненішою в собі людиною. Якщо не знаєте, що приносить вам задоволення, то шукайте, експериментуйте. Нам ніхто не забороняє почати займатись танцями, співати, малювати, читати, писати, займатись музикою, займатись спортом, грати в настільні ігри, працювати над проєктами. Існує ще купа речей, котрі ми не спробували, тож, можливо, настав час.

Так, сучасний спосіб життя з його безліччю відволікаючих чинників може порушити нашу концентрацію. Однак існують ефективні стратегії, які можуть допомогти відновити й підтримувати цей цінний стан:

1.    Організуйте своє середовище. Приберіть «сміття» зі столу. Я зараз пишу цей доробок і на столі в мене нічого окрім ноутбука немає, також на ньому увімкнений тільки «Ворд», а телефон лежить в іншій кімнаті.

2.    Практикуйте усвідомленість. Багато технік медитації або духовної дисципліни намагаються розвинути контроль над свідомістю. Наприклад, різні традиції йоги тренують здатність концентрувати увагу, контролювати пам'ять і обмежувати усвідомлення конкретними цілями. Такі техніки дуже ефективно прокачують концентрацію на чомусь одному. Практикуючи медитацію ви можете сфокусуватись на диханні або лівій п’ятці, просидьте так хвилину, наступного разу дві, дійдіть так до 10 хвилин, потім до 30. Навчиться ловити свій блудний розум. Медитація не вчить виключати мозок, вона вчить ловити його на блуканні й повертати на місце, в момент «тут і зараз». Гарні новини в тому, що фокус, самодисципліну і самоконтроль можна так само натренувати як і біцепс. Єдине, що потрібно – це регулярна практика. 

.

.

У повсякденному житті рідко вдається збалансувати виклики та навички. Може бути занадто багато справ, що призводять до тривоги та занепокоєння. Або може здаватися, що немає нічого цікавого, і виникає нудьга. Тому важливо знаходити структуровані види діяльності, такі як ігри, спорт або мистецтво. Вони дозволяють контролювати потік життя. Бажаю всім знайти справу, яка змусить вас увійти в цей стан та стати кращою версією себе. Дякую, що дочитали до кінця. Чи сподобався вам цей допис? Чи є у вас така справа, яка занурює в потік? Залишайте свої коментарі та побажання. Всім дякую!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
І
Ігор@IA_ihor

1.7KПрочитань
9Автори
58Читачі
На Друкарні з 15 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (9)

Дуже класно написано, чудова стаття) дякую)

Вам також сподобається