КВАНТОВА ПСИХОЛОГІЯ

Найкраща психологія, про яку ви нічого не знали.

У матеріалі я використаю інформацію і цитати із книги «Дао Хаосу» Стівена Волінскі — засновника квантової психології.

«Дао хаосу влаштовано дуже просто. Уявімо собі, наприклад, дитину, змушену зіткнутися з невпевненістю і хаосом в особі злого батька. Щоб упоратися з татом, дитина створює фальшиву підособистість «слухняний син». Через багато років дорослому більше не потрібна ця слухняна фальшива підособистість. Проте вона продовжує жити своїм власним життям, автоматично вибудовуючи життєвий сценарій дорослого». Простіше кажучи, дорослий підпорядковується створеній раніше фальшивій персоні (слухняний син перед злісним татом), замість того щоб підпорядкувати цю особистість собі. Стівен Волінскі стверджує, що на основі цього ми можемо зробити два важливі висновки.

По-перше, хаос — у прагненні до впорядкованості — формує покірну підособистість. По-друге, ця підособистість продовжує діяти автоматично, щоб чинити опір хаосу надалі. Інакше кажучи, хаос сприяє формуванню підособистості й підтримує її через страху перед майбутнім уявним хаосом.

Значна частина нашого життя проходить у спробах впоратись із хаосом

Ви подумаєте: та це ж взагалі якась шизофренія — коли одна свідомість починає ділитись на багато особистостей! Ти (чи Стівен Волінскі) хочеш сказати, що це відбувається у кожної людини у голові? Моя відповідь — так. Згадайте як ви поводитесь із батьками? А як із друзями? А як на роботі? Чи вдома? Кожного разу це нібито окремі особи, окремі ролі. Я майже вгадав?

«Свідомість може прикинутися розмежованою всередині самої себе і таким чином осягнути досвід розмежування. На санскриті це називається Крішакі Вілас — «гра свідомості». Спостерігач і об'єкт спостереження, так само як спостерігач емоції і сама емоція, взаємопов'язані, але здаються відокремленими від інших спостерігачів і емоцій.

І зараз я поставлю вам моє улюблене запитання: хто вам сказав, що ви існуєте? А?

«Я назвав цю книгу "Дао хаосу", тому що усвідомлення того, як хаос діє у навколишньому Всесвіті і відбивається в кожній людській душі, допомагає нам подолати опір хаосу всередині нас самих. Як ми побачимо пізніше, це дає змогу створити інший, вищий ступінь порядку замість спроб жорстко зафіксувати хаос у надії впоратися з ним». (с) Стівен Волінскі

Опір хаосу надзвичайно поширений у нашому суспільстві, як, утім, і в будь-якому суспільстві, вважає засновник квантової психології. Люди постійно чинять опір хаосу, вкладаючи в це масу емоцій, думок і сил. Це тотальна і могутня тенденція — боротися з невизначеністю і невідомістю, намагаючись узяти своє життя під контроль.

Нам слід навчитися сприймати руйнування як інформацію, що допомагає нам вивчити наші внутрішні структури

Сказати «Ти прекрасна!» не достатньо

Давайте розглянемо найпоширенішу ситуацію в житті: коли нам кажуть щось про нас. Наприклад, учитель у школі каже, що ти неук. Батько вдома каже, що ти дурний. Однокласники кажуть, що ти некрасива (чи взагалі «уродіна»). Як не дивно, із цього нічого не вийде, поки ми «не впустимо» цю енергію. Не дамо символічний дозвіл на неї.

«Я вважаю себе непривабливим, а хтось каже: «Ти мені подобаєшся». Тоді енергія руйнує мою систему, і я відчуваю нервозність і страх; можливо, я навіть спробую уникати цієї людини або тримати її на відстані. Енергія, що надходить зі слів «Ти мене приваблюєш», є хаосом для індивіда, який має застиглий образ самого себе як непривабливого», — пише Стівен Волінскі.

Вільгельм Райх говорив, що тіло є енергосистемою, яка потребує зарядки (отримання енергії) і розрядки (вивільнення енергії). Психологічні проблеми, згідно з Райхом, виникають через те, що тіло створює постійну тілесну броню, яка присікає вільний перебіг енергії.

Однак, згідно з теорією хаосу, розширивши контекст достатньою мірою, ви виявите порядок усередині хаосу. Квантова психологія стверджує, що, якщо ви не дозволяєте енергії вільно протікати, вона перетвориться на хаос, але якщо ви віддастеся її течії, вона сама впорядкується і заново організується на вищому, глибшому і взаємопов'язаному універсальному рівні.


Чому психотерапія не працює?

Звичайно, Стівен Волінскі заснував свою квантову психологію тому, що виявив, що інші системи – давно не працюють. Численні психотерапії та усілякі модні методи лікування не вирішують проблеми людей. Хоча б тому, додам я, що вони працюють лише із однією вашою особистістю, однією моделлю уявлення про вас самих.

«Метою звичайної терапії є звільнення від прив'язаності до однієї моделі (болю і страждання) і прив’язаність до іншої моделі — радості і задоволення. Це перетворення проблемного стану (хаос у житті клієнта) і зміна енергетичної структури. Проблема, однак, полягає в тому, що психолог розділяє енергію на «хорошу» і «погану». Іншими словами, фахівець додає власну енергію за допомогою запитань, пропозиції нових систем вірувань, практичних технік», — пише Волінскі.

Як правило, після такого пацієнт йде додому і, позбувшись підтримки терапевта, знову втрачає контроль над ситуацією. Можна сподіватися, що через якийсь час рівень усвідомлення в клієнта підвищиться і він зможе додати енергію своєї усвідомленості у свою власну систему, але цей сценарій малоймовірний.

Тому Дао Хаосу вважає одним із головних завдань сучасної (ефективної) психотерапії навчання і розвиток усвідомленості клієнта, яка допоможе йому стати джерелом власної енергії.

Зрозумійте, ваша особистість – це не ригідна (жорстка) структура. Це – пульсація.

«Всі ми здатні відчути, що опираємося хаосу; ми намагаємося впорядкувати його, і тоді здається, що наше життя має сенс, світ має сенс, Всесвіт має смисл. Але намагаючись впоратись із хаосом і впорядкувати химерну гру випадку, ми тим самим створюємо жорсткі ізольовані структури - маленькі суб'єктивні всесвіти наших власних переконань, призначених для пояснення незрозумілого. На жаль, створення структур лише підсилює і підтримує хаос замість того, щоб врятувати нас від нього. Лише дозволивши хаосу існувати, ми зуміємо створити вищий рівень порядку» (с) Стівен Волінскі «Дао Хаоса»

І на сам кінець: хто вам сказав що ви існуєте? Відповідь: ваша свідомість.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Корвін
Корвін@Korvin

Блог для всіх і ні для кого

514Прочитань
6Автори
11Читачі
На Друкарні з 24 вересня

Більше від автора

  • Час і його ціна

    «Погодьтесь: останнє, за що ми почуваємось вдячними, — це наше народження. Розумієте, вам ні до чого було народжуватися. Ви не повинні були народжуватись. Але все-таки ви народилися…»

    Теми цього довгочиту:

    Блог

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається