Приклад гри Космічного ковбоя

Вже деякий час я розробляю настільну рольову гру “Космічний ковбой” і з новим підходом до ігроладу почали виникати неминучі труднощі у розумінні з боку гравців та ведучих. Тож єдиним універсальним рішенням було б продемонструвати роботу ігрової системи на прикладі короткого прикладу гри, в який я намагався включити демонстрацію загальних принципів підготовки до перевірки навичок, маніпуляції фактами та ускладненнями, а також сам принцип колективного визначення курсу історії.


Наведений текст є тестовим, і може відрізнятись від кінцевого варіанту

ВЕДУЧИЙ: "Вимкнувши ліхтарі, ви просуваєтесь темним коридором одного з вантажних відсіків станції. Тут мерехтить червоне аварійне світло, а лунке виття сирени можна відчути п'ятками. За рогом щось з надривом вибухнуло, коридор почав наповнюватись водою"

КЕЙСІДІ: "Я хочу швидко оцінити масштаби вибуху, намагаючись не підставлятись під аварійні лампи"

ВЕДУЧИЙ: врахував, що мисливиця має намір лишатись непоміченою "Визирнувши за ріг ти побачила кілька понівечених тіл. Не зрозуміло, що саме вибухнуло, але водоочисна система сектору пошкоджена. Також одна з ламп висить на дроті над водою. Вода невпинно заливає коридор, і ви це гарно відчуваєте. Ще хвилина і станеться коротке замикання"

КЕЙСІДІ: "Я хочу спробувати затулити тілом пробоїну і виграти час, щоб Олівер знеструмив сектор"

ВЕДУЧИЙ: "Це можливо, проте є кілька ризиків. Найочевидніше — це займе більше часу, ніж ти розраховувала, і дріт під напругою опуститься у воду. Також можливо на місце вибуху прибудуть охоронці та розцінять тебе, як загрозу"

КЕЙСІДІ: "Що з водою? Це часом не окріп?"

ВЕДУЧИЙ: "Зараз пошкоджено лише холодне водопостачання. Проте в пробоїні ти бачиш ще одну надтріснуту трубу, з якої йде пара. Як ускладнення, під силою натиску труба з окропом може прорватись. На мою думку, тут буде доцільною навичка Спритність"

КЕЙСІДІ: "Мені здається, що Статура краще підійде. Я триматиму опір проти води протягом кількох хвилин у напрузі."

ВЕДУЧИЙ: "Добре, це вагоміше. Ти казала, що намагатимешся робити це непомітно, а зараз твій фокус честі зміщений від НЕПОМІТНІСТЬ до ШИБАЙГОЛОВА. Непомітні дії робитимуться зі штрафом"

ОЛІВЕР: "Мені здається, що спроба зупинити вилив води в таких умовах — це справжнісіньке шибайголівство"

КЕЙСІДІ: "Давай но тоді я не намагатимусь діяти непомітно"

ВЕДУЧИЙ: "Добре, тоді вірогідність того, що на місце вибуху прийде охорона значно підвищиться. Робімо перевірку. Складність дії буде 3, адже обставини не найкращі, і від твоїх дій залежатимуть дії Олівера."

СИСТЕМА: Кейсіді має 2 пункта професійності у навичці Статура, тож вона бере у руку 1К за навичку та 2К за професійність. Також її дія супроводжується принципом честі "Шибайголова", а її фокус честі зміщений до цього принципу на +1, тож до купи додається ще 1К. Загалом Кейсіді кидатиме 4К.КИДОК: після кидка Кейсіді має значення 10, 4, 4, 8. Успіхи всього 2, а складність вимагає 3 успіхи, тож перевірка частково успішна.

ВЕДУЧИЙ: "Отже, частковий успіх! Тобі вдалось призупинити воду, тож Олівер матиме бонус. Яке ускладнення оберемо: 'прибули охоронці' чи 'бездумно проламана труба з окропом і тобі доведеться змістити принцип честі, адже шибайголівство тебе цього разу підставило’?"

КЕЙСІДІ: "Триматиму зброю напоготові, тож чекаю на охоронців. Олівере, поквапся, я чую хлюпання кроків!"

БЕН: "Я прикриватиму Кейсіді з-за рогу, і відкрию вогонь по охоронцях, щойно ті з'являться"

ОЛІВЕР: "Гаразд, я рухатимусь до найближчого настінного термінала що тут є"

ВЕДУЧИЙ: "Думаю, це може бути термінал контролю гравітації та складу атмосфери"

ОЛІВЕР: "Підходить! Я підключатимусь до внутрішніх систем. Як вже казала Кейсіді, моя мета перевантажити та знеструмити чимбільше систем у секторі, тож я використаю готову програму з МК Оптика 'Перевантажити' проти Рівня доступу 2."

ВЕДУЧИЙ: "Добре! Ще матимеш бонус від дій Кейсіді"

ОЛІВЕР: "Насправді ні, я б хотів би використати спеціалізацію Злому 'Спам бот' та її бонус, адже я буду перевантажувати систему улюбленим чином — сотні тисяч повідомлень з рекламою Чунь-Чань Локшини у канал системи аварійного аналізу"

ВЕДУЧИЙ: “Здається, ти взагалі без проблем з цим впораєшся.

СИСТЕМА: Олівер бере 1К за навичку Злом та 5К за її пункти професійності, а також 1К за спеціалізацію “Спам бот”. Отже, він кидатиме 7К проти фіксованої складності рівня доступу свого оптика 2, а не проти внутрішніх систем станції, адже він застосовує програму “Перевантажити”. Після застосування, програма видаляється з оптика за будь-якого результату перевірки. КИДОК: після кидка Олівер має значення 9, 7, 6, 10, 3, 3, 4. Отже, успіхів точно більше за заявлену складність 2 тож програма активується без ускладнень.

ОЛІВЕР: “Термінал починає іскрити, і коли стрічка завантаження на екрані мого оптика добігає кінця, вмить все навколо тухне, і сирени й червоне світло.

ВЕДУЧИЙ: “Точно! Чути лише хлюпання води, ехо якого гуляє по коридорах. Щонайменше цей сектор знеструмлений. Та це ще не кінець. Кейсіді, ти все ще тулячись до пробоїни, спиняєш тілом воду, та зараз вже бачиш, як на стінах ліворуч від тебе, з іншого чергового повороту коридору, починають бігати червоні та зелені цятки лазерних цілевказівників. За мить група озброєних оперативників злагодженими рухами займає позиції з обох кутів проходу у твій коридор. Їхні дії в абсолютній темряві супроводжуються бризками води.

КЕЙСІДІ: “Треба вшиватись! Я стрілятиму наосліп, поки буду рухатись за ріг, де сидить Бен. Рембо (до Бена), прикривай!

БЕН: “Буду орієнтуватись на штурмові ліхтарики на їхній зброї, щоб прикрити Кейсіді

ВЕДУЧИЙ: зважає на те, що Бен додав до сцени штурмові ліхтарики “Добре, Кейсіді, робитимеш перевірку Стрільби, адже намагаєшся у такий спосіб виграти собі маневр. Також отримаєш 1 бонус за допомогу Бена. Охоронці можуть почати стріляти за ускладнення або тебе добряче осліпить штурмовими ліхтарями

КЕЙСІДІ: “Згода, маневр ризиковий

ВЕДУЧИЙ: “Отже, середня складність охоронців — 5

СИСТЕМА: Кейсіді бере 1К за навичку Стрільба, та 2К за пункти професійності. Її пістолет давав би їй ще 1 бонус, просте 1 бонус від Бена вагоміший. Бен має 3 рівня професійності у Стрільбі, а отже дійсно може допомогти Кейсіді. Мисливиця кидатиме 4К проти складності 5. За таких обставин повного успіху вона не отримає, та сподіватиметься лише на частковий. КИДОК: Кейсіді має 3, 4, 5, 2 — це невдача.

ВЕДУЧИЙ: “Певне маневр вдався б, якби не вода по коліна. Ти не розрахувала свої сили й отримала кілька пострілів. Охоронці просуваються в глибину коридору

КЕЙСІДІ: “Я витрачу Вдалий постріл на відвернення шкоди. Це лише подряпини. Залишок шляху до укриття я проберусь під водою, відмахуючи кров з плеча

ВЕДУЧИЙ: “Тебе біда оминула, а от Олівера в кінці коридору навряд чи омине, адже дистанції достатньо для прямого враження

БЕН: “Я б все ж хотів би спробувати дещо. Деніел (четвертий ковбой) давав мені вибухову пасту на випадок, якщо ми застрягнемо у шлюзах. Вона так і лишилась. Я хочу кинути її в бік охоронців, поки прикриватиму Кейсіді

ОЛІВЕР: “Так! Вона вибухне від контакту з водою і прикриє мене

ВЕДУЧИЙ: “Це цілком можливо. Навіть без перевірки. Думаю пасти вистачить або для повної ліквідації одного охоронця або значного пошкодження кількох

ОЛІВЕР: “Думаю, ми будемо вшиватись звідси хутчіше, тож нехай ліквідується один

ВЕДУЧИЙ: “Отже, відкривши зустрічний вогонь Кейсіді пірнула під воду, наскільки це було можливо. Бен прикривав її з гвинтівки, та зрозумівши, що зараз під постріли може потрапити Олівер, що стояв в глибині темного коридору біля термінала, Рембо (Бен) кинув у бік охоронців загорнуту в плівку цеглинку вибухової пасти, попередньо розгерметизувавши її. За секунду простір заполонився неприємним сірковим смородом, і пролунав лункий вибух, що здійняв воду у всі боки. За кілька секунд Олівер вже пострибав по воді, повз пробоїну, до друзів. Ви разом повертаєтесь по коридору до шлюзу, крізь який прийшли сюди. Тепер доведеться шукати інший прохід по станції до доків і вашого корабля


Якщо вас зацікавила ігрова система чи жанр космічного вестерну, ви можете самостійно ознайомитись та випробувати її за посиланням.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Illair
Illair@Illair

TTRPG developer

158Прочитань
7Автори
7Читачі
На Друкарні з 27 липня

Більше від автора

  • Вказівники на роздоріжжі

    Вже багато разів говорилось, що пісочниця вимагає підготовки в питанні різноманітних активностей, що будують історію в ширину, а не в висоту. Однією з досі актуальних проблем пісочниці є залучення гравців та персонажів до активностей ігрового простору.

    Теми цього довгочиту:

    Нрі
  • НРІ після дистиляції та циклічний трикутник

    Ігри, якими б вони не були нереалістичними, все ж у більшості випадків імітують досить звичні і зрозумілі для нас речі. Це дуже витончена форма ескапізму, що дозволяє розглянути "життєві процеси" у вигляді спрощеної моделі.

    Теми цього довгочиту:

    Нрі
  • НРІ у розрізі та настільно-рольовий індекс

    Настільно-рольовий індекс — це зручний інструмент для окреслення фундаментальних аспектів НРІ перед розробкою, чи у процесі знайомства. Тому розгляньмо цей інструмент детальніше!

    Теми цього довгочиту:

    Настільні Ігри

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається