Про музу та дисципліну

Муза зазвичай приходить до мене в душі.

Отак миєшся собі спокійно, і тут завалюється якийсь персонаж, сідає на білий трон в позу мислителя і починає розповідати історію свого життя. Чи персонажі вирішують прямо там обсудити Дуже Важливі Питання, і доводиться доставати телефон і записувати їх слова в нотатки мокрими пальцями, а потім в ванну кімнату стукає сусідка і питає, чи я там не втопла...

У вас хіба не так?

Взагалі, я довго думала, що оце - єдиний спосіб писати. Йде - добре, не йде - що ж поробиш, треба чекати, іншого виходу нема і все таке. Га? Дисципліна? Не знаю такого слова, я хаотик, в мене лапки.

Потім я була на письменницькому курсі. Один з важливих інсайтів звідти - що я можу писати одне оповідання в день і не вигоріти. Що мені не треба чекати музу. Що я можу писати в будь-яких умовах — о першій ночі, коли завтра на роботу, вранці чи вдень, коли в одній кімнаті волає телевізор, а в іншій мати слухає аудіокнигу про попаданців.

Але коли я сіла за книгу, я відчула, що наче у мене купа думок, які просто треба записати, але чомусь я цього не роблю. Наче необхідна якась чарівна штука, щоб писати.

Слухаю вебінари з письменства, а там кажуть, що просто треба сідати і писати кожного дня. Друг кидає курс з самодисципліни. Запитую у карт Таро, а вони такі "Працюй".

Наче весь світ запевняє у силі дисципліни, а я така "Ну не знаю, а раптом не спрацює, ну можна щось якось інше".

Навіть коли вже почала дійсно писати щодня, на початку все одно штормило, але потім втягнулася. У мене ще не було жодного дня, коли я сідала і розуміла, що в голові пусто і написати нема чого. Щось є завжди.

І так, одне речення в день краще, ніж ноль речень

Якщо б у мене запитали, яка одна найважливіша порада для звички щоденного письма (але ніхто нє, тож я просто так скажу), то для мене це — зробити собі найбільш комфортні умови. Зручне місце, улюблені смаколики. Я от купила собі каву без кофеїну, тож тепер можу її пити й ввечері, коли зазвичай пишу.

Поки що так.

А курс з самодисципліни так і не подивилася, до речі.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Юта Ворон
Юта Ворон@Yuta_Voron

439Прочитань
11Автори
37Читачі
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (4)

Невимовно життєва й лайтова рефлексія на тему музи. Як людина, в якої теж є підозра на ADHD, дуже вас розумію. Дякую за ці роздуми, було дуже приємно читати, мовби поринула у власні думки <3

Вам також сподобається