Репресована Ґ

Оригінально публікація на ЖЖ від 19.11.2019.

Літера Ґ давно стала символом української мови. Що є доволі іронічним, адже [g] вважається непритаманним власне українському мовленню та радше асоціюється з історично ворожими сусідами — польською та російською мовами.

Та так сталося, що і для росіян, і для українців на найпершому місці є орфографія, а не орфоепія. Тож одні для подібності, а інші для відмінності, стали вони писати відповідно без та з оною літерою. Й оскільки цей графічний символ став символом політичним, не забарилися перегини, як-от написання Ґонґадзе, що ледь не потрапило в нову редакцію правопису. Про простіші приклади, зокрема хрестоматійне Ґельсінкі, і згадувати зайве.

Звук, звісно, трапляється в українській мові. Та чи це фонема? «Авжеж! Адже ґрати — не грати» — згадає приклад зі школи пересічний українець. Однак є одне але: а ви чули про крати? Ідея порівнювати Г та Ґ — ось де я бачу справжнє зросійщення. Саме в російській Г і Ґ є алофонами.

Крати, доречна кречність, кава, що каже «кав», а не наливається у чашку, — всі ці форми нині забуті. Завдяки загальній освіті й необачному рішенню радянської влади замінити дзвінку К на Г.

Щоправда не в усіх «традиційних» словах з Ґ цей звук походить із К. Чому ж звук [g] закріпився у словах типу ґрунт, аґрус, коли українець звик іншомовне G підміняти рідним Г? Можливо, причина в сусідньому Р.

Засвідчені в ойконімії досліджуваного регіону фонетичні явища можна поділити на діалектні та загальномовні. До діалектних відносимо переходи -ѣ- [ě] › [е]; [е] › [о], [о] › [у], взаємозамінність звуків [м] = [н] та звукосполучень [ґр] = [кр] тощо.…перехід [к] › [ґ] – результат асимілятивного одзвінчення [к] в позиції перед [р’]: Могриця = Мокриця, пор. фіксації гідроніма як Могриця і Мокриця.

Іваненко О.В. Назви поселень Сумщини. Історико-етимологічний словник. – К. : КММ, 2017.

P.S. По цій темі є вартим уваги текст В.В. Німчука «Про графіку та правопис як елементи етнічної культури», хоча його історичний огляд вжитку диграфа КГ та літери Ґ має тенденційний висновок про фонемний статус [g] без демонстрації протиставлення К та Ґ.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
М. М. Безрук
М. М. Безрук@UeArtemis

Аматор мовознавства

4.4KПрочитань
8Автори
32Читачі
На Друкарні з 18 квітня

Більше від автора

  • Росіяни вдарили по дитячому майданчику у Харкові

    Cьогодні, 8 травня 2024, росіяни вдарили по спортивному майданчику біля школи, куди ходила дочка мого товариша. Троє дітей поранено, двоє у тяжкому стані. Серед них і друг доньки мого товариша. Прохання за змоги допомогти гривнею сім'ї постраждалого: картка 5168752082558423.

    Теми цього довгочиту:

    Волонтерство
  • Катма масла

    “Дохуя масла” — один із хрестоматійних творів Леся Подерв’янського, у якому Митець живо й барвисто змалював реалії, чи прямо кажучи, визначальні риси злиденного животіння у пізньому Союзі: тотальний дефіцит і безгідне добитництво.

    Теми цього довгочиту:

    Митець
  • Загинув вікіпедист Юрій Лущай

    Під Бахмутом у кінці березня загинув український історик і адміністратор російськомовного розділу Вікіпедії Юрій Лущай, вояк ЗСУ.

    Теми цього довгочиту:

    Вікіпедія

Вам також сподобається

Коментарі (4)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається