“The Hallow” - фільм жахів про фейрі?

“Первісний страх”, як цей фільм позначений у пошуці ґуґла, або ж “Освячені” за буквальним перекладом є ірландським фільмом жахів 2015 року.

Сюжет веде про родину, що переїхала до Ірландії через трудовий обов’язок чоловіка-біолога. Він має оцінити стан навколишніх лісів та зробити висновок чи можуть вони підлягати вирубці. Родина складається з батька-біолога, матері у декреті та немовляти. Тієї ж ночі, що родина заселяється у будинок, починають відбуватися моторошні речі - щось вибиває вікно, а у лісі видніється якесь ворушіння. Вранці родина помічає, що усі вікна захищені залізними ґратами, а місцевий офіцер поліції переповідає їм легенду про те, що навколишні ліси населені створіннями, яких називають “The Hallow” - різновидом фейрі, що викрадають дітей.

Звісно ж, спершу головні герої не сприймають перекази місцевих всерйоз, але з часом починають помічати усе більше дивних речей. Лісові тварини заражені чимось на кшталт світлобоязкого грибка, що виділяє чорний слиз. Згодом вони знаходять цей слиз й у будинку. Біолог порівнює цей грибок з тим, який заражує мурах та змушує змінювати свою поведінку на користь паразита.

Пізніше офіцер розповідає родині про доньку місцевого, яка зайшла занадто глибоко до лісу та зникла. Батько дівчинки не сумнівається, що вона була викрадена фейрі. Згодом головні герої починають розуміти, що тепер лісові мешканці полюють на їхнє немовля. У якийсь момент вони розуміють, що, можливо, немовля уже є викраденим, а з батьками перебуває підмінок.

Оскільки фейрі у масовій культурі вже давно перетворилися на фею Дінь-дінь та Леголаса, зустріти фільм жахів, побудований на первобутньому страху людини перед ними - це рідкість. Поступово масові уявлення про стихійну надприродну силу змінилися й тепер створіння, що раніше навіювали боязке захоплення та переляк, вже не асоціюються з жанром жахів.

Цей фільм підійде тим, хто хоче на півтори години відчути себе людиною минулого, яка все ще пам’ятала про небезпеку, яку можуть становити фейрі. В уяві якої ще не існувало ельфа Лінка та Мизиночки, а навіть найпрекрасніші та найщедріші з ші були створіннями непевними, незбагненними та моторошними.

Погляд на фейрі у цій стрічці є незвичними та цікавим для сучасності. Вона ніби руйнує усталений стереотип та показує їх з іншого боку - не прекрасними, не добронаміреними, не тими, хто виконує бажання та рятує світ. Тут вони виступають наближеними до природи, дикими, вони шкодять людині, дурять її, вбивають та викрадають дітей.

“The Hallow” однозначно варто подивитися тим, хто полюбляє тематику більш “традиційних” фейрі або ж поціновувачами жанру горрор. Фільм не позбавлений усіх атрибутів фільму жахів, тож добре витримує напругу, поступово розгортає події та жахає. Можливо, він не є одним з найкращих представників жанру (яких дуже обмаль), та однозначно є незвичним та використовує нетривіальне підґрунтя для горрору.

Особисто мені хотілося б бачити більше таких стрічок, де повертаються до фольклорного образу фейрі. Я дійсно думаю, що у них великий потенціал для різноманітних кріпіпаст (які все ж зустрічаються у мережі) та фільмів жахів. Та й у фентезі також хотілося б бачити якесь різноманіття.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
bookworm
bookworm@bookworm

1.9KПрочитань
33Автори
48Читачі
На Друкарні з 27 серпня

Більше від автора

  • Луд-в-імлі / Заімлений Луд Гоуп Мірліз

    Відгук на чудове фентезі, що оповідає про людей більше, ніж про дива. Про одну з напрекрасніших та найнедооцінених книг ХХст. за думкою Ніла Ґеймана. Відгук на "Lud-in-the-mist", Луд Заімлений.

    Теми цього довгочиту:

    Література
  • Говард Лавкрафт: посередня легенда?

    Ніхто не стане сперечатися з тим, що Говард Лавкрафт змінив літературний світ і започаткував цілий новий жанр творів. Він не просто доповнив жанр горорів новою течією, він створив цілий міфотворчий Всесвіт. Якою ж легенда Дивної літератури постає з сучасної точки зору?

    Теми цього довгочиту:

    Література
  • Поневіряння різнороба, або магія ремонтів.

    Вас теж вже допекло, що Друкарня переповнена маніпулятивними статтями про криптотрейдинг, швидкі гроші, заробляння мільярдів сидячи на дивані та іншими “добрими порадами”? Ви теж розумієте, що на курсах найкраще заробляють ті, хто їх впарює? Тоді цей допис для вас!

    Теми цього довгочиту:

    Ігри

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається