Ультимативний путівник мультивсесвітом Брендона Сандерсона

Зміст

Вступ

Всі ми знаємо шо Брендон Сандерсон пише книжки швидше, ніж ми їх читаємо, і ще й якось йому вдається багато тих книжок об’єднувати в один величезний мультивсесвіт під назвою Космер. Тепер, коли БрендоСандо активно перекладають і видають в Україні, як ніколи актуальне такий собі путівник з його робіт у Космері та рекомендації щодо того, з чого ж починати читати.

Тут я зібрав усі видані роботи БренСана в Космері, навіть ті, які ще не переклалися українською. Ви знатимете, що до якої серії належить, що варто за чим читати, з чого можна почати, і, звісно ж — мій особистий ультимативний порядок читання Сандерсона. А наприкінці — ще й список його анонсованих майбутніх романів для тих, хто хотів би знати, що чекає на Космер далі.

Поїхали!

Одиничні (поки що) романи/візуальні новели

Елантріс

https://mythcreants.com/wp-content/uploads/2022/11/elantris-cover.jpg

Перший виданий Сандерсоном роман. Права на його переклад і видання нещодавно анонсувало видавництво Nebo Booklub Publishing. 

У минулому величний Еланстріс був містом богоподібних — звичайних людей, які отримали благословення (Шаод) Елантрісу: вічне життя, ауру сяйва й магічні здібності. Але десять років тому в Елантрісі щось зламалося, і благословення перетворилося на прокляття, а богоподібні — на живих мерців. Їх закривають за стінами Елантрісу і ніколи про них не згадують. 

В одну ніч прокляття Шаоду приходить за наслідним принцом Арелону — країни, що живе в тіні Елантрісу. Його, як і всіх проклятих, відправляють у місто-привид, де він блукатиме вічно, допоки його не полишить розум. Але Раоден не збирається так просто здаватися на волю прокляття: він дізнається причину падіння Елантрісу і повернеться додому попри будь-які перешкоди.

“Елантріс” — ідеальний зріз творчості Сандерсона. Тут є і цікаві персонажі, які активно рухають сюжет, і унікальна світобудова, яку ви не побачите більше в жодного автора, і знамениті Сандерсонівські сюжетні повороти. Так, як це перша видана книжка в Космері, з неї легко можна почати знайомство як із мультивсесвітом, так і з творчістю автора.

Warbreaker

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/a/a7/Warbreaker_cover.jpg

Книга оповідає про двох сестер-принцес Ідрісу — Сірі та Вівенну. Вівенна все життя готувалася до браку з Королем-Богом суперницької нації Халландрен, щоби цим союзом назавжди запобігти можливій війні. Але її батько посилає замість улюбленої доньки молодшу — Сірі. Вівенна таємно відправляється до столиці Халландрену, щоби зайняти своє місце поруч із Королем-Богом та відправити Сірі додому. Обидві вони опиняються у вирі інтриг, які мають за мету розпалити полум’я війни між Халландреном та Ідрісом.

Цю книгу англійською ви можете безоплатно звантажити на сайті Сандерсона: Брендон вирішив, що вона буде чудовим знайомством для тих, хто цікавиться Космером, і надав до неї доступ усім охочим. Якщо ви довіряєте думці автора про те, з чого варто почати — то почніть з “Warbreaker”. Також вона може підійти тим, хто полюбляє романтичне фентезі й романтику загалом, оскільки книга доволі сильно спирається на романтичну лінію.

White Sand

https://reactormag.com/wp-content/uploads/2019/06/WhiteSand-covers.png

Планета Талдейн має дві сторони — сонячну і темну. На сонячній стороні живуть Майстри Піску — культура, що підкоряє магією самі піски. Але одного дня всіх їх вирізають, і найслабкіший з них, Кентон, має не лише врятувати себе, а й знайти та покарати убивць свого народу. Неочікуваним союзником у цьому буде Крісс — жінка з темної сторони Талдейну з власними мотивами.

“White Sand” — це візуальна новела у трьох томах. Власне, тим, хто любить комікси й хотів би почати знайомство із Сандерсоном з візуального медіа — можна почати звідси. Хоча, на мою думку, це не найкраща репрезентація автора.

З-Імли-Народжені, Ера 1

https://fanfiaddict.com/wp-content/uploads/2021/08/mistborn-trilogy.jpg

Перша книга серії вже видана українською видавництвом Nebo Booklab Publishing, друга готується до видання.

Споконвіку Бог-Імператор править Скадріалем — планетою червоного сонця та попільних опадів. У його підкоренні могутні шляхетні роди, химерні Інквізитори й імлисті — люди, що володіють алломантією, здібністю отримувати магічні сили з металів. Скаа — люди другого сорту, чиє життя коштує менше грошей, і Вен — одна з них. Її життя різко змінюється, коли в столицю Лютадель повертається загадковий чоловік на ім’я Кельс’є, і пропонує їй аферу всього життя — пограбувати самого Імператора.

Перша велика трилогія Сандерсона, і одна з найвідоміших його робіт. Серія складається з трьох книг — “Остання імперія”, “Джерело вознесіння” і “The Hero of Ages”. Алломантія — магічна система “З-імли-народжених” — стала мало не еталоном твердих магічних систем через свою комплексність і глибину. Сюжет від книги до книги переповнений відкриттями, поворотами й натяками, які при перечитуванні роблять книги ще цікавішими.

Це також чудовий варіант для початку знайомства з Космером, хоча мушу попередити: ця серія не стоїть у мене на першому місці через дуже повільний початок, який довго розставляє фігурки на шахівниці й пояснює світобудову з магічною системою. Через це я закинув книгу, коли читав уперше, і тільки вдруге зумів зануритись в історію повністю. Але для багатьох це не було проблемою, особливо для поціновувачів детальних роз’яснень і світобудови загалом.

З-Імли-Народжені, Ера 2

https://gleegmjournal.com/wp-content/uploads/2022/12/image-31.png

Оскільки якоюсь мірою навіть існування цієї серії можна вважати спойлером до Ери 1, я не буду давати тут синопсис першої книги. Серія є продовженням першої Ери триста років потому з новими персонажами, і складається з чотирьох книг: “The Alloy of Law”, “Shadows of Self”, “The Bands of Mourning” і “The Lost Metal”. Звісно ж, я рекомендую спочатку прочитати Еру 1.

Хроніки Буресвітла

https://i.ebayimg.com/images/g/FCYAAOSw2u5k-aDf/s-l1200.webp

На Рошарі панують шторми. Кожні кілька тижнів вони проходять континентом і знищують усе живе, що попадає в них. Але також вони заряджають буресвітлом сфери — місцеву валюту, а також залишок славного минулого. У цьому минулому давно зниклі Променисті Лицарі залишили по собі лише Скалкозброю і Скалкозбрую — неймовірно могутні артефакти, які дають сверхздібності їхнім володарям. 

Історія слідкує за трьома протагоністами. Каладін — солдат, що став рабом і був кинутий у загін смертників-мостовиків у війні, в якій немає сенсу. Далінар — голова могутнього дому Холін, що під час кожного шторму бачить видіння минулого. Шаллан — молода дівчина з невеликого шляхетного роду, що намагається стати ученицею відомої єретички та вченої Ясни Холін у портовому місті Харбрант. Всі вони так чи інакше стикаються з правдою: те, що було забуте — повертається, і скоро знову прозвучать прадавні присяги: “Важить життя, а не смерть. Важить сила, а не слабкість. Важить шлях, а не прибуття”.

З того, наскільки великим я зробив опис, ви, можливо, вже здогадалися, що це титанічна історія. Так! Серія складатиметься з десяти книг, із яких написано лише чотири. І кожна з написаних книг має щонайменше тисячу сторінок. Навіть недописана, ця серія вже є шедевром світобудови та роботи з персонажами: Рошар — ковток чистого повітря серед засілля європоцентричного середньовічного фентезі. Через шторми тут утворилася унікальна екосистема, яка вплинула на культури, релігію, архітектуру. Якщо ви хочете поринути в унікальний, десь навіть чужинний світ — то ця серія для вас. Також вона для вас, якщо ви шукаєте епічну історію величезного розмаху та амбіцій. 

Ну, я навіть не буду приховувати своєї упередженості: як на мене, то це найкраща серія Сандерсона. Вона складається поки що з чотирьох книг: “Шлях Королів”, “Слова Променистого Ордену”, “Присяжник” і “Rhytm of War”, а також двох повістей, які читаються між книгами — “Edgedancer” і “Dawnshard”. Видавництвом в Україні займається КСД, і, на жаль, я багато чув про слабкий переклад серії. Що не завадило їй отримати величезну кількість фанатів в Україні — цілком заслужено.

Чи можна почати знайомство з Космером з Хронік Буресвітла? Так! Власне, “Шлях Королів” — це перша книга Сандерсона, яку я прочитав, і після цього мене було не зупинити. Подальші книги серії містять ряд відсилань до інших світів Космеру, і що далі — то більше тих відсилань. Їх незнання не псує задоволення від книг, але їх знання дозволяє вихопити зв’язки й деталі, які в іншому разі б не помічали. Нижче я напишу, які книги варто прочитати перед Хроніками або між окремими книгами Хронік, щоби зловити всі відсилання.

Секретні проєкти

https://i.kickstarter.com/assets/036/498/496/a3e890c642960d634867aa7c88b10ddf_original.tif?fit=scale-down&origin=ugc&q=92&width=680&sig=l242LP%2BWw29O9LysjMozfiJ0%2B1K6qTLsNPgM6J9Zax4%3D

З чотирьох секретних проєктів Сандерсона три належать до Космера, і кожен із них по-різному пов’язаний з мультивсесвітом.

Тресс зі Смарагдового моря

Готується до виходу українською видавництвом “Віват”. Історія дівчини, що вирушає в небезпечну подорож морями спор, щоби повернути додому коханого. Оповідачем книги виступає Хойд, центральний персонаж Космеру; він додає до і так казкової зав’язки харизми й кмітливості. Тут є відсилання на інші світи, але вони мінімальні й більше нагадують гачки: хочеш дізнатися, що таке Налтійський планшет? Пішли читати Космер!

Yumi and the Nightmare Painter

Історія про двох молодиків, які одного дня опиняються в тілі один одного, та ще й у різних світах; щоби повернутися в норму, вони мають допомогти духам у світі Юмі, але жоден із героїв не знає, яка саме допомога їм потрібна. Книга трохи схожа на “Тресс…” у тому, що Хойд знову є оповідачем, і що книга має відсилання на Космер. До того ж сюжет пояснюється подекуди доволі складними “загальнокосмерськими” термінами (інвеститура, когнітивна тінь, і т.д.); я чесно не знаю, чи ця книга достатньо проста для розуміння новачком у Космері. Але якщо так — то ця книга брала багато натхнення з корейської та японської культур, з фільму “Твоє Ім’я” Макото Сінкая, і спирається на романтичну лінію. Якщо вам таке цікаво — вперед, це чудова книга.

The Sunlit Man

Історія втікача, що опиняється на планеті, де світанок приносить смерть, і місцеві тікають від сонця на літальних кораблях-містах. Скажу одразу — це дуже космерозалежна книга. Якщо ви не читали “Хроніки Буресвітла” — навіть не намагайтеся сюди лізти, а до них бажано ще й ознайомитися з “З-Імли-Народженими”, “Shadows for Silence in the Forests of Hell” та іншими світами.

Оповідання й повісті

Є чотири важливі оповідання, три з яких можна знайти в збірці “Arcanum Unbounded”. Але не всі вони підходять для початку:

Shadows for Silence in the Forests of Hell” і “Sixth of the Dusk” оповідають про нові планети, і не мають інших зв’язків з Космером, тому їх можна починати сміливо. Повість “Emperor’s Soul” відбувається в тому ж світі, що й “Елантріс”, але в країні та культурі настільки далекій від Арелона, що це можуть бути й два різні світи. Це теж чудовий початок.

Mistborn: Secter History”, як можна зрозуміти з назви, — це ще одна частина “З-Імли-Народжених”, В жодному разі не читайте її, якщо не завершили третю книгу другої Ери — “The Bands of Mourning”. Ця повість містить важчезні спойлери до попередніх книг.

З чого почати?

З чого ж вам почати подорож Космером? Відповідей, як бачите, багато, але все ж:

Якщо ви хочете почати з найпершого виданого твору — то підберіть “Елантріс”. Якщо ви хочете почати з першої завершеної серії книг — то підберіть “Останню імперію” серії “З-Імли-Народжені”. Якщо ви хочете почати з чогось маленького — то підберіть “Emperor’s Soul”. Якщо ви хочете почати з чогось казкового і легкого — то підберіть “Тресс зі Смарагдового моря”. Якщо ви хочете почати з чогось романтичного — то підберіть “Warbreaker” або “Yumi and the Nightmare Painter”. Якщо ви хочете почати з чогось епічного і масштабного — підберіть “Шлях королів” серії “Хроніки Буресвітла”. Якщо вас цікавлять мої особисті рекомендації — то підберіть “Шлях королів” або “Тресс зі Смарагдового моря”. 

Ультимативний порядок читання

Хочете ще більш детальні рекомендації? Будь ласка, тримайте мій рекомендований порядок читання, який я склав іще десь років із п’ять тому, оновлений з виходом нових книг.

Одразу скажу, що цей порядок фокусується на “Хроніках Буресвітла” як нашій основній цілі — для мене це найважливіша робота Сандерсона. У зв’язку з цим у вас тут є три опції.

Опція 1: якщо ви хочете спочатку прочитати всі інші роботи Космеру 

  1. “Остання імперія”, “Джерело вознесіння”, “The Hero of Ages”, тобто вся серія “З-Імли-Народжені”, Ера 1. Я обрав її як перший пункт, тому що це одна з найвідоміших робіт Сандерсона, ще й завершена серія. Але ви, як я писав вище, можете почати з будь-якої книги з другого пункту, і нічого не втратите

  2. “Елантріс”, “Warbreaker”, “Emperor’s Soul”, “Shadows for Silence in the Forest of Hell”, “Sixth of the Dusk”, “White Sand”, “Tress of the Emerald Sea”. Проходимося поодинокими книжками, повістями та оповідками — порядок тут не особливо важливий

  3. “The Alloy of Law”, “Shadows of Self”, “The Bands of Mourning”, “Mistborn: Secret History”, тобто друга ера “З-Імли-Народжених” без останньої книги

  4. “Шлях Королів”, “Слова променистого ордену”, “Edgedancer”, “Присяжник”, “Dawnshard”, “Rhythm of War”, тобто всі книги та повісті серії “Хроніки Буресвітла”

  5. “The Lost Metal”, “Yumi and the Nightmare Painter”, “The Sunlit Man”, тобто остання книга другої Ери “З-Імли-Народжених” і останні два секретні проєкти Сандерсона. Я поставив їх останніми, тому що ці книжки доволі щільно пов’язані з Космером, і знання інших світів та книжок для розуміння цих книг доволі важливе. “Yumi and the Nightmare Painter” насправді можна читати раніше, але мені все ще здається, що розуміння Космеру зробить прочитання цієї книги трохи простішим. До того ж ця книга містить дууууже невеличкий, але все ще спойлер до “Хронік”

Опція 2: ви хочете спочатку прочитати “Хроніки Буресвітла”, і вам все одно на пропущені відсилання, і насправді чим тоді будуть ці моменти — як не зворотними відсиланнями, коли ви прочитаєте їх у книжках, на які ці моменти відсилаються? В такому разу просто почніть вашу подорож із пункту 4 зі списку вище.

Опція 3: ви хочете гібридний підхід. Почати з “Хронік”, але між книгами серії потихеньку читати інші книги Космеру, які дозволять вам зловити всі відсилання в наступних книгах “Хронік”.

  1. “Шлях королів”

  2. “Warbreaker”

  3. “Слова Променистого Ордену”, “Edgedancer”

  4. “Елантріс”

  5. “Присяжник”

  6. “Остання імперія”, “Джерело вознесіння”, “The Hero of Ages” (тобто “З-Імли-Народжені”, Ера 1) “The Alloy of Law”, “Shadows of Self”, “The Bands of Mourning”, “Mistborn: Secret History” (тобто друга ера “З-Імли-Народжених” без останньої книги)

  7. “Dawnshard”, “Rhythm of War”

  8. “Emperor’s Soul”, “Shadows for Silence in the Forest of Hell”, “Sixth of the Dusk”, “White Sand”, “Tress of the Emerald Sea”, “Yumi and the Nightmare Painter”, “The Lost Metal”, “The Sunlit Man”

Повторюся: це не залізний порядок. Ви можете починати майже з будь-якої книги, крім тих, які я зазначив вище як продовження серії або дуже залежні від знання мультивсесвіту книжки. Якщо ви не маєте можливості читати англійською — то ваш список набагато більш обмежений (поки що!), але, на щастя, в цьому списку будь-яку книгу можна починати хоч прямо зараз:

  1. “Шлях королів”, “Слова Променистого ордену”, “Присяжник”

  2. “Остання імперія”, готується до виходу “Джерело Вознесіння”

  3. Готується до виходу “Елантріс” і “Тресс зі Смарагдового моря”

Сподіваюся, що вам був корисний цей коротенький гід.

Що чекає на Космер далі?

А для тих, хто залишився, і вже фанат Сандерсона, досвідчений, так би мовити, мандрівник Космером — вам невеличкий тизер робіт та книг, які анонсував Сандерсон у майбутньому:

  1. 6 грудня 2024 виходить п’ята книга “Хронік Буресвітла” — “Wind and Truth”.

  2. “Isles of the Emberdark” — ще один секретний проєкт з “високою пов’язаністю з Космером”.

  3. “Mistborn Era 3”, поки що позначена як “Ghostbloods Trylogy”.

  4. Друга і третя частина “Елантрісу”

  5. “Horneater” — повість у світі “Хронік Буресвітла” про мостовика з найдовшим іменем.

  6. Друга половина “Хронік Буресвітла”, тобто книги 6-10.

  7. “Nightblood”, продовження “Warbreaker”

  8. “The Dragonsteel Series”, серія книг про Хойда та Розкол Адональсіума.

  9. “Mistborn Era 4”, наукова фантастика з Хойдом у головній ролі, яка має бути останньою серією в хронології Космера.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ціан пише
Ціан пише@cyan_writes

Про письменство і фентезі

1.5KПрочитань
12Автори
56Читачі
Підтримати
На Друкарні з 19 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

купив давно Шлях Королів, сподіваюсь колись доберусь до нього

Вам також сподобається