«Володар мух» Вільяма Голдінга. Мої враження

У 2021 році я прочитав книгу «Володар мух» Вільяма Голдінга. Книга мені дуже сподобалась, і одразу ж перейшла в розряд улюблених. Тоді я і дізнався, що за однойменною книгою також знято кіно. Було це давно, ще в 60-х роках минулого сторіччя. Можливо, перегляну цей фільм.

Так ось про книгу. Мені дуже не хотілося, щоб вбивали Ральфа, я дуже перейнявся цим персонажем, та переживав, щоб він в кінці історії вижив. Слава богу, що цього не сталося, я це до того, що його не вбили. Хрюшу трохи шкода – забавний персонаж, і, якщо б не його окуляри, то навряд чи всі герої роману вижили б на острові. Ні, скоріше за все, вони б жили, тільки не довго, так як їх би не помітили з корабля і не спасли. А цього не могло би статися, як би не пожежа, котру розвели за допомогою цих самих окуляр. Так, якби їх в той самий момент, коли почалася пожежа, не помітили дорослі, то більше не залишилося б дров для багаття. Джек зі своїм плем’ям повністю би винищив всю рослинність на острові.

Свиняча голова, котра і є тим самим Володарем мух, запала і одночасно потрясла мою уяву. Епізод, як Саймон розмовляв з насадженою головою свині на кіл, запав у душу. Не тому що я люблю спотворені речі, просто моторошно. Деякі із читачів навіть рахують, що саме він являється ключовим в оповіданні, і чомусь відносять Саймона до головного героя книги, хоча про нього мови із написаного Голдінгом не багато.

Не буду приводити тут розмірковування на тему того, що між плем’ям Ральфа і плем’ям Джека проводиться аналогія як між демократичним суспільством та тоталітарним, відповідно. Просто скажу, що книга і так сама по собі цікава, як така, своїм сюжетом і творчим задумом, та легко читається. Порівняння та описи доречні і не являються нудотними, що часто буває в інших книгах, та їх прочитання відбувається з цікавістю і сприймаються естетично в позитивному ключі.

Було цікаво спостерігати за веселим, але разом з тим і нелегким життям дітлахів на острові до появи дорослих, тим більше, що їх лякала присутність мнимого звіра на острові. Одним словом, не даремно Голдінг отримав за свою книгу «Володар мух» Нобелівську премію.

Племя Джека Мерідьо
Володар мух (Свиняча голова)
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Денис Широкопояс
Денис Широкопояс@shyrokopoyas

1.8KПрочитань
30Автори
13Читачі
На Друкарні з 2 жовтня

Більше від автора

  • Повернися мить...

    Із особистого щоденника за 10 червня 2014 року

    Теми цього довгочиту:

    Щоденник
  • 7 цікавих фактів про Швейцарію

    Чим цікава Швейцарія, як країна, і як держава? Швейцарська держава цікава не тільки своїми точними годинниками, справжнім гірким шоколадом, дорогим сиром та складними ножами, але і багатьма іншими речами.

    Теми цього довгочиту:

    Щось Цікаве
  • Не будь байдужим

    Я сидів на барі, та розмірковував про життя. Саме через це мене прозвали Філософом – я завжди дуже багато розмірковував про життя.

    Теми цього довгочиту:

    Розповідь

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається