Збірка новел як музичний альбом: «Дим» Міла Смолярова

Дизайнерка: Єкатерина Коновалова

Збірка новел «Дим» Міли Смолярової — це як музичний альбом, де кожен твір звучить, як окрема пісня. Кожна новела — це маленький всесвіт, де персонажі переживають свої внутрішні битви в умовах, до яких життя їх не підготувало.


Як і в справжній музиці, у цій збірці є свій ритм, кульмінації та неочікувані повороти, зануритися в які ми пропонуємо разом з Ангеліною Іванченко, літкритикинею медіа «Bestseller» у новому матеріалі.


Пісенність тексту.

На презентації своєї другої книги авторка поділилася, що її збірка новел — це як музичний альбом. Новела — жанр, що має не лише обмежену форму, а й характерні ознаки, завдяки яким дійсно створюється враження, ніби прослухав пісню, а не прочитав текст. Тож, як і пісня, кожна з новел самобутня і неповторна, але разом вони складаються у велику, захопливу та унікальну картину відчуттів та емоцій.


Що робить новелу новелою?

Стислість, виразність та психологізм — три основні кити, на яких стоїть цей різновид епічного жанру. Структурно він завжди однаковий: композиція строга та згорнена, має яскраву точку у вигляді кульмінації, паралелізму, сюжетному зламу тощо та обов’язково закінчується неочікуваним сюжетним поворотом. У таку структуру «заселяють» невелику кількість персонажів, де кожен із них, перебуваючи в обставинах, до яких життя не підготує, переживає свої внутрішні «битви».


Зміни.

Тож не дивно, що авторка дозволяє собі гру в різнорідність, адже головне — зберігати структуру, а все інше завжди готове переіначення. І теми, і ідеї, і способи їхнього втілення — усе це зазнає змін. Тонкими нитками переплітаються форми горору, містики, драми, які розгортаються на фоні пригод і буденності. Це виглядає так, ніби пані Міла обертає калейдоскоп і з один і тих же скелець складає нові й нові картини. Знімаючи із себе обмеження, відкривається безкрає поле для експериментів.


Пролог-епілог.

Усього маємо 10 новел, не рахуючи прологу та епілогу, що є віршами, які за стилем рими та літературних засобів нагадують Жадана. Сенсовий складник доволі вдалий, адже вони неначе закільцьовують усі тексти збірки та надають їм спільного звучання, майже що в унісон. Та особисто я ніяк не могла відмежуватися від того, що за формою це реверанс у сторону Сергія Вікторовича, що по суті своїй не є ні погано, ні добре.


Літературна парабола.

Самі ж новели неоднорідні: якщо після перших двох я відклала книжку, бо це було дуже емоційно насичено та важко, то далі якісь проходили повз, а в якихось був цікавий задум, проте не вистачило геть трохи, аби вразити.

Цікаво, що майстерністю останні дві новели нічим не поступалися першим двом, тобто, якщо зобразити візуально мої враження від збірки, то виходить щось типу пологої параболи, яка спочатку спадає, а потім зростає.



Літературна критикиня: Ангеліна Іванченко

Коректорка: Анна Ковбасенко

Дизайнерка: Єкатерина Коновалова


Маєш цікавий матеріал про сучасну українську літературу та хочеш, аби його опублікували? Надсилай на пошту [email protected].

Популяризуймо сучукрліт разом!


Ми у соцмережах: Instagram, Telegram, TikTok, YouTube

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Bestseller
Bestseller@bestseller.media

Літературне медіа BestSeller

1.9KПрочитань
2Автори
28Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 жовтня

Більше від автора

  • Рецензія на книгу Ірини Вільде «Сестри Річинські»

    «Сестри Річинські» – це не просто сімейна сага. Це прониклива подорож у складний світ жінок, які вчаться виживати у жорстких умовах 20–30-х років. Що робить цей роман таким особливим, що його порівнюють навіть з «Грою престолів»? Читай рецензію від Соф‘ї Єрмакової!

    Теми цього довгочиту:

    Сучукрліт
  • Топ 3 найатмосферніших книгарень столиці

    З настанням осені потреба в затишних місцях для читання значно зросла. І, звісно ж, ми не можемо не поділитися добіркою улюблених книгарень-кав'ярень столиці, а також цікавими фактами про кожну з них.

    Теми цього довгочиту:

    Книги
  • Найшвидше видання книги: як це було?

    Коли виникає думка про придбання книги — ми біжимо до книгарні й уже через декілька митей міцно тримаємо примірник у руках. Але ми не часто роздумуємо про те, скільки роботи й часу було закладено задля того, аби ми отримали нашу бажанку.

    Теми цього довгочиту:

    Книги

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається