Публікація містить описи/фото насилля, еротики або іншого чутливого контенту.

Зоряні Війни. Легенди. Амурні історії Люка Скайуокера

Дісней багато чого змінив в Зоряних Війнах, але нікому не дісталось так сильно як Люку Скайуокеру. Гранд-майстер відродженого ордену джедаїв, герой війн і повстань, сім'янин і вічний ідеаліст перетворився на зневіреного косплейера Йоди. І втратив яскраву історію сердешних пригод.

Власне, я давно вже думав в якому форматі написати про одного з персонажів, про яких тут піде мова. А веселий нещодавній холівар в чаті Джедайськох Криївки про дон-жуанські успіхи Люка підкинув мені ідею зробити огляд саме в цьому напрямі. Тим паче що окрім головної жінки в до-діснеївському житті Люка, там є ще парочка ну дуже колоритних і неоднозначних історій.

Іронічно, але в новому (діючому) каноні найтривалішими романтичними стосунками Люка залишається легендарний "лайт інцест" з Леєю (так справа обмежилась кількома поцілунками, але інші відносили і настільки далеко не заходили).

Станом на зараз, джерела наводять 3 інші історії: першій він не сказав про почуття, поки вона не загинула, друга втратила батька, через те що Люк відповідально обрав інтереси повстання, а третя взагалі його продинамила, бо вона виявилась сама по дівчатам. Коротше, не надто надихаючий у нього був досвід.

Як може згадка про наймемніший поцілунок в історії кіно обійтись без мему
Як може згадка про наймемніший поцілунок в історії кіно обійтись без мему

Але якщо ми подивимось в старий канон, також відомий як Розширений Всесвіт чи Легенди, то там все виявиться куди цікавіше.

Лея

Для початку, нікуди не зникає історія з Леєю. Ідея Лукаса зробити Лею сестрою Люка в Поверненні Джедая "шикарно" наклалась на відносини цих двох до того і породила чимало жартів і мемів.

Власне мій улюблений мем на цю тему
Власне мій улюблений мем на цю тему

Пріті

Частина історій які будуть в цьому огляді дійсно гідні Боллівуду, тож символічно, а може і симптоматично, що хронологічно першою у нас йде дівчина, чий образ явно створювався під впливом культури країни слонів і чаю.

Хоча конкретно сама історія тут відносно проста: Люк і Пріті потрапляють як пілоти в один підрозділ під командуванням Леї. У них зав'язуються стосунки (від чого ще-не-знаю-що-сестра Люка була не в захваті), але, як буває з романами на роботі, все вийшло боком. Пріті не вдалось розподіляти свою увагу між роботю і особистим без втрат. З'явились проблеми з якістю пілотажної роботи, відсторонення від польотів, невиправданий ризик через прагнення допомогти коханому і, як вишенка на торті, помилка що поставила під загрозу повстанський флот. Розуміючи масштаб проблеми чакталанка вирішила покинути Люка і їх підрозділ.

Дені

Уродженці планети Зелтрос були частими гостями в старому каноні. Особливо коли справи заходили на територію амурного фронту. Раса здебільшого легковажних гедоністів (на фоні багатьох з них Дон-Жуан це зразок цнотливості), яка вважалась дуже чарівною по людським стандартам, могла відчувати чужі емоції і мала здатність впливати на них своїми феромонами (в новому каноні їм цю здатність прибрали, перетворивши її на міф) завжди давала чимало сюжетних можливостей.

Професійна крадійка Дені була якраз типовою представницею своєї раси. Схильною жити на повну і дозволяти своїм бажанням керувати своїми вчинками. Зустрівши на одній з місій Люка, вона відчула до нього потяг і проникла на "Тисячолітній Сокіл" просто щоб бути з ним. По такій же логіці вона пізніше приєдналась до повстання. А потім... вона полюбила іншого і пішла.

Доречі у зелтронок схоже вцлому був певний потяг як конкретно до Люка, так і до джедаїв вцілому. Є зображення який фурор поява Люка спричинила на Зелтросі:

З інших прикладів згадується Діжа Дуаре, яка намагалась закохати в себе джедая Джакса Павана. А також Делія Блю, рідкісний випадок зелтронки-однолюба, що мала стосунки з дальнім нащадком Люка нарко-пірато-джедаєм Кейдом Скайуокером (колоритний хлопчина, мабуть єдиний в історії далекої галактики наркоман що зміг поєднати піратство, джедайство і порятунок галактики).

До речі, враховуючи тягу авторів ЗВ до сюжетної Санта-Барбари, не здивуюсь, що якби Дісней в 2014 році не зупинив розвиток старого канону, то Дені в якийсь момент виявилась би працуром Делії Блю. Така спадкова тяга до Скайуокерів була б цілком в стилі всесвіту.

Шира Брі/Лумія

А отут ми вже підходимо до перших дійсно епохальних стосунків Люка за межами великого екрану. Шира Брі початково була відома як пілот повстанців. Зустрівшись на цій службі вони почали з Люком відносини, які перервались тим... що Люк керуючись підказками Сили збив її винизщувач. Дивна розвязка для історії кохання? Не дуже, якщо знати що Шира насправді була імперським шпигуном. Люк про це дізнався не одразу, тож встиг пережити певну кризу віри в Силу.

Але історія Шири на тому не скінчилась. Її (а точніше те що від неї залишилось) підібрав Дарт Вейдер і перетворив в кіборга. Оскільки у неї була чутливість до Сили, вона стала однією з вбивць-форсюзерів на службі Палпатіна і Вейдера. А коли обидва сити загинули, вона проголосила себе новим лордом ситів під іменем Лумія і почала власну історію створення проблем галактиці (в першу чергу Скайуокеру, через створення проблем галактиці навколо нього).

Лумія зі своїм світловим кнутом
Лумія зі своїм світловим кнутом

Її 36-річний хрестовий похід проти Люка став причиною загибелі його дружини, падіння на темну сторону одного з його племінників, чергових розколів, війн, геноциду... Коротше наламати дров дамочка встигла з галактичним розмахом, хай здебільшого і чужими руками (найчастіше руками все того ж племінника).

Таніт Шайр

Тут все максимально просто. Люк прибув з місією на Офідераан. Зустрів дівчину що жила там, з тих пір як її корабль розбився на цій планеті. Вони разом пережили кілька пригод, мали один до одного почуття, але коли міссія завершилась Таніт не захотіла лишати планету, а Люк не захотів кидати повстання і залишатись.

С’іббл

А от наступна наша історія нагадує нам, що за великим рахунком Зоряні Війни це таки космічне фентезі. Є тут місцеві вампіри - анцатті, на Татуіні в пісках пустель ховаються легендарні крайт-дракони, головні герої це найчастіше лицарі (джедаї), що рятують в тому числі і принцес…

Знайшлось в цій історії місце і класичній казковій відьмі (не плутати з відьмами Датомиру), яка витягувала життєві сили з інших що дозволяло їй виглядати молодше.

С’іббл без омолодження
С’іббл без омолодження

С’іблл спілкуючись з своїми потенційними жертвами найчастіше поставала в образі юної рудоволосої дівчини. Власне в такому образі вона в тому числі спробувала спокусити нашого головного героя. До честі Люка він достатньо швидко розкусив її ілюзії і зміг зламати її плани. Їх наступна конфронтація роками пізніше закінчилась її загибеллю.

Геріель Кепітсон

З Геріель шляхи Люка перетнулись невдовзі після битви при Ендорі. Невелика група повстанців прибула на планету Бакура, сенаторкою якої була ця дівчина. Там відбулась битва з силами войовничої раси ссі-руук, під час якої і відбувся швидкоплинний роман за їх участі. Нічого серйозного з цього не вийшло, оскільки обидва мали зобов’язання. Люк перед Альянсом, а Геріель перед рідною планетою, прем’єр-міністркою якою їй судилось стати в майбутньому. Тим не менш, вони зберігли непогані стосунки і коли Геріель загинула під час Корелліанської кризи, Люк продовжив приглядати за її дочкою.

Мері

З Мері Люк зустрівся під час повстання на планеті Солей. І на цей раз йому буквально за кілька днів так знесло башту, що він ледь не покинув армію Альянса заради того щоб залишитись на цій планеті з дівчиною, що своїм бойовим духом нагадала йому Лею. Щоправда у Імперії були власні плани. Відбулась ре-окупація планети і під час боів Мері загинула, що ледь не штовхнуло Люка на темну сторону.

Тененіель Джо

Тененіель Джо була представницею одного з кланів датомирських відьом (в мультсеріалі Війни Клонів, а підніше і в новому каноні нам показано тільки клан Нічних Сестер, що складений з представниць окремої раси датомирянок, але в старому каноні серед відьом було чимало і представниць людської раси). І в один прекрасний день вона захопила в полон Люка і принца Ізольдера, нащадка правительки Хейпанського консорціуму, який на той момент був обручений з Леєю (планувався монархічний шлюб по розрахунку: Республіка отримувала флот в обмін на Лею). Враховуючи місцеві матріархальні порядки, вона планувала привести їх в плем’я щоб вони стали чоловіками відьом. І хоча їй зовнішньо більше сподобався Ізольдер, вражена могутністю Люка в Силі вона планувала саме його зробити своїм чоловіком.

В результаті цілого ряду подій в який виявилась втянута вся “свята трійця” (Люк, Лея і Хан), на планеті чимало чого змінилось. Альянс Леї і Ізольдера зірвався на радість Хану, а Тененіель покинула планету з Ізольдером щоб в подальшому стати правителькою Хейпанського консорціуму (її дочка Тенел Ка Джо пізніше стане однією з учениць Люка, дамою сердця його племінника Джейсена і матір’ю Аллани Соло, тож шляхи її сім’ї і Скайуокерів всеодно зійшлись, хай і в наступному поколінні).

Александра Вінгер

Прийомна дочка імперського губернатора і чутлива до Сили дівчина мала в продовж довгого часу видіння майбутнього, які в решті решт звели її з Люком і Новою Республікою. Вона допомогла Люку і Кайлу Катарну виконати одну місію, після чого і відбувся єдиний її поцілунок з Люком. Вони думали що ця історія ще матиме продовження… але вона його не мала (схоже типова історія з тим що у авторів був план, але він не вистрілив).

Джем Ісанна

10 рік після битви при Явіні. Люк займається відродженням ордену і зустрічає на одній з планет брата і сестру які стають його учнями. Відносини між вчителем і ученицею переходять грань професійних і… втручається Імперія з подльшою загибеллю дівчини (типовий випадок коли автори вводять персонажа на одну арку і прибирають по завершенню).

Калліста Мінг

А отут у нас починається мабуть набільш наркоманська історія кохання в житті колишнього фермера з Татуіна. Калліста Мінг (початково Каліста Масана) була джедаєм ще старого ордену. В тому числі працювала разом з Енакіном і Асокою. Їй вдалось пережити наказ 66, але в певному сенсі лише на один рік. В 18 ДБЯ під час операції по саботажу свіжезбудованого експериментального супердредноута “Око Палпатіна” (дивний кораблик збудований в формі астероіда) її свідомість перенеслась в бортовий комп’ютер (у фанатів Кіберпанку 2077 зараз мабуть флешбеки). І в такому безтілесному вигляді вона проіснувала більше 30 років.

А далі цей кораблик знову опинився в вирі подій, але тепер вже за участі Нового Ордену Джедаїв. Себто, Люка і його учнів. Я не хочу описувати ту сюрреалістичну наркоманію що відбувалась на борту, достатньо буде сказати що Люк і комп’ютеризований розум Калісти закохались один в одного (тепер вже флешбеки мають бути у фанатів Масс Ефекта). Ну але головним “шедевром” стала кульмінація: одна з учениць Люка, що втратила свого коханого, не захотіла далі жити і віддала своє тіло Калісті (знову флешбек до Кіберпанка).

Калліста в тілі учениці Люка
Калліста в тілі учениці Люка

І от уявіть собі картину: з рятувальної капсули вилазить учениця Люка, той її цілує і заявляє що це тепер зовсім інша жінка (розуму якої вже десь під 60 років). Навіть по міркам цієї галактики це момент з категорії “що в біса коїться?”.

Щоправда в цій діжці явно наркотичного (принаймні для автора) меду заховалась велика ложка дьогтю: при обміні розумами тіло втратило чутливість до Сили, через що екс-джедайка дуже комплексувала. В результаті, не будучи готовою і далі залишатись поряд з тими у кого є дар який вона втратила, вона покинула Люка і орден і почала подорожувати шукаючи спосіб відновити зв’язок з Силою.

Через пару-трійку десятиріч її пошуки таки дали результат. Не той що вона очікувала… дуже не той… Вона зустріла Абелот (пригадуєте Батька, Сина і Доньку з Війн Клонів? Оце їх матінка)… та її поглинула (3тя власниця одного тіла, прям біо-комунізм якийсь)… і пробувала прикидаючись Каллістою підлеститись до Люка, без щоправда особливого успіху (джедай відчув підміну десь за хвилину, хоча це не заважає деяким джерелам включати і Абелот в список його романів).

Найпопулярніше зображення справжньої зовнішності Абелот
Найпопулярніше зображення справжньої зовнішності Абелот

Доречі існує висока ймовірність що Абелот є єдиним персонажем з цього переліку яку ми побачимо в новому каноні. Існує припущення що саме вона прихована на планетці де застрягли Асока і її мандалорська учениця. Як-ніяк вона пов’язана з містичним супер-тріо Батька, Сина і Дочки, тож вписується в нове бачення цілком логічно.

Акана Норанд

Акана була нащадком представниці ордену Фаланассі. Будучи відрізаною від сестер по вірі і прагнучи їх знайти вона обманом залучила на свою сторону Люка сказавши ніби знає його матір і що вона знаходиться з фаланассі яких вона шукає. До того як обман розкрився вони мали моменти близькості, але виявлена бренхня поставила хрест на їх відносинах. Акана також в певний момент була захоплена і поглинена Абелот.

Мара Джейд

Рука Імператора, найдовіреніший агент Палпатіна. Мара Джейд виросла під особистим контролем любителя влади і блискавок з пальців. Навчена використовувати Силу і найрізноманітнішу зброю, бойовим мистецтвам і купі інших знань і навичок потрібних секретному агенту, Мара стала Джеймсом Бондом і Ітаном Хантом в одному флаконі. А пошук зрадників Імперії, корумпованих губернаторів і адміралів був її щоденною рутиною (хоча для більшості відвідувачів палацу Імператора вона була просто однією з танцівниць, що було однією з сотень масок які їй довелось носити за свою кар’єру).

Рука у Імператора щоправда була не одна (наприклад вище згадана Лумія також часом рахувалась однією з них), але від Мари це приховувалось. Її головною перевагою була сліпа вірність і здатність чути голос Палпатіна в будь якому куточку галактики. Вона відчувала себе особливою, унікальною. І в один день весь її світ було зруйновано одним фермером з Татуіна.

Але повернемось трошки назад. Мара і Люк опинялись за крок від знайомства більш ніж один раз. Ба більше, за посередництва біглих штурмовиків з “караючої длані” вони кілька разів навіть ставали непрямими союзниками примудрившись так і не познайомитись в процесі (про цю гру на грані можна прочитати в книгах Тімоті Зана “Справа честі” і “Гра всліпу”).

Але в 3 ПБЯ Мара отримала наказ від Палпатіна: відправитись в палац Джабби Хатта і переконатись що Люк Скайокер там загине.

Мара під личиною танцівниці Аріки в палаці Джабби
Мара під личиною танцівниці Аріки в палаці Джабби

Це завдання вона завалила. Викликавши своїми діями підозри у охоронців Джабби (які припустили що вона має намір вбити старого ганстера-хатта) вона не змогла отримати дозвіл на присутність на страті Скайуокера (роками пізніше Люк матиме видіння того дня і як могли б розгорнутись події якби вона потрапила на баржу). Люк вижив, Вейдер познайомився з сином, а її хазяїн отримав купу приводів для невдоволення.

Мара повернулась до звичної рутини, коли в один день почула голос Імператора востаннє: “Вбий Люка Скайуокера”. Це був останній наказ переданий через Силу Палпатіном, коли Дарт Вейдер вирішив виміряти ним глибину реактора.

Після цього життя Джейд почало рушитись зі швидкістю світла. Лише кілька людей в Імперії знали її в обличча. І в ситуації вакууму влади це були люди які б хотіли або використати її, або вбити. Довелось рятуватись бігством і з цього почались роки поневірянь галактикою.

Через деякий час Мара виручила з неприємностей контрабандиста Телона Карде, який запропонував їй посаду в своїй організації. По іронії робота на Карде знову звела її зі Скайуокером. А ще їх звела Сила.

Телон Карде і Мара Джейд
Телон Карде і Мара Джейд

Саме Мара випадково знайшла підбитий винищувач із останнім відомим джедаєм галактики відчувши його через Силу. І можете уявити як вона оскаженіла в ситуації коли той, вбивство кого стало її нав’язливою ідеєю, сидів як полонений поряд з нею, але можливості щось зробити не було, бо її роботодавець (до якого вона відчувала вдячність за надані можливості) не хотів його вбивати.

Це все відбувалось в цікавий період. Гранд-адмірал Траун якраз починав свою кампанію і як Скауокер, так і Карде були на його радарі (хоч і по дуже різним причинам). І в ключовий момент відбулось бінго: в гості до Карда завітали майже одночасно і Хан Соло, і імперці. Приховуючи полоненого від обох сторін (а ще Соло від гостей в мундирі) вони випадково допустили його втечу, а Мара почала полювання. Щоправда полювання завершилось трощею двох кораблів і спільною прогулянкою по лісу наповненого створіннями що або блокують Силу (йсаламірі) або полюють на тих в кому є Сила (ворнскри). По іронії їм довелось співпрацювати і спільними зусиллями (з допомогою Хана і Карде на фінальному етапі) вони таки уникнули захоплення імперцями.

Карде потрапив в чорний список Трауна і в певний момент Мара намагаючись йому віддячити вирішила користуючись своїм колишнім статусом і одним з секретів Карде виторгувати йому у Трауна помилування. Вийшло не так як вона очікувала. Намагаючись допомогти вона ненавмисно його зрадила. В цій ситуації їй довелось йти по допомогу до людини яку вона ненавиділа як нікого в галактиці (розраховуючи що Люк відплатить вдячністю Карду за те що той не видав його імперцям). На її здивування Люк охоче погодився їй допомогти і вони разом рятують контрабандиста, тим самим ще і забезпечуючи дуже важливого союзника Республіці.

Але Сила не хотіла відпускати цих двох задалеко один від одного надовго і знову звела їх разом під час битви за залишки флоту Катана. Винищувач Z-95 Мари було пошкоджено і саме Люк завдяки Силі знайшов її серед уламків і доставив на Корусант для лікування.

Там вона встигла врятувати сімейство Соло, новонароджених близнят котрих хотіла викрасти Імперія, але в процесі її підставили і вона опинилась під арештом. З якого її викрали Люк і Хан, щоб разом відшукати стару скарбницю Імператора в горі Тантіс.

Впродовж цієї пригоди Мара усвідомила що останній наказ Палпатіна був формою дрібної помсти Вейдеру (вбити його сина). А ще вбила Лююка Скайуокера… клона Люка зробленого за допомогою генетичного матеріалу з його відрубленої на Беспіні руки. Привиди минулого нарешті відпустили її. І озброївшись світловим мечем Енакіна Скауокера (також до того втраченого на Беспіні і віднайденого в горі Тантіс), який їй залишив Люк вона почала нову частину свого життя. І хоча у них з Люком вже сформувалась певна хімія, на цьому етапі їх дороги розійшлись: Люк продовжив відродження ордену, Мара ж отримала завдання від Карде, яке зв’язало її на кілька років з Лендо Калрісіаном.

Час від часу вони пересікались, але це зазвичай носило дуже короткочасний характер. Мали місце і певні приховані ревнощі (до Калісти від Мари, до Ландо від Люка), і різниця в поглядах на користування Силою (Люк на погляд Мари надто самовпевнено відносився до Сили вцілому і темної її сторони конкретно), і різниця в поглядах на орден джедаїв (Мара як і Корран Хорн були скептично налаштовані до схильності Люка забагато чого пробачати учням, через що тримали дистанцію). Знадобилось цілих 12 років після того як вони зарили топор війни на горі Тантіс, щоб їх відносини вийшли на новий рівень, а Мара Джейд стала Марою Джейд Скайуокер.

Сцена весілля Мари і Люка
Сцена весілля Мари і Люка

Їх сім’я протрималась два десятиліття. Вони ростили сина в галактиці охопленій вторгенням Йужань-Вонгів і регулярно опиняючись в вирі подальших конфліктів, частину з яких провокували їх же родичі.

Сім’я Скайуокерів
Сім’я Скайуокерів

Будучи менш схильною вірити людям і маючи більш цинічні погляди на речі, Мара першою відчула щось недобре що відбувалось з племінником Люка, який потрапив під вплив Люмії. Нажаль спроба їх зупинити стала для неї фатальною (і доволі коряво написаною, Мару створив Тімоті Зан і варто було йому дати можливість завершити її історію, бо те як це зробили було одним з найбільш розчаровуючих моментів в старому каноні).


Чесно кажучи шкода що Дісней переробивши Люка вбили не тільки частково його персонажа, а і персонажок пов’зяних з ним амурно. Особливо шкода що в новому каноні не знайшлось місця Марі Джейд, яка однозначно є одним з найкраших і найяскравіших персонажів старого канону (в моєму особистому рейтингу персонажів Зоряних Війн за весь час вона на другому місці після гранд-адмірала Трауна). Що ж до Люка, всі ці історії, помилки, складнощі і невдачі робили його більш цілісним і живим персонажем (з невеличкими дозами абсурду, коли авторам завозили чергову забористу доставку з Південної Америки).

А на цьому на сьогодні все. Да прибуде з вами Сила!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Waldo Netwalker
Waldo Netwalker@Waldo_Netwalker

Блог про всесвіт Зоряних Війн

211Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 4 травня

Більше від автора

  • Світлові мечі в старому і новому канонах Зоряних Війн

    Продовжуючи тему наявності двох канонів ЗВ варто окремо поговорити про те, наскільки різними шляхами пішли в них пояснення роботи і кольорової гами найвідомішої зброї в франшизі. Ці підходи концептуально дуже відмінні і мають свої переваги і недоліки.

    Теми цього довгочиту:

    Зоряні Війни
  • Зоряні війни. Старий і новий канони. В чому різниця

    В своїх текстах мені однозначно часто доведеться відсилатись до старого канону, Розширеного Всесвіту, Легенд, а також нового чи діснеївського канону. Що це взагалі за набір назв і що за ними приховано? Думаю що варто з цим розібратись, перш ніж поринати в цей світ глибше.

    Теми цього довгочиту:

    Зоряні Війни
  • Дарт Джа Джа. Найшаленіша конспірологія по Зоряним Війнам

    Коли в 1999му на екрани вийшла Примарна Загроза, в каноні з’явився такий персонаж як Джа Джа Бінкс. Багато фанатів його одразу зненавиділи і тому в 2х подальших епізодах його роль була зведена до мінімуму. Але які були початкові плани Лукаса на шаленого гунгана? Є цікава теорія.

    Теми цього довгочиту:

    Зоряні Війни

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається