Дайджест публікацій за квітень 2023

Мій квітень 2023 року на Друкарні видався доволі штучноінтелектуальним. Пропоную вашій увазі невеликий дайджест публікацій:

Білл Гейтс: Початок ери штучного інтелекту

Білл Гейтс, на відміну від Маска, не женеться за хайпом, а планомірно слідкує за трендами науки й технологій та вибудовує далекоглядні припущення. Чого тільки варті його прогнози 1999 року (смартфони, соціальні мережі, електронні платежі, інтернет речей тощо), які стали нашою повсякденною реальністю. Тож, це наводить на думку, що роздуми Білла про штучний інтелект також значною мірою справдяться. Він розмірковує, як ШІ може вплинути на продуктивність, охорону здоров’я та освіту.

Не забороняйте ChatGPT у школах. Викладайте з ним

ChatGPT від OpenAI викликає побоювання вчителів щодо списування домашніх завдань, але його потенціал як освітнього інструменту переважає ризики, вважає Кевін Руз та наводить приклади використання.

Час поговорити про чат-ботів з дітьми

Корисна стаття для батьків і вчителів про те, як познайомити дітей з навалою штучноінтелектуальних чат-ботів, які вже “заполонили всю планету”. Штучний інтелект може змусити дорослих нервувати, але експерти вважають, що досліджувати його всією сім’єю — найкращий спосіб зрозуміти плюси та мінуси цієї технології.

Майбутнє освіти у світі штучного інтелекту

Першими через штучний інтелект (великі мовні моделі) запанікували вчителі. Але Ітан Моллік (Ethan Mollick) впевнений, що освіта зможе адаптуватися до ШІ набагато ефективніше, ніж будь-які інші галузі, причому таким чином, що це покращить як досвід навчання, так і досвід викладання.

Khan Academy хоче, щоб ШІ допомагав дітям, а не виконував завдання за них

Засновник академії Сал Хан поділився своїми думками щодо GPT-4 і ChatGPT, він вважає, що найкращим способом запобігти зловживанню ШІ дітьми в майбутньому - буде використання ШІ.

Як штучний інтелект може допомогти учням

ChatGPT від OpenAI, Bing від Microsoft та Bard від Google несуть у собі як ризики, так і можливості. В. Ян О'Бірн, Доцент кафедри навчання грамоті Чарльстонського коледжу, у своєму дописі наводить чотири способи, якими, на його думку, ці системи можна використовувати, щоб допомогти учням в навчанні.

Як відповідально використовувати ChatGPT у навчанні

Досвід використання великих мовних моделей в навчанні Хонга Яна (Hong Yang), професора екології в Університеті Редінга, Великобританія.

Як стати експертом в сфері ШІ. Без реєстрації та SMS

Кевін Рус (Kevin Roose) та Кейд Метц (Cade Metz) випустили серію публікацій про штучний інтелект та великі мовні моделі. Автори не тільки пояснюють простою мової складні концепції ШІ, але й пропонують практичні домашні завдання для закріплення прочитаного матеріалу.

Адам руйнує ШІ

Пам’ятаєте, було таке шоу “Адам руйнує все”? Його можна назвати радикальною версією “Клятого раціоналіста”. Шоу вже закрилось, але Адам продовжує “руйнувати все” на своєму Youtube-каналі та займаючись стендапом. Нещодавно вийшло його відео про “Штучний інтелект”. Адам доводить, що більшість з того, що ми чуємо про розвиток ШІ сьогодні — всього лише вправна робота маркетологів, яка часто приховує “незручну правду”. Це текстова версія цього відео.

Будьте реалістами щодо ШІ

Тверезий погляд співзасновника та голови Axios Джима ВандеХея (Jim VandeHei) на чергову технологічну революцію у світі та на заклики щодо призупинення розробок у сфері надпотужного ШІ. Без емоцій та по справі.


Я буду продовжувати тему штучного інтелекту. Зокрема, планую зосередитися на більш практичних прикладах його використання. Бо в теорії все круто - в маркетинг вливаються міліарди, а що з практикою та реальною користю - будемо досліджувати.

Я дякую всім, хто прочитав ці статті, а особлива подяка - тим, хто коментував. Я вважаю, щоб розібратися в якійсь темі, треба ділитися своїми думками з іншими. Саме для цього я й почав публікувати матеріали на Друкарні.

Травень в моєму блозі переважно буде місяцем персональної продуктивності. Будемо будувати свій Другий Мозок та вчитися наводити лад в інформаційному хаосі. Але й про ШІ будуть нові публікації. Не перемикайтесь!

Слава Україні!


Сподобалась публікація? Дуже на це сподіваюсь, адже автор відшукував матеріали, перекладав, редагував та адаптував його для того, щоб читання приносило не лише задоволення, але й було корисним. Можете підтримати його донатом. Навіть 1 гривня принесе радість!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Артем
Артем@artem

Намагається збагнути світ

3.2KПрочитань
8Автори
44Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Провести School Maker Faire і вижити. Власний досвід

    24 травня 2024 року в Ukrainian Global School пройшов School Maker Faire подія, що об'єднала учнів, вчителів та батьків навколо ідей STEAM (наука, технології, інженерія, мистецтво та математика). Це було справжнє свято винахідливості, креативності та практичного навчання.

    Теми цього довгочиту:

    Maker Faire
  • Чому micro:bit краще за Arduino для початкової школи

    В сучасному цифровому світі дуже важливо щоб діти вивчали основи програмування та електроніки. Погодьтесь, якщо ти розумієш, як влаштована та чи інша технологія, у тебе менше шансів потрапити в якесь незручне становище.

    Теми цього довгочиту:

    Освіта
  • “Другий Мозок” своїми руками

    Після невеликої перерви я вирішив повернутися до теми Продуктивності та Роботи з інформацією. Якщо до цього я робив переклади матеріалів, то цей довгочит вже авторський.

    Теми цього довгочиту:

    Продуктивність

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Ви робите офігенні довгочити, знайду час обов'язково все перечитаю, поки пилю цю платформу нон стоп

P.S. задонейтив в підтримку 🤝

Вам також сподобається