“Лілі” Василь Добрянський | український детектив, гідний порівняння із романами Аґати Крісті ( чи ні? )

«Навіщо слова, коли серця гупотять у такт?.. Їх чути за тисячі кілометрів. Кожен вів свою партію, не знаходячи рідного доторку. “Lily Was Here”»

Василь Добрянський - український письменник, журналіст, громадський та політичний діяч, член Національної спілки письменників України, член Національної спілки журналістів України, володар Гран-прі в номінації “Романи” Міжнародного конкурсу романів, кіносценаріїв, п’єс та пісенної лірики “Коронація слова” - 2019 за роман “Зламані сходи”. Автор 25 романів, з-поміж яких 13 детективів. Зокрема роману “Лілі”, презентація якого відбулась 25 липня цього року.

“Лілі” - останній детектив Василя Добрянського, презентація якого відбулась 25 липня цього року. За два тижні роман встиг отримати найвищі оцінки читачів на таких платформах та онлайн книгарнях: Goodreads ( 4,11/5 ), Book24 ( 5/5 ), Readeat ( 8/10 ), Лабораторія ( 5/5 ) та інші.

Отож… Що здатна приховати в собі така буденна, така до болю знайома кожному Пригорща? Жоден з нас тут не бував, однак кожен впізнає найдрібніші деталі… В таких провінційних, тихих, спокійних, таких забутих, ніби вирваних з життя та назавжди перекреслених червоним хрестом, містечках ніколи нічого не стається… На перших погляд… В Пригорщі існує два шляхи: залишитись або ж забути її… Ті, хто обрали залишитись, звикли жити тут, дивлячись крізь пальці. Та приходить день, коли дехто зводить пальці до купи і прибирає руки з обличчя…

Події роману, як авторка вже зазначила раніше, розгортаються в невеличкому, провінційному містечку Пригорща, що розташоване на Поділлі ( авторці рецензії було досить важко не порівнювати його із Буськовим Садом Ілларіона Павлюка ). Воно є дуже типовим та, запевняю, дуже знайомим для кожного українця. Дехто тут народжувався та проводив усе своє дитинство. Когось змалечку батьки привозили сюди погостювати у бабусі. Та зрештою… Більшість одного разу їхали і більше не поверталися. Такі міста ховаються у глибинах країни та не кожного вони готові впустити у свою душу, відімкнути фортечну браму та дозволити поглянути на істинне обличчя їх мешканців. Вони запрошують тебе зазирнути крізь завісу театрального дійства, однак не впускають за куліси. На думку авторки довгочиту, Пригорща і є головною героїнею роману…Вона несе увесь символізм твору. Тут не люди впливають на долю міста, а місто на них.

Тож перейдемо до сюжету та коротенької анотації:

( авторка додає оригінальну анотацію видавництва з власними примітками )

У маленькому містечку стається дивне вбивство - хтось жорстоко отруївши, вбиває доньку міського голови Арсенія Бурміцького. Капітан Іван Зуб ( досвідчений та, на правду кажучи, побитий власною професією ) починає слідство. В цей же час у місто приїжджає журналіст Володимир Нечай ( молодий, запальний гульвіса, що досі несе за собою відголосок юнацького максималізму ), аби взяти інтерв'ю у колись відомої поетеси Лілії Понаровської. Однак події розгортаються згідно власному сценарію. Загадкові вбивства продовжуються. Підозра падає на журналіста, що затягує юнака дедалі більше у вир злочинів. Слідчий та репортер починають розслідувати справу паралельно… Яким стане наступний поворот цієї загадкової історії? Розгортай книгу та дізнайся, розгадка просто в тебе перед носом…

Отож ми трохи поговорили про локацію книги, однак авторка також хоче додати невеличку оцінку їй. Протягом читання роману я гостро відчувала атмосферу оспіваного міста. Вона ніби тисне на читача звідусіль. Одначе це аж ніяк не мінус, а радше яскраве підтвердження майстерності автора. Письменник використовує для довершеності описів стилістичні прийоми із звуками ( для прихильників звукосимволізму ); ароматами; відповідними, дуже конкретними та локальними назвами. Усе це в сумі грає чудовий ансамбль, що створює незабутню атмосферу роману. Вона буденна, але не звична; тиха, але не спокійна; моторошна, але реалістична… Вона таємнича та заплутана…Подібна до слідчої дошки…Певною мірою атмосфера перекриває собою сюжет, тобто детективну лінію.

Щодо сюжету: він є, безумовно, дуже комплексним та цікавим. Василь Добрянський вміє захопити читача своїм досить легким, а також яскраво авторським, стилем написанням та створити якісну історію. Однак неможливо заперечувати, що детективна лінія є досить передбачуваною, та цим вона і реалістична. Особливою рисою даного роману є детальний опис слідчого процесу в контексті ведення справи поліцією. Це додає відчуття справжності сюжету та змушує вірити автору. Читач занурюється в атмосферу професійного слідства - сповненої протоколів, рапортів, та тривалих допитів справи. Цей елемент є досить нестандартним та, безперечно, зацікавить вас.

Також неможливо оминути персонажів книги. Письменник створив дуже ( дуже! ) реалістичних та не “дерев'яних” особистостей. Кожен з них тягне на себе увагу читача, ніби вигукуючи “Гей, не забувай про мене! Ти ще просто не знаєш, наскільки я важлива частинка історії!”. І це заворожує… Тут ви не знайдете неймовірно складних персонажів, однак жоден з них не лишить вас байдужим. Не дивлячись на жанр детективу, “Лілі” не має остаточних антагоністів та протагоністів. “Не існує поганих людей, існують люди, які іноді роблять погані вчинки ”

Власна оцінка авторки довгочиту

Персонажі: 4/5

Головні герої: 4/5

Часопростір: 4/5

Оформлення: 5/5

Сюжет: 3,5/5

Загальна оцінка: 4/5

Вам сподобається, якщо:

• ви є поціновувачем реалістичних сюжетних ліній;

• ви цікавитесь професійними процесами слідства;

• ви мали досвід роботи в поліції та правоохоронних органах, тож вам, безумовно, відгукнеться ця історія;

• ви шукаєте однойменний не надто закручений детектив;

• ви є поціновувачем досить нестандартної атмосфери в книгах;

Вам не сподобається, якщо:

• основним критерієм у детективах для вас є закрученість сюжету, що тримає напругу до кінця;

• ви чекаєте від роману несамовитих пригод та інтриг;

• ви не є прихильником детальних біографічних описів та сторітелінгу;

• ви цінуєте класичний хід розслідування в детективах ( на кшталт стилю Аґати Крісті );

Характеристика книги:

Видавництво: Навчальна книга Богдан

Обкладинка: тверда

Кількість сторінок: 376ст.

Рік публікації: 2024р.

Перше видання роману «Лілі» Василя Добрянського

Я щиро раджу тобі, любий читачу, виділити місце на своїй поличці для книги «Лілі», аби підтримати сучасну українську літературу та, безумовно, класика детективних історій - Василя Добрянського. Автор підготував для тебе захопливу історію, яка не залишить тебе байдужим… А які саме емоції чекають на тебе, ти дізнаєшся лише розгорнувши книгу. Читай, розслідуй, надихайся ❤️

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ольга Дука
Ольга Дука@olya.probooks

Не пишу книжок,пишу про книжки

267Прочитань
11Автори
8Читачі
На Друкарні з 23 липня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Зацікавилась з перших секунд, неймовірно загадковий сюжет, як і ваш вмілий стиль опису. Однозначно прочитаю, щиро дякую

Вам також сподобається