Покинь, якщо кохаєш — Коллін Гувер

Я розумію тих, хто любить цю книгу. І розумію тих, хто ненавидить її. Але, швидше за все, я належу до табору перших. Чому? Напишу про це нижче — зі спойлерами. 

Спочатку “Покинь, якщо кохаєш” здалася мені банальним підлітковим романом про кохання. Персонажі були аж надто ідеальними,  а сюжет — передбачуваним. Нереальний красунчик, який зустрічає романтичну дівчину на даху серед ночі і між ними спалахує пристрасть. Вона шукає любов усього життя, він — стосунки на одну ніч. Класика. 

Десь до половини книги мене бісили стосунки між головною героїнею — Лілі Блум — та її “брутальним” обранцем — Райлі. Але в книзі було дещо інше, що мене зацікавило — історія першої закоханості Лілі. 

Коли їй було 15, вона зустріла хлопця на ім'я Атлас. Про перебіг стосунків між ними Лілі написала в щоденниках, які берегла. Десь глибоко в душі він досі був її “улюбленою людиною”, а вона — його. Хоча вони не бачилися з дня її 16-річчя, доля звела їх у Бостоні, куди Лілі, уродженка маленького містечка Плетор у штаті Мен, переїхала якнайдалі від свого батька-аб'юзера. 

Те, що нинішній хлопець, Райлі, був настільки подібний до її тата, читачі побачили майже одразу. Але цю подібність спершу не хотіла визнавати головна героїня. Тому мене так бісило, що вона і надалі наступає на ті ж граблі, що її матір. Замість того, щоб бігти від Райлі, вона виходить заміж за нього. Замість того, щоб покинути його, вона виправдовує свого кривдника. 

Але з іншого боку я розумію її. І ця книга дає змогу осягнути поведінку молодої жінки, яка мимоволі стала жертвою тирана. Він виміщав на ній свій неконтрольований гнів, а потім вибачався, падав до ніг, обіцяв, що більше так не буде, зізнавався в коханні. Їй, у свою чергу, було важко в одну мить взяти і розлюбити його. 

Але де ж та межа, яку має перетнути кривдник? На щастя, героїня вирішує більше не випробовувати долю. Вона знаходить в собі сили розірвати коло насилля, щоб її донька не бачила, як тато б'є маму. Це найважливіша думка твору. 

Щоб молоді жінки мали сили розібратися в стосунках і вчасно піти — саме для цього написана ця книга. У післямові авторка зазначає, що твір автобіографічний, і, коли їй було 3, мати розійшлася з батьком. Так діти змогли проживати нормальне дитинство, а не бути свідками побоїв. Як і Лілі, вона знайшла чудового чоловіка, на якого змогла покластися, і який став для неї “лицарем”, як Атлас для Лілі. 

4,5/5

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Катерина Василенкова
Катерина Василенкова@katerynav

Блог про книги

867Прочитань
29Автори
16Читачі
Підтримати
На Друкарні з 7 червня

Більше від автора

  • Перше знайомство з Іспанією: Валенсія

    Валенсія — класне туристичне місто. Тисячі відпочивальників приїжджають сюди, щоб насолодитися теплим Середземним морем. Саме у Валенсії відбулося моє перше знайомство з Іспанією. Деякі спостереження за життям в іспанському місті я залишу тут.

    Теми цього довгочиту:

    Подорожі
  • “Сім чоловіків Евелін Г'юґо” та “Світанок Малібу”. Відгук про дві книги Тейлор Дженкінс Рід

    На відпочинку я захотіла почитати щось легке. У пам'яті зринула обкладинка книги “Сім чоловіків Евелін Г'юґо”, однієї з найбільш популярних сьогодні книжок, на яку написано вже, мабуть, сотні рецензій.

    Теми цього довгочиту:

    Рецензії
  • Активні спільноти для письменників

    Вітання всім, хто пише! Хочу порекомендувати дві письменницькі спільноти, де саме зараз відбувається крутий двіж, і до яких я також долучилася зі своїми творами.

    Теми цього довгочиту:

    Письменництво

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається