Холодає

Холодає. Разом із набутим за літо теплом, що випаровується із землі, вечорами з-під ґрунту та асфальту пролазить осінь.

Перші вересневі сутінки — провісники холоду, який наближається. В цей час осінь ще сором'язливо ховається в залишках дня, і лише тоді її можна побачити.

Бачити, як ходить ночами і зазирає у шибки в хатах. Люди, поринувши у ще літні сни, спокійно сплять. Постоїть трохи і рушає далі — споглядати інших людей, споглядати усіх-усіх людей, які вже от-от будуть жити під її покровом. Будуть радіти і сумувати. Будуть спати і щось робити. Будуть помирати. Пробує запам'ятати контури їхніх облич, які роздивилась у темряві. Може когось з них їй випаде стріти, коли покине ці краї опісля. Стріти по той бік — там, де немає нічого посутнього, лише світ, позначений нечіткими контурами, як їхні обличчя поночі.

Тепло ще побуде з нами якийсь час. Мінливе, ослабле, воно ставатиме кволішим день за днем. Як і світло, яке помалу буде перетворюватись у монотонну байдужу сірість. І нічого з тим не вдієш. Це доведеться прийняти, як приймають пігулки або приймають втрату. 

Тож поки не пізно — слід хапатись за помаранчеві промені, скільки є сил. Повертати обличчя до сонця, а руки — до свіжої, поки не ослаблої трави. До теплої землі, яку найкраще відчувати саме зараз, у цей непевний перехідний час.

І може вийде набутися, може вийде полегшити собі прийняття усього того, чого ніяк не уникнути. Може вийде входити під покров осені менш зболеними. І менш зхололими.

Незабаром почнуться дощі, а там і сніги. Сонце ще високо, але вже повільно хилиться до горизонту. Прокидаються вітри. Випаровується тепло. Холодає.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rostyslav Kuzyk
Rostyslav Kuzyk@bez_nichoho

поет, кажуть

64Прочитань
6Автори
10Читачі
На Друкарні з 21 липня

Більше від автора

  • Марнота

    Завтра все почнеться знову, бо завтрашній день буде не кращим і не гіршим, аніж день сьогоднішній: виліплений із нудьги, туги і одноманітності він постане перед нами, не даючи нам жодного шансу його уникнути.

    Теми цього довгочиту:

    Література
  • Сніг

    Ми втратили відчуття часу. Його ніби не існувало. Був лише сніг, високі чорні дерева і медові ліхтарі. Був наш сміх і наше дихання, яке холод робив видимим.

    Теми цього довгочиту:

    Література
  • Згасання

    Мені 4 чи 5 років. Я сиджу на підвіконні, впершись чолом у холодне скло. Всі довкола метушаться. Мама просить мене прибрати іграшки. Світ закривається у собі.

    Теми цього довгочиту:

    Література

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Читаю цей текст спершись чолом на шибку, всіяну крапельками нічного дощу, який принесла осінь. Дуже витончено. Дякую за такий гарний текст 💘

Вам також сподобається