Про експлуатацію тварин. Люди мають нести відповідальність

Передмова

Нещодавно подивилась два фільми про Елвіна та бурундуків. Класичні дитячі фільми, але вони змусили мене трохи замислитись. Головний злодій - Ян, що заманив бурундуків до себе, а потім посадив в клітку та волів лише експлуатувати для заробітку, нехтуючи їх здоров’ям. Думаю, в жодного з нас не було сумнівів, що він злочинець. А тепер вернемось до реального життя.

Тваринництво

Першим людина приручила собаку, на той час вовка. Це була перша і єдина тварина до появи тваринництва. Згодом були вівці та кози, кури , коні та й усі інші. Зооактивісти вважають переломною точкою 18 сторічча, коли тваринництво досягло великих масштабів і остаточно перестало керуватись добробутом тварин, зосередилившись виключно на вигоді для людей.

Після формування великих фермерських господарств почалось справжнє пекло. Умови утримання тварин все більше погіршуватись.

Нижче зібрала кілька фактів про умови утримання тварин на підприємствах:

  1. Іноді овець розводять так, щоб вони мали шкіру зі складками. Це дозволяє отримати більше вовни, але тоді у овець заводяться лічинки, що поїдають їх живими. Тож фермери почали знімати з овець частину шкіри, щоб цього уникнути. Такий процес називається мулесінг.

  2. Транспортування тварин проходить в тісних клітках. В США щорічно при транспортуванні гине мінімум 1 мільйон тварин.

  3. Бройлерних курок часто модифікують та додають їм спеціальні речовини. Нерідко в них зламані лапи, бо вони не витримують свою вагу. Також в них часто відмовляють серце та легені, бо тварини не пристосовані до таких модифікацій.

  4. Близько 30-50% телиць хворіють на мастит або інфекцію вимені через гормони,які їм дають. Деякі вим’я можуть досягати ваги людини.

  5. На рибних фермах, напиклад, лосося забивають в загони,де йому вводять антибіотики і синтетичний пігмент, щоб перетворити м’ясо на рожеве.

  6. У курей-несучок обрізають дзьоби гарячими ножами, аби уникнути канібалізму і бійок в затісних клітках.

    Джерело. В цій статті 98 таких фактів, якщо когось зацікавлять деталі.

“Жорстокість до тварин – це один із засобів знищення моральної чутливості.” Бенджамін Раш

Масштаби

В 2005 Шон Монсон зняв документальний фільм про відношення людей до тварин “Земляни”. Дуже раджу його подивитись.

Шон Монсон розповідає про ідею фільму “Земляне” 2005

Коротко опишу галузі експлуатації тварин та їх масштаби:

Проблема

Масштаб в

Україні

Масштаб

в світі

Вбивство заради хутра

630 тис. тварин вбивають щороку

близько 100 мільйонів тварин вбивають щороку

Тестування препаратів та косметики

в Україні заборонено тестування косметики на тваринах

150 мільйонів тварин гине щороку

Полювання

знайшла дані тільки по браконьєрству за період повномасштабного вторгнення (30 тис. тварин вбито)

теж конкретної статистики немає, але

якщо брати Африку чи США ,там близько 100 тис. вбитих тварин щорічно, браконьерство окремо.

Тож тут буде дуже велика цифра.

Далі були ще колонки: “ вбивство в індустрії розваг” ,“харчова промисловість” та ще деякі, але знайти чітку статистику мені не вдалось, українських даних тим паче. Тож просто підсумую, що кількість тварин вбитих щороку наразі приблизно 70 мільярдів. Тобто за кожну секунду людство вбиває 2000 тварин.

“Прийде час, коли люди дивитимуться на вбивцю тварини так само, як вони дивляться зараз на вбивцю людини” Леонардо да Вінчі

Свідомість тварин

У фільмі про бурундуків, Елвін та інші розмовляють та виражають свої емоції як люди. І саме через цей художній елемент усі люди розуміють, що коли їм погано, то їм погано. В реальному житті тварини не можуть комунікувати з людьми таким чином. Багато видів тварин втратили для людей якусь цінність як живих істот. Але це живі істоти, які мають свідомість.

19 квітня 2024 року вчені підписали “Нью-Йоркську декларацію про свідомість тварин”. Вона має посприяти на посилення захисту тварин юридично.

«Якщо існує реальна можливість свідомого досвіду у тварини, безвідповідально ігнорувати цю можливість у рішеннях, що стосуються цієї тварини. Ми повинні враховувати ризики для добробуту та використовувати докази, щоб інформувати наші відповіді на ці ризики».

Як можна допомогти тваринам вже зараз?

Сподіваюсь, ця стаття була для вас корисною. Ви вже побачили наскільки людство в боргах у тварин, тож давайте їх сплачувати.

  1. Допомагайте безпритульним тваринам та місцевим притулкам. Під час війни вони особливо потребують підтримки.

  2. Підтримайте рух Go Vegan.

  3. Доєднайтесь до “Клубу рятівників тварин” від UAnimals. Це платформа, де охочі можуть підписатись на комфортний щомісячний донейт на підтримку організації. Нагадаю, UAnimals - одна з найбільших зоозахисних волонтерських організацій України. Зараз вони активно займаються запитами на допомогу на Харківщині і Сумщині.

    А за словами дослідників Оксфордського університету, глобальний перехід до веганської дієти «може врятувати до 8 мільйонів життів до 2050 року, скоротити викиди парникових газів на дві третини та призвести до економії, пов’язаної зі здоров’ям».

Go VEGAN

Я особисто знаю людей, які вважають що веганство - це лише дієта. Ні, друзі. Це стиль життя, своєрідна філософія, цілеспрямований рух, але не дієта.

Основні “правила” веганства:

  1. Відмова від їжі тваринного пододження.

  2. Відмова від побутових, косметичних засобів, що тестуються на тваринах.

  3. Відмова від заходів та закладів, що експлуатують тварин (цирки, зоопарки,кеткафе і т.д.).

  4. Відмова від одягу/взуття, який зроблений з тварин.

    Інакшими словами, веганство - це життя без завдання шкоди тваринам. Веганство вчить бачити тварин як особистостей, а не як об’єкт. Тож Go Vegan, друзі!

“Жодна людина, що жила коли-небудь пліч-о-пліч з тваринами, що мешкають на волі, не може після цього відвідувати зоопарк “ Пітер Хег

Більше матеріалів на тему:

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ametrida Centurio
Ametrida Centurio@ametrida_centurio

493Прочитань
5Автори
8Читачі
На Друкарні з 27 квітня

Більше від автора

  • Козацькі майдани. Знищення ботанічної памятки на очах у всіх

    Козацькі майдани- ботанічна пам'ятка на Черкащині, що також має велику історичну цінність. Тут росте 75 видів рослин, зокрема і червонокнижні види. З 2017 року Козацькі майдани піддались розорюванню і людині,яка цим займається не загрожує жодна відповідальність.

    Теми цього довгочиту:

    Захист Природи
  • Відгук на “Необхідні речі” Стівена Кінга

    Останнім часом я якось кволо та мало читала, але ця книжка витягла мене з реальності і змусила віддатись їй повністю. І вміє ж Стівен Кінг заінтригувати з перших сторінок ( а в кінці сказати “думайте самі, що то було, бо я й сам не поняв”).

    Теми цього довгочиту:

    Стівен Кінг

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається