Русалонька

Оригінально публікація на ЖЖ від 22.06.2020.

Як напевно ви знаєте, слов’янські русалки не мають хвостів і жодного стосунку до моря, позаяк є духами річок.

Ким же є русалонька Арієль?

Кое-где в Малороссии знают еще особых морских русалок с рыбьим хвостом вместо ног. Эти русалки носят особые имена: фаляроны и мемозины.

Зеленин Д. К. Избранные труды. Очерки русской мифологии: Умершие неестественною смертью и русалки. — Москва : Индрик, 1995. — С. 148. — (Традиционная духовная культура славян) — ISBN 5-85759-018-3.
То море, що окружа землю, кипить, як у чавуні вода. В йому живуть люди фалярони з чоловічою головою, а з риб’ячим хвостом. Фалярони колись жили на землі, а як вели войну з асирянами, так, гнавшись за ними по морю, потонули: хто з них хоть і вирнув, та не спом’янув Бога, а сказав: «Ах конь мой, не подався!» — і той на дні оставсь. Матроси кажуть, що вони і тепер випливають і співають, або кричать: «Ах, коли той страшний суд буде?»

П. И. Народныя представленія и вѣрованія, относящіяся къ внѣшнему міру // Харьковскій Сборникъ : литературно-научное приложеніе къ «Харьковскому Календарю» / Харьковскій Губ. Ст. Комитетъ. — Харьковъ : Типографія Губернскаго Правленія, 1888. — Вып. 2. — С. 90.
(Транслітерував цитату з ярижки)

Очевидно, що сюжет є переосмисленням біблійної історії про Вихід євреїв із Єгипту.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
М. М. Безрук
М. М. Безрук@UeArtemis

Аматор мовознавства

4.4KПрочитань
8Автори
32Читачі
На Друкарні з 18 квітня

Більше від автора

  • Росіяни вдарили по дитячому майданчику у Харкові

    Cьогодні, 8 травня 2024, росіяни вдарили по спортивному майданчику біля школи, куди ходила дочка мого товариша. Троє дітей поранено, двоє у тяжкому стані. Серед них і друг доньки мого товариша. Прохання за змоги допомогти гривнею сім'ї постраждалого: картка 5168752082558423.

    Теми цього довгочиту:

    Волонтерство
  • Катма масла

    “Дохуя масла” — один із хрестоматійних творів Леся Подерв’янського, у якому Митець живо й барвисто змалював реалії, чи прямо кажучи, визначальні риси злиденного животіння у пізньому Союзі: тотальний дефіцит і безгідне добитництво.

    Теми цього довгочиту:

    Митець
  • Загинув вікіпедист Юрій Лущай

    Під Бахмутом у кінці березня загинув український історик і адміністратор російськомовного розділу Вікіпедії Юрій Лущай, вояк ЗСУ.

    Теми цього довгочиту:

    Вікіпедія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається