Згасання

Мені 4 чи 5 років. Я сиджу на підвіконні, впершись чолом у холодне скло. Всі довкола метушаться. Мама просить мене прибрати іграшки. Світ закривається у собі.

Гості на кухні. Хтось сміється. Батько гукає мене. Плаче молодший братик. Бабця зітхає. Я дивлюсь у вікно, в якому лише безмірність снігів і контури речей, що визирають із них. Зайві, чорні мазки на чистому полотні. Лапаті сніжинки беззвучно опускаються. Світ закривається у собі та зникає. Думаю: якщо так довго дивитись у сніг, то можна зникнути, як усі ті речі під ним. 

× × ×

Мені двадцять п'ять чи, може, трохи більше. Торкаюсь старого підвіконня і не відчуваю нічого. Тиша увірвалась в будинок. Ніхто не метушиться. Немає мами, немає розкиданих іграшок. Нікого немає. Я дивлюсь на сніг. Дерева нижчають, тонуть. Будинків по той бік долини уже не видно. Все зникає поступово.

Незворотність та нестримний спокій цього процесу лякають мене. Я боюсь, що сніг увірветься в кімнату. Що вона наповниться відсутністю. Не помічаю, коли це стається. Першим свої контури втрачає підвіконня. Тоншає стіна. Мерхне пообідній морок кімнати. Стирається стіл. Осиротілі стільці якийсь час розгублено перезираються, але зникають слідом. Книжки випадають з полиць — в нікуди. Долоні прозорішають. Тіло робиться легким. Минає втома. Серцебиття, що відлунювало у цій пустці, сповільнюється. Слабшає. Гасне.

Уже майже немає ані очей, ані зору, тому не можу бачити, що зникає наступним. Відчуваю, що довкола уже немає нічого.  Останніми зникають слова, якими можна усе                    , що досі не                      . Я ще себе                   . Хоча і не знаю, що з                — я, а що уже                я. Це                                                 відчуття.                        Коли мені                       4 чи років, я                          на підвіконні.                                  щось схоже. 

                                    а тоді                                                  сну.

                                        такий сніг, такий           

                                                                                                         спокій.

.                         вічний                              ,                                                  :

                                ...                                                          ?                                                 ,

                                                          —                                      ,                                    ,                      

                          .

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rostyslav Kuzyk
Rostyslav Kuzyk@bez_nichoho

поет, кажуть

64Прочитань
6Автори
10Читачі
На Друкарні з 21 липня

Більше від автора

  • Марнота

    Завтра все почнеться знову, бо завтрашній день буде не кращим і не гіршим, аніж день сьогоднішній: виліплений із нудьги, туги і одноманітності він постане перед нами, не даючи нам жодного шансу його уникнути.

    Теми цього довгочиту:

    Література
  • Холодає

    Тепло ще побуде з нами якийсь час. Мінливе, ослабле, воно ставатиме кволішим день за днем. Як і світло, яке помалу буде перетворюватись у монотонну байдужу сірість. І нічого з тим не вдієш. Це доведеться прийняти, як приймають пігулки або приймають втрату.

    Теми цього довгочиту:

    Література
  • Сніг

    Ми втратили відчуття часу. Його ніби не існувало. Був лише сніг, високі чорні дерева і медові ліхтарі. Був наш сміх і наше дихання, яке холод робив видимим.

    Теми цього довгочиту:

    Література

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається