Про упирів

В оповіданні «Родинна справа» я писав про упирів або, як їх називали в деяких етнографічних регіонах — відьмаків. Я надихався чудовою книжкою «Українська міфологія» Володимира Галайчука, згідно з якою різниці між упирем та відьмаком, як мінімум спочатку, не було. В книзі зібрані цитати з народу щодо відомих міфологічних персонажів: відьом, домовиків, русалок тощо. Дуже цікавий формат з мінімумом авторських пояснень і максимумом прямих слів звичайних селян зі збереженням діалектизмів та суржика.

Там було багато про упирів, як певного відповідника відьмі. Вони займалися чародійництвом та володіли силою, яку отримали при народженні, навчилися з Чорної книги або їм передав перед смертю інший упир. Мають два серця — одне від Бога, інше від нечистого, сплять ногами до образів і не їдять солоного (придивіться до ваших знайомих).

Помирав упир важко, тому для полегшення відходу душі люди могли проламати в стелі дірку. Перед смертю упир міг передати свою силу іншому, взявши за руку чи сказавши потрібні слова, а відразу після цього псувалася погода та налітав шквальний вітер.

Після смерті упир міг являтися іншим, в тому числі пити кров і робити інші капості (все ж таки в нього ще одне серце є). Щоб запобігти цьому, небіжчику зв’язували ноги й руки ожиною, клали під язик гачки з дроту, забивали в п’яти голки або бите скло, одним словом, перестраховувалися, як могли. Якщо це не допомагало, треба було відкопати могилу, відрізати упирю голову і покласти її між ніг, а тіло, перевернувши грудьми вниз, прибити до землі старим добрим осиковим кілком. Мені сподобалася історія, коли люди розкопали могилу чоловіка, запідозреного в відьмацтві, а той лежав в труні на боку і курив люльку.

За народними віруваннями, упирі здатні насилати зливу, посуху та чуму. Є свідчення, що в Карпатах у 1831 році під час епідемії сільська громада палила на терновому вогнищі запідозрених в упирстві. Я знайшов текст Франка, де він виклав розповідь сільських жителів про ці події, і скажу вам, який там Салем, такі жахіття відбувалися.

Долучайтеся до мого телеграм-каналу https://t.me/blacklibrarybooks

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Віталій Дуленко
Віталій Дуленко@atko

374Прочитань
20Автори
27Читачі
На Друкарні з 17 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

🤨 упирі це мертві або живі кровопивці. Так вони мали магічні здібності, однак вони не були відьмами, не могли насилати прокляття чи створювати вогонь і тп. чаклунські приблуди. А відьмак це взагалі термін якому і 100 років немає. В старовину відьмами кликали і чоловіків.

Вам також сподобається