Fires of Cyraxus – втрачена мрія.

Та'унар «Верховенство» розгортуються для наступу

Розповісти вам сьогодні я хочу про багатообіцяючий, але забутий і закинутий в дальній куток «Imperial Armour Volume 14: Fires of Cyraxus», та моделі, які він нам, попри своє зникнення, подарував.
Отже, повернімося на 7 років тому, у часи сьомої редакції та якісних кампейнів Forge World, до списку яких саме мав приєднатися новенький з серії Imperial Armour, на цей раз – про протистояння Імперіуму та Імперії Тау на богом покинутому світу-кузні.
Перші нариси Полум'я Цираксу робив ще Енді Гоар (Endy Hoare), але коли його підвищили, проект передали Алану Блаю, видатній особі Варгаммеру, про котрого я теж може зроблю статтю, який його дороблював, писав і доповнював аж до офіційного анонсу на Warhammer Fest 2016, разом зі снікпіками моделей. Як тільки зливи та чутки щодо нововведень потрапили в мережу, одночасно всі гравці Механікус заридали від щастя. Чому – спитаєте ви, а я відповім – тому що Полум'я Цираксу кардинально змінювало правила Механікус, але як саме... Дізнаєтесь трохи нижче. А поки що:

Сюжетні деталі
М41.999
Капітул Червоних Скорпіонів потерпів значні втрати і намагається поповнити запаси. Після жорстоких битв з тиранідами, та поховання магістра Караба Куллна у саркофаг дредноуту Левіафан, десантники обирають тимчасових регентів – капітана восьмої роти Касана Сабія та охоронця стягу Сірае Караґона, які тепер де-факто стають командирами капітулу. Разом зі скорпіонами летять Янголи Потойбічні, яких майже знищили некрони під час Орфейської Війни, та Легіо Ґрифонікус.

Вони дізнаються про таку собі систему Циракс, де на однойменному, всіма забутому та покинутому світі-кузні знаходяться величезні склади технологій часів Єресі. Але, виявляється, що планета не така вже й покинута. Імперія Тау накинула на неї око через корисні мінерали, та, найголовніше – можливість створити собі полігон для випробування нових боєкостюмів. Звичайно, Тау з Механікус починають протистояння, але є одна проблема... Синьошкірі не знали про те, що сховано на планеті. Незаймані тисячоліттями арсенали відчинаються, і древні машини вступають у смертельну гру з новітніми мехами Тау.

Як раз вчасно прибувший флот Червоних Скорпіонів не залишається в стороні, теж доєднуючись до війни, хоча насправді їм просто потрібні запаси Цираксу – надважкі «Мастодонти», лендрейдери «Протей», винищувачі «Ксіфон», тактичні лати дредноута «Тартарос», дредноути «Левіафан» та штурмові кігті «Харибда». Здається сторони чітко окреслені – Астартес, Механікус, Легіо Ґрифонікус з васальним домом Холодного Савану проти Тау, але все не так просто... За 10.000 років, проведених на планеті, значна частина автоматонів буквально сказилася, зі спокійних, бездушних машин перетворившись на жадаючих крові монстрів, які спокійно повертають зброю проти хазяєв. Здається, не лише Адептус, а ї Темні Механікум вирішили прибрати до рук багатства планети.

Мастодонт Червоних Скорпіонів під прикриттям двох дредноутів
Скітарії ведуть атаку

Що в ньому було цікавого?
Вже згадане раніше, найголовніше та найгучніше – майже всі юніти та техніка Механікуму з Єресі перенеcені у часи 40к, зі своїми правилами та лором. Так так, кастелакси, таллакси, танатари, автоматони Легіо Кібернетика і навіть ордінатуси. Це мало бути буквально святом для гравців за марсіан, але... Не так сталося як гадалося.

Друге – сюжет. Окрім повернення Червоних Скорпіонів та археотеку адмехів, за неперевіреними та дуже сумнівними чутками, мали з'явитися навіть ще одні ренегати Тау (не з Анклавів), які пережили Четверту Сферу Експансії, надивилися на хаос, і тепер, розчарувавшись у Ефірних, воюють проти всіх.

Ордінатус Улатор переломлює хід кампанії
Після битви

Що пішло не так?
Звичайно, всі карти сплутала трагедія всієї варгаммер-спільноти – смерть раніше згаданного головного письменника та гейм-дизайнера Forge World Алана Блая у 2017 році. Разом з ним, окрім купи інших проектів, у могилу пішли і незакінчені правила "Полум'я", разом з деталями лору (варто зазначити - саме після загибелі Алана FW почав губити свою велич, та перетворюватися на бліду тінь самого себе). Буквально через місяць після його загибелі виходить восьма редакція, про яку ані Алан, ані письменники і гадки не мали, та під яку довелося би повністю переписувати лор з правилами. Також, не проводилося жодних плейтестів, на які вже не лишилося ані часу, ані ресурсів, тому, подумавши, у Forge World просто передали всі записи до Games Workshop, які, в свою чергу, вирішили закинути кампейн кудись далеко та надовго, при цьому офіційно його не відміняючи.

Праця кипить. Ще живий Алан Блай (зліва) працює над Цираксом
Теж звідти. Можна побачити дредноута Янголів Потойбічних, танатара та Левіафана скорпіонів

Ось як цю ситуацію описує людина, яка ще на Warhammer World спілкувалася про Циракс з Енді Гоаром (на той момент про заморозку проекта ніхто не знав):

Учора я відвідав Warhammer World, щоб побалувати себе, адже це був мій 32-й день народження. Пізно ввечері група хлопців (які, мені здається, були здебільшого співробітниками Games Workshop) десь дістали та почали грати у стару гру, яку колись випускали GW (здається, вона називалася Wastelander і використовувала дивну суміш правил). Я завів розмову з одним з хлопців, на той час не розуміючи, що розмовляю з самим Енді Гоаром. У якийсь момент я згадав про теорії щодо затримки релізу Циракса, і, вислухавши їх, він розсміявся, назвавши мені справжню причину.У 2014-15 йому було доручено написати перші чернетки книги, а після того, як він їх закінчив (або приблизно в цей час), його підвищили до менеджера Specialist Games. У зв'язку з цим другу чернетку передали Алану Блаю, який на той час був зайнятий ще й Inferno, тому як ви можете здогадатися, виникли деякі затримки із завершенням цієї чернетки. Додайте ще факт хвороби Алана, і отримаєте причину перших проблем. Потім, вже після смерті Алана, письменники дізналися про восьму редакцію, тож затримки з завершенням кампейну продовжували наростати.Енді погодився зі мною, що буде не дивно, якщо Полум'я Цираксу стане першою книжкою 8-го видання Imperial Armour, але найімовірніше, ще більше затримає його вихід.Під час розмови, він також розповів мені (не надто докладно) про те, як лорд-командувач Червоних Скорпіонів взагалі опинився у дредноуті. Це було буквально, його не стільки помістили в "Левіафан", скільки висипали з великого відра. Крім того, здвоєна штурмова гармата, якою він озброєний, є реліквією з доволі цікавими правилами (прим. Так, це правда. Tarsus Scorpii Куллна дійсно має доволі цікаві правила)Отже, у нас нарешті є відповідь.

Та сама доля чекала і на ще одне загублене дитя – Imperial Armour: Talons of the Emperor, з тою лише відмінністю, що правила на Кустодіїв, Сестер Тиші та Сірих Лицарів з Talons of the Emperor все ж таки вийшли.

Фрагмент з презентації Talons of the Emperor
Каста боєкостюмів Тау

Що ми маємо в результаті?
Звичайно, сама книга навряд-чи вийде в світ, але от всі заплановані для Полум'я Цираксу мініатюри доволі успішно продавалися, і продаються у магазині Forge World. Дредноут Караб Куллн, Касан Сабій з Сірае Караґоном, шановний дредноут Червоних Скорпіонів, нові варіанти зброї для КХ139 Та'унар "Верховенство", повітряна техніка синьошкірих, зокрема редизайн Барракуди і ще багато чого – все це зараз є у продажу.
Ну і арти, якщо їх так можна назвати.

Куллн "Воскреслий"
Сабій та Караґон
Та'унар "Верховенство" з імпульсною артилерією та винищувачами
X109 Ї'варха
XV107 Р'Варна
XV9-04 з фазованими іонними гарматами
XV9 з дволанковими фугасними гарматами
XV9-01 з термоядерними каскадами
Шановний Дредноут Червоних Скорпіонів
Той самий дредноут, але пофарбований

Чи є надія?
Навряд-чи повноцінний реліз взагалі колись буде, але, з появою Warhammer+ можна сподіватися на Полум'я Цираксу у якості ексклюзиву для Warhammer Vault, тим паче що раніше імперіал армори там вже виходили.

Доповнення: надії нема

Полум'я Цираксу у картинках

Ветеран та дредноут Левіафан Червоних
Термінатор Тартарос та XV9
Це в майбутньому Касан Сабій
Автоматон класу Танатар у 40k
Лицар дому Холодний Саван (Coldshroud)
Лицар Грифонікус
Барракуда

Ось такою вийшла розповідь про Полум'я Цираксу. Не така велика як я спочатку думав, але така ж цікава. Дякую що дочитали, та обов'язково напишіть, чи сподобався вам матеріал, та чи хотіли б ви побачити ще?

Щиро ваш, neOh з каналу https://t.me/warhammer40000arts

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
neOh
neOh@stneOh

86Прочитань
0Автори
4Читачі
На Друкарні з 30 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

А хто такі Ефірні?

Вам також сподобається