«Живи швидко, вмирай молодим»: поетичний вечір Юрія Іздрика в Дрогобичі

Для цього заходу великий стіл зі зали галереї-кав’ярні “юна” винесли на вулицю й лишили біля вікна. Усередині не було маленьких круглих столиків та звичних стільців, замість них — білі дерев'яні розкладні. Вони були розкладені своєрідним півколом у декілька рядів по чотири стільці від вікна та стіни. Між ними — невеликий прохід.

Далі по центру на підлозі був український килим, як на стіну, для затишку. Там вже стояв чорний дерев’яний барний стілець, а поряд був тримач для мікрофона.

Позаду за жовтогарячою шторою, яка закривала меншу залу та барну стійку, метушилися відвідувачі та баристи. Ті поспіхом робили замовлення, а тамті — швидко їх виконували, щоб встигнути до початку поетичного вечора.

Вільних стільців у залі ставало дедалі менше. Слухачі квапливо обирали оптимальні місця. Залишали там свої речі, йшли робити замовлення, виходили на вулицю покурити або ж почекати на подругу. Дехто вже й нікуди не ставав, а з приємним хвилюванням гортав сторінки книг Юрія Іздрика, очікуючи на початок заходу, авторське читання та, звісно, автограф. 

Позаду біля входу за стільцями також уже юрбилося немало слухачів.

Були й ті, хто прийшов на поетичний вечір Юрія Іздрика, не заради Юрія Іздрика, а просто заради поезії. Замість збірок вони в руках в’яло перебирали естетичний квиток. А подумки міркували, що якщо вони вже й тут, то гріх не взяти автограф у поета, а ці квитки на пам’ять, у принципі, згодяться на той же автограф.

Квиток на поетичний захід

Коли прийшов час розпочинати захід, Роман Дима, співзасновник галереї-кав’ярні “юна”, став перевіряти квитки, неначе той кондуктор. Як відвідувач мав лиш квитанцію, то чоловік, попри мляве заперечення останніх, давав паперовий квиток на спомин про поетичний вечір. 

Захід розпочався з хвилини мовчання на вшанування пам’яті всіх загиблих внаслідок російського терору.

Затим Юлія Дима, співзасновниця закладу, представила аудиторії свого давнього друга, українського поета Юрія Іздрика. Також коротко про нього розповіла.

Тоді ж на сцену вийшов сам поет. Спершу він подякував слухачам, що вони прийшли на поетичний вечір, та й став більше розповідати про себе. Оповідав, що був ліквідатором аварії на Чорнобильській атомній електростанції, що тривалий час вживав алкоголь і у 50 років припинив. Затим став щодня писати поезію, щоб якось змінити своє життя.

Поет зазначив, що пробував писати вірші й раніше. Одного разу навіть показав свої робити Дмитру Павличку й отримав схвальний відгук. І той відтоді став для Юрія хресним батьком у літературі.

Першим віршем, який Юрій Іздрик зачитав слухачам із пам’яті, став “Лєна, знаєш, твоє волосся…”. Дехто з присутніх навіть заплакав.

Поет трохи розповів і про збірку “Ліниві та ніжні: нові та вибрані вірші” і прочитав декілька поезій звідти. Цікаво було послухати про те, які були думки щодо назви книги.

Юрій Іздрик на поетичному вечорі в Дрогобичі

Більшість присутніх тримали примірника цієї та інших збірок на коліна та час від часу перегортали сторінки, слухаючи Юрія. 

Тим часом поет не сидів, а стояв біля барного стільця. А на той стілець він поклав собі збірку, пляшку з водою та футляр з робочими окулярами. 

Юрій читав поезію голосно, щоб його могли добре чути присутні за стільцями біля вхідних дверей. Бо час від часу вхідні двері відчиняли навстіж, адже в закладі було душно. Та й дехто ще добігав на подію під час заходу.  

Згодом поет став зачитувати вірші зі збірки “Колекція”. І робив це в доволі інтересний спосіб — поезію обирав, розгортаючи книгу на випадковій сторінці.

Читав вірш “кораблі і дирижаблі”, “ідуть години і дні”, “Амнезія”, “Від тебе світліє на серці” та інші. Згадував, що вірші — це ближче до музики й пояснював чому.

Авторські читання слухачі знімали на телефони або ж вели й прямі трансляції у соціальних мережах. Дехто навіть співзвучно з Юрієм Іздриком мовив поезію.

Слухачка знімає на відео читання Юрія Іздрика

“Живи швидко, вмирай молодим”, — ось такі міркування висловив поет про смерть.

Наостанок поет зачитав два вірші, які набрали найбільше вподобань у соціальних мережах. Виявилося, що перший вірш “Молитва” авторі особисто не подобається, а ось вірш “Інший” — подобається набагато більше, адже він про самотність.

Після основної частини була перерва на п’ятнадцять хвилин. Під час неї організатори ставили стіл та стільці для автограф-сесії. Відвідувачі ж замовляли напої або ж виходили на вулицю покурити чи подихати прохолодним повітрям. 

Двері до галереї-кав’ярні були відчинені навстіж. Всередині було доволі гамірно, слухачі ділилися своїми враженнями від поетичного вечора. Потрохи й вишиковувалася черга за автографом.

Під час автограф-сесії атмосфери додавала жовтогаряча панель у кутку стелі. Одні підписували поетичні збірки Юрія Іздрика, інші — квитки на пам’ять. Поет додавав цікаве побажання, а комусь, на прохання, просто підписував квиток без побажання. Авжеж без селфі не обходилося.

У розпал автограф-сесії усередину галереї-кав’ярні “юна” забіг безпритульний собака. Той радісно крутився навколо людей та між стільців. Цей випадок викликав потіху в аудиторії й були марні спроби прогнати собаку.

Поетичний вечір пролетів доволі швидко, попри те, що сам захід тривав півтори години, а з пів години тривала автограф-сесія.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Вікторія Бура-Чеботарь
Вікторія Бура-Чеботарь@victoria_bura_chebotar

Мисткиня та учасниця «Дроhema»

383Прочитань
1Автори
3Читачі
На Друкарні з 6 липня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

цей блог наче запис в щоденнику..

Вам також сподобається