Еоантроп, темрява згущується

Отже 1949 року співробітнику Британського музею (British Museum), палеонтологу та антропологу Кеннету Пейджу Оуклі (Kenneth Page Oakley) вдалося отримати зразки пілтдаунських черепа і щелепи та провести процедуру датування флюориновим методом. Для порівняння він також датував і знайдений Чарльзом Доусоном (Charles Dawson) в тому ж місці зуб стегодонового слона. Які ж результати отримав дослідник?

Кеннет Оуклі (ліворуч) і містер L. E. Parsons в процесі взяття зразків, 1949 рік; кадр із фільму “Скам’янілості, слава і підробка” (Fossils, Fame and Forgery) від Discover Magazine. За вченими, на полиці можна розгледіти копію скульптурної реконструкції погруддя неандертальця Ла-Шапель-о-Сен (La Chapelle-aux-Saints) роботи Марселєна Буля (Marcellin Boule)

В той час коли зразок із зуба стегодонового слона містив 2% фтору, що підтверджувало його глибокий, біля мільйона років, вік, то череп і щелепа містили (увага!) по 0,2 ± 0,1% та 0,2 ± 0,1% фтору відповідно!

Той самий зуб стегодоновго слона - об’єкт E596 - вид з обох боків. Звідси і звідси. Ймовірно жовта “пломба” - те саме місце, з якого було взято зразки для тесту.

Так хто ж мав рацію, “моністи” чи “дуалісти”?

Насправді дісталося послідовникам обох “течій”...

Порівняння ендокранів: Пілтдаунської людини (за реконструкцією Джеймса МакҐрегора (James H. McGregor)), неандертальця Неандерталь 1 та людини сучасного анатомічного типу Комб-Капель. Із “Людина стародавнього кам'яної доби. Її навколишнє середовище, життя та мистецтво” (Man of the Old Stone Age. Their Environment, Life and Art) Генрі Ферфілда Осборна (Henry Fairfield Osborn), 1915 рік, ст. 236

Почати варто з того, що однаковий відсоток фтору і в черепі, і в щелепі відразу ж перекреслював усі сподівання “дуалістів” про їх різний вік. Але це було ще не все. Найцікавіша деталь в тому, що такий мізерний вміст фтору обмежував вік знахідки періодом до 50 тис. років! Про жодні “мільйони” не було і мови! Якщо це так, то чому людина, власник пілтдаунського черепа, користувалася настільки примітивними знаряддями праці і навіть, можливо, “еолітами”, в той час коли вся інша Європа не перше тисячоліття успішно використовувала знаряддя значно прогресивнішої мустьєрської кам'яної культури? І що це за досіторичний шимпанзе, власник пілтдаунської щелепи та мешканець тропічних лісів, проживав на теренах Англії у самий розпал льодовикового періоду?

Пілтдаунська щелепа, із зовнішного (1) та внутрішнього (2) боків; із “Рішення Пілтдаунської проблеми” (The Solution of the Piltdown Problem) в 3-му номері 2-го тому журналу “Бюлетень Британського музею (Природнича історія). Геологія” (Bulletin of the British Museum (Natural History). Geology), 1953 рік, плейт 8

Не було чим хизуватися і “моністам”. Якщо Еоантроп настільки пізня істота (нагадаю, що 50 тис. років тому Європа і велика частина Азії перебували під “владою” неандертальців, в той же час перші позаафриканські сапієнси освоювали Близький Схід та південно-азійське узбережжя), то він аж ніяк не може бути пращуром сучасної людини! Більш того, відштовхуючись від анатомії, він скоріше за все не міг бути навіть близьким родичем інших викопних людей: ні неандертальців, ні гайдельберзців, ні пітекантропів... Що робила ця істота, без пращурів і нащадків, сама в засніженій Англії? “Моністам” лишалося тільки непереконливо прикриватися розмовами про можливу надспеціалізацію, непередбачувану мінливість в умовах ізоляції чи, навіть, про глухий кут еволюції.

Фото реконструкції черепа 1912 року із “Психологія, суспільство і тестування здібностей (1859-2002): Трансформативні альтернативи ментальному дарвінізму та інтеракціонізму” (Psychology, Society, and Ability Testing (1859-2002): Transformative alternatives to Mental Darwinism and Interactionism), 2002 рік, розділ 1

Але після короткої миті розгубленості дебати розгорілися з новою силою.

Найрадикальніші скептики зльоту почали вимагати негайно виключити Еоантропа із еволюційного ряду з причини надзвичайної сумнівності самої знахідки. Знайшли “вихід” зі скрути і “моністи”, почавши стверджувати, що пілтдаунська щелепа не така вже і мавпяча. Звичайно якщо дивитися на неї під правильним кутом...

Виявилося, що дослідження не поставило крапку і над рухом “дуалістів”. Вони теж почували себе досить непогано. Проте наукова більшість все ж у дискусію вступати не стала і чекала нових фактів та результатів у, здавалося би, давно забутій темі. І спроби роздобути ці факти не забарилися.

Насамперед в 1950 році у Баркгам Манор (Barkham Manor) розпочалися грандіозні розкопки. Археологи перекопали все, що лише можна було перекопати. Тонни ґрунту і гравію було пропущено через спеціальні сита. Але, як і десятки разів до того, знайшли рівно нічого!

Геологічна мапа місцевості навколо ферми Баркгам Манор; із “Подальший внесок у рішення Пілтдаунської проблеми” (Further Contributions to the Solution of the Piltdown Problem) у 6-му номері 2-го тому журналу “Бюлетень Британського музею (Природнича історія). Геологія” (Bulletin of the British Museum (Natural History). Geology), 1955 рік, ст. 274

Ситуація погрожувала вийти з під контролю. Галас навколо Пілтдаунської людини знову почав витікати за межі науки і підживлювати газетну метушню та, навіть, політичні висловлювання. Тема стала настільки токсичною , що, за мовчазною згодою, антропологи наклали на “пілтдаунське питання” своєрідне “табу”. Звичайно ж поки не з'являться нові дані, що зможуть пролити світло.

Так, наприклад, на конгресі палеонтологів, що відбувся в кінці червня 1953 року, обговорювалися численні антропологічні питання, але не “пілтдаунські”.

Кадр із фільму Fossils, Fame and Forgery

Та саме під час цього конгресу, в самісінькому його кінці, Оуклі конфідеційно повідомив Джозефу Вейнеру (Joseph Sidney Weiner), доктору медицини із Оксфордського університету (University of Oxford), що Британський музей не має жодної здогадки де саме на “безкрайому” просторі полів Шеффілд Парку (Sheffield Park) в 1915 році Доусон знайшов другий Пілтдаунський череп. Бо якщо цей череп справжній, то, після невдачі у Баркгам Манор, логічно було би провести розкопки на місці другої знахідки. Але... Нині покійний першовідкривач пілтдаунської людини Чарльз Доусон, що мав репутацію досить ретельного та прискіпливого дослідника, просто не залишив про це жодної згадки. А, також покійний, Сер Артур Сміт Вудворд (Sir Arthur Smith Woodward), котрий безпосередньо підтримував зв'язок із Доусоном і допомагав йому у розкопках, не мав на те достатньо ласки, щоб те питання якось прояснити!

Доктор Вейнер (фото 1970-х)

Цей факт, як і вся пілтдаунська історія, так зацікавила Вейнера, що він вирішив розпочати власне розслідування.

А тим часом, 19 травня 1952 року, місце близ ферми Баркгам Манор, де 40 років до того Пілтдаунська людина була чудесним чином явлена світу, офіційно внесли до реєстру Національного природнього резерву Англії (National Nature Reserves in England). Та, зазираючи у майбутнє, відразу скажу, що це ж місце невдовзі стало і першим об'єктом реєстру, котрий було з нього вилучено. І трапилося це вже 7 лютого 1955 року...

“Те саме місце!” 16 квітня 1952 року
Так зване “свідче віконце” - спеціально виконаний отвір у викладеній каменем стінці “алеї”, через котрий можна було побачити зріз ґрунту; фото ранніх 1950-х, звідси. На попередній світлині вхід до “алеї” видно правіше обеліска

Але на початку 50-х науковий світ все ще перебував у напруженому очікуванні. Вирішувалася доля одного із пращурів людства. Кожен обрав собі в цій історії роль: хто слідчого, хто прокурора, хто адвоката, а хто просто тихенько спостерігав збоку.

І лише учасники “тайної вечері” на одній із стін Британського музею все так же захопливо розглядали “найвеличніше відкриття і найвеличнішу загадку” XX століття.

Із “Мозок: від мавпи до людини” (The Brain: from Ape to Man) авторства американського анатома, доктора Фредеріка Тілні (Frederick Tilney), 1928 рік, ст. 774

Та був на цьому історичному полотні Джона Кука (John Cooke) ще один, ледь помітний персонаж, що не відразу кидався у вічі: з портрета на стіні, понад голів захоплених джентльменів, на відвідувачів музею сумно дивився “дідусь Дарвін”, наче розуміючи в яке лайно вляпалися зображені джентльмени, хвацько прикриваючись його, дідуся, іменем.

Далі буде.


Попередні частини тут:

  1. Чарльз Доусон та Пілтдаунська людина: Знайомство

  2. Чарльз Доусон та Пілтдаунська людина: Скарби Східного Сассексу

  3. Чарльз Доусон та Пілтдаунська людина: Перший звіт

  4. Чарльз Доусон та Пілтдаунська людина: Танцюючі джентльмени

  5. Пілтдаунська людина: Шоу має продовжуватися!

  6. Пілтдаунська людина: Останній сезон

  7. “Окрема думка” Артура Кіта

  8. “Боротьба за Пілтдаун”

  9. Найдавніший англієць: кроки у літературу та мистецтво

  10. Найдавніший англієць: бум реконструкцій

  11. Найдавніший англієць. Визнання?

  12. Сутінки людини світанку

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Helgi
Helgi@helgi

264Прочитань
5Автори
12Читачі
На Друкарні з 11 липня

Більше від автора

  • Еоантроп “під мікроскопом”

    Вже стадія взяття зразків дала свої перші неочікувані результати. В той час коли свердло легко занурилося у щелепу із Баркгам Манор, в череп воно проникло після певних зусиль.

    Теми цього довгочиту:

    Антропологія
  • Людина світанку. Розслідування

    Для початку Джозеф Вейнер відкинув усі теорії, висунуті за 40 років "існування" знахідки, включно з тими, яких дотримувався і він особисто. Все треба було розпочинати з нуля!

    Теми цього довгочиту:

    Антропологія
  • Еоантроп. Нові докази?

    Навесні 1949 року знаменитий південноафриканський лікар і палеонтолог, що відкрив у свій час парантропа та вивчав австралопітеків, Роберт Брум (Robert Broom), проглядаючи фонди Британського музею, зненацька знаходить цікаві кісткові рештки...

    Теми цього довгочиту:

    Антропологія

Вам також сподобається

  • Сіньовити

    Сіньовити (серб. сеновити — укр. тінистий, від сѣнь) — назва дерев-святинь у південних слов’ян. За свідченнями Вука Караджича, існувало повір’я, що людину, яка зрубала таке дерево, у покарання настигне хвороба або навіть смерть.

    Теми цього довгочиту:

    Міфологія
  • Історія падіння BlackBerry: зробити революцію в комунікації та все програти

    Небагато продуктів в історії злітали і падали так стрімко, як BlackBerry. Частка на міжнародному ринку досягала 20%, а на рік продавалося понад 50 млн. пристроїв. Сяйво беззаперечного успіху затьмарило розум перед появою нових телефонних брендів.

    Теми цього довгочиту:

    Історія Успіху
  • Ї Сун-сін, адмірал Чосону

    Як із 13 кораблями виграти битву проти флоту в 333 кораблі. Як виграти битву після власної смерті. Або трошечки про адмірала Чосону Ї Сун-сіна (з музичкою).

    Теми цього довгочиту:

    Корея

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Сіньовити

    Сіньовити (серб. сеновити — укр. тінистий, від сѣнь) — назва дерев-святинь у південних слов’ян. За свідченнями Вука Караджича, існувало повір’я, що людину, яка зрубала таке дерево, у покарання настигне хвороба або навіть смерть.

    Теми цього довгочиту:

    Міфологія
  • Історія падіння BlackBerry: зробити революцію в комунікації та все програти

    Небагато продуктів в історії злітали і падали так стрімко, як BlackBerry. Частка на міжнародному ринку досягала 20%, а на рік продавалося понад 50 млн. пристроїв. Сяйво беззаперечного успіху затьмарило розум перед появою нових телефонних брендів.

    Теми цього довгочиту:

    Історія Успіху
  • Ї Сун-сін, адмірал Чосону

    Як із 13 кораблями виграти битву проти флоту в 333 кораблі. Як виграти битву після власної смерті. Або трошечки про адмірала Чосону Ї Сун-сіна (з музичкою).

    Теми цього довгочиту:

    Корея