Людина світанку. Розслідування

Для початку Джозеф Вейнер (Joseph Sidney Weiner) відкинув усі теорії, висунуті за 40 років “існування” знахідки, включно з тими, яких дотримувався і він особисто. Все треба було розпочинати з нуля!

Фото муляжу “пілтдаунської щелепи” (2) між щелепами звичайного африканського шимпанзе, котрі спеціально були підігнані якомога ближче до “пілтдаунської” форми (1 і 3); зі “Смітсонієвської різноманітної колекції” (Smithsonian Miscellaneous Collection), том 65, “Щелепа Пілтдаунської людини” (The Jaw of the Piltdown man) пера американського зоолога і викривача пілтдаунської знахідки Герріта Сміта Міллера (Gerrit Smith Miller, Jr.), 1915 рік, плейт I

Досить швидко він прийшов до розуміння, що ключ до розгадки саме в щелепі: найнезвичайнішому елементі знахідки. А насамперед у відсутності на ній підборіддя і суглобного відділу - тобто саме тих місць, за якими і визначається видова приналежність цієї частини тіла!

Відштовхуючись від того, що всі ознаки щелепного уламка вказували саме на “мавпячий” характер його походження (окрім звичайно плаского, “людського”, зносу зубів), то у Вейнера навіть виникла підозра, що хтось помилково (або спеціально!) підкинув цю щелепу до ями біля ферми Баркгам Манор (Barkham Manor). Звичайно сумніватися у таких підозрах вимагав моляр, знайдений на полях Шеффілд Парку (Sheffield Park), що мав такий же тип зносу. Але, якщо припустити, що цей зуб - звичайний людський... то все стає на свої місця!

Зображення “пілтдаунської щелепи” з першим і другим нижніми молярами зліва і згори (A) у порівнянні з таким же ж першим нижнім моляром із Шеффілд Парку у тих же ракурсах (B); зі статті “Людина світанку із Пілтдауну, Сассекс” (The Dawn Man of Piltdown, Sussex) Генрі Ферфілда Осборна (Henry Fairfield Osborn) у 6-му номері тому XXI журналу “Природнича історія” (Natural History) за 1921 рік, ст. 581

Лишалося зрозуміти чому все ж зуби на “мавпячій” щелепі мали таке дивне, “людське” зношення. Логічною здогадкою стало те, що скоріше за все зуби були штучно (!) сточені до такого стану, після чого і щелепа, і ікло були спеціально (!) підкинуті до гравійного кар'єру!

Кадр із фільму “Скам’янілості, слава і підробка” (Fossils, Fame and Forgery) від Discover Magazine, що демонструє ту саму щелепу

Припущення нечуване, але можливе. І, як будь-яка з гіпотез, вимагало перевірки.

Передусім Вейнер звернувся за роз'ясненнями стосовно точності флюоринового методу, до співробітника Британського музею (British Museum), палеонтолога та антрополога Кеннета Пейджа Оуклі (Kenneth Page Oakley), котрий проводив знамениті тести 1949 року. Оуклі відповів, що на 1949 рік похибка методу складала ±0,2%, тобто результат вмісту фтору в черепі та щелепі балансував на межі похибки самого методу. Але, незважаючи навіть на це, результат співпадав з контрольним вимірюванням вмісту фтору в “молодих” кістках. Таким чином молодий вік решток “Людини світанку” став підтвердженим наукою фактом.

Кеннет Оуклі

Наступним кроком було ретельне вивчення доступних муляжів пілтдаунських знахідок, котре Вейнер виконав разом зі своїм науковим керівником і другом, професором анатомії Оксфордського університету (University of Oxford), приматологом та палеоантропологом Вілфрідом Ле Грос Кларком (Wilfrid Le Gros Clark). Дякувати, що муляжі, виготовлені 1913 року найкращим муляжистом Британського музею Френком Освальдом Барлоу (Frank Oswald Barlow), були відмінної якості.

Джозеф Вейнер (ліворуч) та Вілфрід Ле Грос Кларк (праворуч), світлина 1962 року

Результати знову виявилися революційними! Вейнер і Ле Грос Кларк звернули увагу на дивовижно пласку поверхню другого моляра та відсутність слідів взаємного полірування в місцях, де зуби торкалися один одного. Заради експерименту Вейнер власноручно сточив до такого ж стану зуб шимпанзе. Схожість виявилася вражаючою!

Зуби щелепи ближчим планом, можна роздивитися особливості незвичайного “зношення”; кадр із Fossils, Fame and Forgery

Далі Вейнер ще раз уважно перечитав публікації Оуклі з описом проведення флюоринових тестів. В одному із місць згадувалося, що під час висвердлювання зразків для тесту із зуба, його темно-рудий поверхневий шар різко змінився в глибині на білу кісткову тканину. Така особливість, характерна для “свіжого” і аж зовсім не викопного зуба, вказувала на високий вміст у тканинах органічних залишків, в першу чергу азоту (N).

Тест на вміст азоту вміли проводити (і активно цим користувалися) ще в XIX столітті. А чи застосовувався він для аналізу пілтдаунських знахідок? І так, і ні. Джентельмени-першовідкривачі, аматор Чарльз Доусон (Charles Dawson) і палеонтолог Артур Сміт Вудворд (Arthur Smith Woodward), обмежилися лише перевіркою на вміст азоту уламків черепа, де його, азоту, не знайшли. Щелепу ж таким тестам не піддавали, буцімто тому, що її зовнішній вигляд і так вказував на те, що вона викопна, бо має той же колір, що і череп.

Рисунок, що ілюструє результати порівняння кісткової структури деяких викопних черепів та черепів Пілтдаун I (a) і Пілтдаун II (b) разом із черепом сучасного індіанця народу она (c); дані подібного дослідження структури неандертальця Ґібралтар I (f), взято із робіт 1913 року британського патологоанатома, професора Семюеля Джорджа Шеттока (Samuel George Shattock); із “Подальший внесок у рішення Пілтдаунської проблеми” (Further Contributions to the Solution of the Piltdown Problem) у 6-му номері 2-го тому журналу “Бюлетень Британського музею (Природнича історія). Геологія” (Bulletin of the British Museum (Natural History). Geology), 1955 рік, ст. 259

Таким чином Вейнер зібрав ледь не “скриню” доказів того, що необхідно якнайшвидше розпочати повноцінні і поглиблені дослідження існуючих решток “Людини світанку”. Саме з цими доказами він негайно звернувся до керівництва Британського музею і попрохав надати дозвіл на проведення таких досліджень. Завідуючий відділом геології Вілфрід Норман Едвардс (Wilfred Norman Edwards) був настільки вражений зібраними доказами, що без коливань погодив проведення будь-яких необхідних фізичних, хімічних, радіологічних та біологічних тестів. Для цього було дозволено взяти зі зразків стільки кісткової тканини, скільки того вимагатиметься для справи. Воістину нечуваний прецедент!

Зразки, висвердлені для аналізу містером L. E. Parsons; із “Рішення Пілтдаунської проблеми” (The Solution of the Piltdown Problem) в 3-му номері 2-го тому журналу “Бюлетень Британського музею (Природнича історія). Геологія” (Bulletin of the British Museum (Natural History). Geology), 1953 рік, плейт 9; де, (6a) - зразок із пілтдаунської щелепи; (6b) - із щелепи сучасного шимпанзе; (6c) - із тім’яної кістки пілтдаунського черепа

В свою чергу Оуклі вчергове вдосконалив флюориновий метод, а також підготувався до проведення серії дублюючих один одного тестів на вміст у зразках заліза (Fe), азоту, колагену, органічного вуглецю (C), органічної води і кристалічної структури кісткової тканини.

І почалося!

Далі буде.


Попередні частини тут:

  1. Чарльз Доусон та Пілтдаунська людина: Знайомство

  2. Чарльз Доусон та Пілтдаунська людина: Скарби Східного Сассексу

  3. Чарльз Доусон та Пілтдаунська людина: Перший звіт

  4. Чарльз Доусон та Пілтдаунська людина: Танцюючі джентльмени

  5. Пілтдаунська людина: Шоу має продовжуватися!

  6. Пілтдаунська людина: Останній сезон

  7. “Окрема думка” Артура Кіта

  8. “Боротьба за Пілтдаун”

  9. Найдавніший англієць: кроки у літературу та мистецтво

  10. Найдавніший англієць: бум реконструкцій

  11. Найдавніший англієць. Визнання?

  12. Сутінки людини світанку

  13. Еоантроп, темрява згущується

  14. Еоантроп. Нові докази?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Helgi
Helgi@helgi

264Прочитань
5Автори
12Читачі
На Друкарні з 11 липня

Більше від автора

  • Еоантроп “під мікроскопом”

    Вже стадія взяття зразків дала свої перші неочікувані результати. В той час коли свердло легко занурилося у щелепу із Баркгам Манор, в череп воно проникло після певних зусиль.

    Теми цього довгочиту:

    Антропологія
  • Еоантроп. Нові докази?

    Навесні 1949 року знаменитий південноафриканський лікар і палеонтолог, що відкрив у свій час парантропа та вивчав австралопітеків, Роберт Брум (Robert Broom), проглядаючи фонди Британського музею, зненацька знаходить цікаві кісткові рештки...

    Теми цього довгочиту:

    Антропологія
  • Еоантроп, темрява згущується

    Отже 1949 року палеонтологу та антропологу Кеннету Оуклі вдалося отримати зразки пілтдаунських черепа і щелепи та провести процедуру датування флюориновим методом. Які ж результати отримав дослідник?

    Теми цього довгочиту:

    Антропологія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається