Роль емоційного інтелекту в сучасному світі: що це і чому він є не менш важливим, ніж IQ

Керуй своїми почуттями, щоб почуття не панували над тобою

Однак, варто зрозуміти, що керування почуттями не означає їхнього пригнічення або відкидання. Емоції - це нормальна та необхідна частина нашого життя, і вони можуть допомогти нам розуміти себе та світ.

У 1990 році Пітер Саловей і Джей Д. Майєр опублікували статтю, в якій вперше представили концепцію емоційного інтелекту (ЕІ).

Емоційний інтелект — це тип соціального інтелекту, який передбачає здатність стежити за власними емоціями та емоціями інших, розрізняти їх і використовувати інформацію, щоб керувати своїми думками та діями (Salovey & Mayer, 1990).

У сучасному світі існує дефіцит розуміння та управління емоційним станом. Доктори Тревіс Бредбері та Джин Грівз у книзі “Емоційний інтелект 2.0” пишуть, що всього 36 відсотків з протестованих ними людей змогли точно описати емоції, які в них виникають. На мою думку, такі результати є очевидними. В школі нас не навчають, як розпізнавати та контролювати ці сигнали. Ми починаємо доросле життя навчившись тільки читати, писати та рахувати. Загальноприйнятою думкою було те, що емоціям немає місця в сучасному світ та на роботі. Якщо ненароком виплеснув їх, то ти невдаха. Однак реальність така, що емоції неминучі.

Кожного дня перед нами стає задача ефективно регулювати свої почуття. Наш мозок влаштований так, що все побачене, відчуте, прослухане трансформується в сигнали, які мандрують по нашому тілу, потім вони попадають в зону біля спинного мозку і перед тим, як потрапити в ділянку, яка відповідає за раціональне та логічне мислення, сигнал проходить через лімбічну систему, яка відповідає за формування емоції. Тобто, ми завжди оцінюємо світ, людей, події з емоційної точки зору.

Коли люди підходять до вирішення життєвих завдань з емоційним інтелектом, то вони отримують деяку перевагу. Людина з високим рівнем ЕІ не є імпульсивною або поспішною у своїх діях. Вона думає, перш ніж робити. Це означає стабільне регулювання емоцій. Ці люди здатні мобілізувати та використовувати свої емоції, і вони мотивовані керувати завданнями та вирішувати перешкоди. Вони пов’язані з тим, ким вони є і що вони цінують у житті, що є основою для встановлення пріоритетів і досягнення будь-якої мети. Знання того, що важливо, має вирішальне значення для продуктивності.

“Коли емоційний інтелект було тільки відкрито, він послужив як відсутня ланка, що пояснює цікавий феномен: люди з найвищим показником IQ переграють людей із середнім IQ лише у 20 відсотках випадків, тоді як люди із середнім IQ переграють людей із високим IQ у 70 відсотках. Це завдало значного удару по уявленню про важливість IQ, який раніше здавався величезній кількості людей джерелом успіху”, - інформацію про цей феномен було опубліковано в 1995 році в статті Деніела Ґоулмана "Емоційний інтелект".

.

.

Це дослідження вивчає, як здатність розпізнавати емоції пов’язана з річним доходом. Учасниками були 142 працівники, які працюють на різних посадах і організаціях Німеччини. Результати показали, що зв'язок між здатністю розпізнавати емоції та річним доходом опосередковується політичними та міжособистісними навичками. Це означає, що чим краще люди вміють розпізнавати емоції, тим краще вони справляються з політикою в організаціях і міжособистісними аспектами робочого життя, а отже, тим більше вони заробляють на своїй роботі.

У статті в "Тайм", яка сприяла популяризації EI, Гіббс (1995) писав: "У корпоративному світі IQ дає вам роботу, але ЕІ дає вам підвищення".Уоткін (2000) припускає: "Використання EI для прийняття рішень про найм робітників призводить до 90-відсоткового рівня успіху". Далі він стверджує, що "те, що відрізняє найкращих виконавців у кожній галузі, в кожному секторі промисловості, — це не високий IQ чи технічні знання, а саме EI".

У цьому дослідженні розглядалося, як два аспекти EI – регулювання емоцій і сприяння емоціям – можуть формувати креативність співробітників. Дослідження показало, що здатність до регуляції емоцій дозволяє працівникам підтримувати вищий позитивний вплив, тоді як позитивний вплив сприяв для підвищення творчих здібностей. Отримані результати показують, що EI є важливою змінною, яку слід враховувати при наймі працівників інтелектуальних технологій для створення креативності на робочому місці.

Які навички входять до складу ЕІ?

Існує 4 загальних уміння, які формують емоціональний інтелект. Перші два – самосвідомість та саморегуляція – вони говорять про вас самих. Інші два – соціальна сприйнятливість та управління відносинами – говорять про емпатію та загалом про взаємодію вас з іншими людьми.

Самосвідомість. Здатність розпізнавати та розуміти власні емоції, а також те, як вони впливають на думки та поведінку. Високий рівень самосвідомості означає, що ви не боїтеся своїх емоційних помилок. Ваші помилки говорять вам про те, що вам варто робити по-іншому. Наприклад, якщо людина знає, що вона схильна до стресу та дратівливості, вона може встановити для себе стратегії зменшення стресу, такі як медитація, йога або заняття спортом, а також розвивати навички саморегуляції, щоб краще керувати своїми емоціями у ситуаціях, коли вони можуть спричинити конфлікт або неприємності для інших людей.

Саморегуляція. Здатність керувати власними емоціями та імпульсами, включаючи здатність контролювати негативні емоції, такі як гнів і розчарування. Наприклад, людина може вміти розв'язувати конфлікти, що виникають у її житті, з розумінням та спокоєм за допомогою вистроєних правил або вона може навчитися відкладати задоволення для досягнення більшої мети. Також може встановити для себе здорові звички, такі як здорове харчування та заняття спортом, щоб досягти своїх цілей та підтримувати своє фізичне та психологічне здоров'я.

Управління відносинами. Здатність ефективно орієнтуватися в соціальних ситуаціях, включаючи здатність чітко спілкуватися, будувати стосунки та вирішувати конфлікти. Це означає вміти вирішувати конфлікти з іншими людьми шляхом встановлення спільних цілей та знаходження компромісів, замість поглиблення розбіжностей.

Соціальна сприйнятливість. Наприклад, ви можете вміти чітко та ввічливо висловлювати свої думки та почуття, а також вміти слухати та розуміти думки та почуття інших людей.

Чи можна розвинути ці навички?

ТАК(Основний висновок цього дослідження полягає в тому, що є докази того, що емоційний інтелект можна розвивати)

Усі ці навички взаємопов’язані та доповнюють одне одного, формуючи основу емоційного інтелекту. Розвиток цих навичок може призвести до більшого особистого та професійного успіху, а також до більш повноцінних стосунків з іншими. Ви можете почати з того, що навчитеся визначати емоції, які ви відчуваєте, а також розуміти їх. Якщо ви можете назвати емоцію, яку відчуваєте, у вас більше шансів зрозуміти, що з вами відбувається. Ви також можете навчитися краще регулювати свої емоції, просто зупинившись і подумавши, перш ніж діяти та судити.

Як швидко зрозуміти, що в мене добре розвинуто, а з чим потрібно ще попрацювати? 

Є кілька безкоштовних тестів на емоційний інтелект, доступних в Інтернеті, які ви можете пройти, щоб краще зрозуміти свої навички емоційного інтелекту :

Тест на емоційний інтелект від Psychology Today Вікторина з емоційного інтелекту від Greater Good Science Center. Тест ЕІ від 123test.com: цей тест складається з 40 запитань, які оцінюють ваш емоційний інтелект у таких сферах, як самосвідомість, саморегуляція, мотивація, емпатія та соціальні навички. 

Дехто стверджує, що емоційний інтелект (ЕІ) є більш важливим показником ефективності, ніж IQ. Разом з тим багато критиків стверджують, що EI - це лише новий "блискучий пакет ідей і конструкцій", які існують вже десятиліттями і які мало впливають на успіх людини в житті або в організації.

Зростає кількість досліджень, які підтверджують ідею про те, що емоційний інтелект є важливим чинником успіху в житті. Загалом, важливість емоційного інтелекту широко визнається в багатьох сферах, і є багато доказів того, що розвиток емоційного інтелекту може призвести до більшого успіху та щастя. Інтелектуальний коефіцієнт (IQ) вимірює рівень інтелектуальних здібностей людини, таких як розумова гнучкість, аналітична думка, мовна здатність та інші. Однак, він не охоплює багато інших важливих аспектів, необхідних для успіху. Важливо збалансувати розвиток обох цих аспектів, щоб досягти визнання як в професійній, так і в особистій сферах життя.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
І
Ігор@IA_ihor

1.6KПрочитань
9Автори
56Читачі
На Друкарні з 15 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (7)

Дякую, хороше 😊

Єдине що - буду занудою, але тільки соматосенсорна інформація надходить переважно крізь спинний мозок. Я думаю, Ви мали на увазі стовбур головного мозку. Тоді - так, усе йде крізь нього, окрім І пари черепних нервів(нюх), які здається не мають реле і відразу ж закінчуються у ЛС.

Вам також сподобається