Як вийти із письменницького блоку?

Іноді будь-який письменник може стикнутися із такою проблемою, як письменницький блок: нічого не пишеться, хоч і хочеться; нічого не хочеться, хоч і треба писати. І незакінченне перше речення у пустому вордівському документі журливо дивиться з екрану по-собачому сумними очима…

Та як виходити із такого стану? Тут вирішила зібрати для Вас невеликий список порад, якими користуюся сама — і вони не раз ставали мені у пригоді.

  1. Дайте собі відпочити. Правда. Work & life balance це важливо. Можливо причиною вашого “неписуна” є саме втома — і Вам треба дати собі спокій. Більше відпочивати, набиратися сил, щоб потім почати працювати із відновленим ресурсом.

  2. Зробіть щось, що Вас надихає. Подивіться фільм, серіал, аніме; почитайте книгу, комікс, манґу. Поспілкуйтеся із новими творчими людьми. Сходіть на виставку картин. Будь-що. Інші мистецькі витвори можуть дати Вам поштовх до продовження роботи над власним. Крім цього, Ви можете побачити щось, що освіжить Ваші ідеї, змістить сюжет із мертвої точки…

  3. Якщо не можете писати — придумуйте короткі ситуативні історії в голові. Просто невелика вправа для тренування фантазії. Зустріли яскравого персонажа на вулиці — змалюйте у себе в голові його історію. Куди він іде? Хто він? Можете записувати потім стислий висновок своїх роздумів у нотатки, щоб не забути.

  4. Не починайте виходити із письменницького застою із чогось глобального — не сідайте одразу за повість чи роман. Почніть із маленького. Спершу — виконуйте прості вправи; з таймером чи без. Наприклад, є купа сайтів, де можна рандомно згенерувати ідею для короткої історії, а потім поставити собі таймер на 15-20 хвилин і написати, скільки встигнете (чи писати необмежено у часі, але поставити собі ліміт символів). Ось деякі із них: Story Theme and Setting Generator, WEEKLY WRITING PROMPTS. Або ще є дуже корисний український телеграм-канал Сьогодні я написала…, де авторка публікує вправи для тренувань навичок). Далі, коли Ви вже трохи “розписалися” за допомогою коротких начерків та уривків, можна приступати до оповідань, а вже від них — до чогось великого. Пам’ятайте: завжди починайте із маленьких кроків, і Ви досягнете великого успіху.

  5. Тут може бути Ваш спосіб. Цей список порад насправді — нескінченний, бо у кожного автора свій підхід до створення текстів. Тож Ви можете ділитися своїми порадами, якими користуєтесь самі, у коментарях! Можливо, саме Ваш спосіб допоможе комусь врятуватися від злісного неписуна.

Всім тепла — і до нових зустрічей 💓

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Лія Гако
Лія Гако@lia_gako

художниця слова

382Прочитань
14Автори
11Читачі
На Друкарні з 31 липня

Більше від автора

  • Закінчила писати книгу

    Давненько мене тут не було. Утім, повернулася я не з пустими руками — я дописала першу книгу трилогії “Мольфаріум”. Офіційно.

    Теми цього довгочиту:

    Письменництво
  • Сповідь про довгий шлях письменницької самотности та настанова читачам

    Ти — письменник. Я знаю, що тобі важко, та іноді хочеться опустити руки. Але... просто прочитай це. Ти — читач. Якщо хочеш краще зрозуміти письменників — просто прочитай це.

    Теми цього довгочиту:

    Письменництво
  • Запрошую у текстову рольову гру!

    Довгоочікувана подія! 💔Текстова рольова гра за мотивами "Мольфаріуму" — українського підліткового фентезі — офіційно відкрита! ✨ Створіть власного персонажа, напишіть свою історію та пориньте у світ магії

    Теми цього довгочиту:

    Рольова Гра

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Дякую вам за корисні поради!

Вам також сподобається