Чи правда, що мох у лісі росте лише на північному боці дерев?

● Серед усіх знайомих порад з виживання в дикій природі є і такий: мох росте на північній частині стовбурів дерев, так що за його допомогою можна визначити сторони світла та вибратися з лісу.

В мережі чимало людей, які намагалися перевірити цю пораду на практиці.  Деякі блогери ходили до лісу з компасом та оглядали дерева у пошуках моху. Вони знайшли дерева, які мох покривав з усіх боків однаково, і навіть сфотографували два стовбури: один помітно нахилявся на північ, інший на південь.  Мох підлаштовувався: ріс на оддному дереві з північного боку, але на іншому - з південного. Інші дослідники помітили, що найбільше моху таки з північного боку дерев, а ось на камінні він росте з усіх боків.

Справа в тому, що у мохів немає кореневої системи, та й взагалі провідної тканини. Якщо дерева або трави здатні «тягнути» воду із землі корінням, а потім поширювати її по всій рослині, то клітини мохів одержують воду лише з навколишнього середовища: з дощем, росою та туманом. Тому тінь і вологість, (щоб вода випаровувалась не так швидко, як на сонці), для цих рослин дійсно дуже важливі.

Німецький натураліст та лісничий Петер Вольлебен у своїй книзі «Таємне життя дерев» зауважує, що важливим є нахил дерева. Мох розростається там унизу дерева, куди стікає вода після дощу. А стікає вона нерівномірно, тому що більшість дерев росте не строго вертикально. «На верхній стороні легкого вигину утворюється маленький струмок, з якого мохи і вбирають воду. Кожне дерево хилиться у своєму власному напрямку, тож спроба зорієнтуватися за мохом вас тільки заплутає», пише Вольлебен.

Виходить, що тенденція рости на північному боці дерев у моху справді є. Але інші фактори: клімат, водоймища, трава і кущі, густота лісу і навіть нахил дерева - можуть все змінити і заплутати людину, яка втратилася, ще більше.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
🔱  𝙽 𝙸 𝙰 𝙼 𝙸 𝙽  🔱
🔱 𝙽 𝙸 𝙰 𝙼 𝙸 𝙽 🔱@niamin

1.4KПрочитань
8Автори
13Читачі
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається