найкращі книжки про жіночий досвід ’23

починаю підводити підсумки читацького року добіркою найкращих прочитаних книжок про жінок та жіночий досвід. вони всі заслуговують на увагу, тож я раджу прочитати кожну з них .

почну з тієї яка мене найбільше вразила емоційно.

  1. “Elena knows”, claudia piñeiro — неймовірно болюча та емоційна історія про матір, яка знає що її доньку вбили. поліція відмовляється вести цю справу, тож розслідування лягає на плечі Елени, для якої кожен новий день життя є новим раундом боротьби із можливостями власного тіла. невелика за обсягом, ця книжка майстерно робить свою справу із розбивання вашого серця і дає багато про що подумати після.

“Elena knows” не видана українською, але я дуже вірю і чекаю!
  1. “дівчата”, емма клайн — письменницький дебют авторки. історія, що побудована навколо сумнозвісного культу Менсона, однак вона далеко не про це. культ є тлом, на якому демонструються зміни, що їх переживає головна героїня-підлітка Іві. історія про становлення її як особистості, про стрімкий рух світу та змін у світобаченні в підліткові роки, про стосунки із матір'ю та собою, приправлена гострими та влучними спостереженнями авторки про ставлення суспільства до дівчат та жінок.

Ми сильно згладжували різкі, невтішні грані хлопців, намагаючись отримати таку форму, яку можна було б любити. Ми говорили про відчайдушну потребу в них завченими напам’ять і добре відомими словами, неначе читали рядки п’єси.
“дівчата” видавалися українською в КСД
  1. “convenience store woman”, sayaka murata — душевна та пронизлива історія про нейровідмінну жінку, все життя якої обертається навколо роботи в крамничці. це життя її мрії, її комфорт та спокій, і вона не збирається це змінювати. в цій книзі прекрасно все: і дошкульність, і сум, і глибина.

я люблю цей момент. відчувається ніби сам "ранок" завантажується всередину мене. брязкіт дзвіночка на дверях, в момент коли покупець заходить до приміщення, для мене ніби мелодія церковного дзвону. коли я відчиняю двері, яскраво освітлена коробка очікує на мене — надійний, нормальний світ, що продовжує існувати. я вірю у світ всередині цієї наповненої світлом коробки. (мій переклад)
видана українською у Vivat під назвою “дівчина з крамнички”
  1. “гострі предмети”, ґіліян флінн — детективний триллер, що залазить під шкіру. материнство є наскрізною темою книжки, і це надзвичайно боляче та неочікувано розкривається протягом твору, впритул до самої розгадки. обов'язково перегляньте trigger warnings перед читанням, тому що ця історія не з легких, а ще вона неприваблива і місцями огидна (але наскільки ж варта читання!)

Sometimes I think illness sits inside every woman, waiting for the right moment to bloom. I have known so many sick women all my life. Women with chronic pain, with ever-gestating diseases. Women with conditions. Men, sure, they have bone snaps, they have backaches, they have a surgery or two, yank out a tonsil, insert a shiny plastic hip. Women get consumed.
“гострі предмети” видані українською у КМ-Букс
  1. “the guest” емми клайн — ще одна книжка цієї авторки, вона була видана навесні цього року. чітко вписується до тропів messy women та lost in your 20s, а я велика любителька подібного! в певному сенсі вона більш зріла та відверта, ніж “дівчата”. за обсягом невелика і за жанром психологічний реалізм, “the guest” тримає читача у тривожній інтризі до кінця, який можна інтерпретувати багатьма шляхами.

    сильно її раджу, особливо якщо вам подобається серіал “fleabag” чи фільм “shiva baby” — вайби ну дуже схожі.

всі ті жінки в шоу ненавиділи одна одну, ненавиділи несамовито, аби тільки уникати ненависті до власних чоловіків. лише їхні маленькі песики, що кліпали очима з їхніх колін, здавалися справжніми: вони були душами тих жінок — виснувала Алекс — крихітними душами, що мчали за ними на повідку. (мій переклад)
“the guest” українською не видана, але я впевнена що це лиш питання часу
  1. “пристрасть згідно з Г.Х”, кларісе ліспектор — я не буду ніяк її коментувати, просто повірте. ви більше ніколи не будете тією людиною, якою були до цієї книги. або будь-якого іншого твору ліспектор. вона розірве вашу свідомість на шматочки і вам це сподобається. а ще це історія про те, як жінка знайшла в кімнаті таргана.

Однак у мені триває погоня. Я розмовляю, я прибираю в будинку, я посміхаюся, але знаю, що в мені триває погоня. Я відчуваю тугу, як та, хто помирає. Я не можу вже спинитися.
видана українською у видавництві Анетти Антоненко

сподіваюся ви знайшли для себе щось новеньке & пишіть у коментарях якщо маєте що порадити до читання з цієї теми✍🏻🤓


Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
софія
софія@sofiaskriver

пишу й читаю

188Прочитань
11Автори
11Читачі
На Друкарні з 23 листопада

Більше від автора

  • “тлумачниця”

    старий-добрий flash fiction про сни (і щось більше за них)

    Теми цього довгочиту:

    Оповідання
  • теорії «таємної історії» ; 1

    розбираю одну з найкращих теорій за книгою "таємна історія" донни тартт та спростовую її (або ні🤓)

    Теми цього довгочиту:

    Таємна Історія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається